GezondheidGezondheid

Guillain-Barré-syndroom

Guillain-Barré-syndroom
Guillain-Barré-syndroom voorkomen en behandelen

Wat is het Guillain-Barré-syndroom?

Het Guillain-Barré-syndroom (GBS) is een zeldzame neurologische aandoening waarbij het immuunsysteem van het lichaam per ongeluk de zenuwen aanvalt. Deze aandoening kan plotseling optreden en leiden tot spierzwakte en soms zelfs verlamming. GBS ontwikkelt zich vaak snel, meestal na een infectie, en kan levensbedreigend zijn.

De exacte oorzaak van GBS is niet volledig begrepen, maar het wordt vaak geassocieerd met recente virale of bacteriële infecties, zoals respiratoire of gastro-intestinale infecties. Het immuunsysteem begint antilichamen en witte bloedcellen te produceren die de beschermende myelineschede rond de zenuwen aantasten, waardoor de zenuwen niet goed kunnen functioneren.

De symptomen van GBS variëren van persoon tot persoon, maar kunnen zijn:

 • Spierzwakte, vaak beginnend in de benen en zich verspreidend naar de armen en het gezicht.
 • Gevoelsstoornissen, tintelingen en pijn.
 • Verlies van reflexen.
 • Problemen met balans en coördinatie.
 • Ernstige zwakte of verlamming, inclusief ademhalingsproblemen in ernstige gevallen.
 

Het beloop van GBS kan sterk variëren, maar de meeste personen ervaren een geleidelijk herstel over een periode van weken tot maanden. Sommige patiënten hebben echter blijvende neurologische gevolgen.

De behandeling van GBS omvat meestal ziekenhuisopname, waarbij ondersteunende zorg wordt geboden, zoals fysiotherapie en ademhalingsondersteuning in ernstige gevallen. Intraveneuze immunoglobuline en plasmaferese worden vaak gebruikt om het immuunsysteem te moduleren en de symptomen te verlichten.

GBS is een ernstige aandoening en vereist onmiddellijke medische aandacht. Als iemand symptomen van GBS vertoont, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen het herstel verbeteren en complicaties verminderen.

Wat doet het Guillain-Barré-syndroom met je voeten?

Het Guillain-Barré-syndroom (GBS) kan verschillende effecten hebben op je voeten, afhankelijk van de ernst en de specifieke presentatie van de ziekte bij een individu. In GBS begint de zwakte en de sensorische verstoring meestal in de onderste ledematen, waaronder je voeten, en kan zich dan naar boven uitbreiden. Hier zijn enkele manieren waarop GBS je voeten kan beïnvloeden:

 1. Spierzwakte: Een van de meest voorkomende symptomen van GBS is spierzwakte, en dit kan de spieren in je voeten aantasten. Dit kan leiden tot moeilijkheden bij het lopen, het heffen van je voeten, en het uitvoeren van eenvoudige bewegingen zoals het optillen van de tenen.
 2. Gevoelsstoornissen: GBS kan ook sensorische problemen veroorzaken, zoals tintelingen, prikkelingen of gevoelloosheid in je voeten. Sommige personen met GBS ervaren een verminderd gevoel in hun voeten, wat kan leiden tot problemen met evenwicht en coördinatie.
 3. Veranderingen in reflexen: GBS kan de reflexen in je voeten en enkels beïnvloeden. Dit kan leiden tot verminderde of afwezige reflexen, wat artsen vaak als een diagnostisch teken gebruiken.
 4. Pijn: Sommige personen met GBS ervaren pijn in hun voeten, variërend van milde tot ernstige pijn. Dit kan gepaard gaan met spierkrampen of zenuwpijn.
 5. Verlamming: In ernstige gevallen van GBS kan de spierzwakte in je voeten zo ernstig worden dat er verlamming optreedt, waarbij de persoon niet in staat is om je voeten te bewegen.
 

Het is belangrijk op te merken dat de symptomen van GBS variëren van persoon tot persoon, en niet iedereen met GBS zal dezelfde symptomen of dezelfde ernst van symptomen ervaren. Bovendien kunnen de symptomen in de loop van de tijd veranderen, omdat GBS een progressieve aandoening is die zich vaak snel ontwikkelt en dan stabiliseert voordat het herstel begint.

 De behandeling en het herstelproces kunnen ook sterk variëren, afhankelijk van de individuele situatie. Personen met GBS hebben vaak revalidatie en fysiotherapie nodig om hun mobiliteit en functie te herstellen.

Wat zijn de symptomen van Guillain-Barré-syndroom?

Het Guillain-Barré-syndroom (GBS) kan een breed scala aan neurologische symptomen veroorzaken. Deze symptomen kunnen variëren in ernst en snelheid van optreden. Veelvoorkomende symptomen van GBS zijn onder andere:

 1. Spierzwakte: Dit is vaak het eerste en meest opvallende symptoom. Spierzwakte begint meestal in de benen en kan zich vervolgens naar boven in het lichaam verspreiden. In ernstige gevallen kan het leiden tot verlamming van de spieren.
 2. Gevoelloosheid en tintelingen: Veel personen met GBS ervaren gevoelloosheid, tintelingen of een prikkelend gevoel in de handen en voeten. Dit wordt vaak gevolgd door spierzwakte.
 3. Veranderingen in reflexen: GBS kan leiden tot verminderde of afwezige reflexen, zoals de kniepeesreflex.
 4. Pijn: Sommige personen met GBS ervaren pijn in de spieren, gewrichten of zenuwen. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig.
 5. Problemen met balans en coördinatie: Spierzwakte en gevoelloosheid kunnen leiden tot problemen met evenwicht en coördinatie. Dit kan leiden tot moeilijkheden bij het lopen en bewegen.
 6. Ademhalingsproblemen: In ernstige gevallen kan GBS de spieren die betrokken zijn bij de ademhaling aantasten, wat ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Dit kan levensbedreigend zijn en kan ziekenhuisopname en beademing vereisen.
 7. Problemen met slikken en spreken: GBS kan de spieren die betrokken zijn bij slikken en spreken aantasten, wat problemen kan veroorzaken bij het slikken van voedsel en vloeistoffen en bij het spreken.
 8. Hartproblemen: In zeldzame gevallen kan GBS invloed hebben op het autonome zenuwstelsel, wat kan leiden tot hartritmestoornissen en bloeddrukproblemen.
 

Het beloop van GBS kan sterk variëren, maar de symptomen ontwikkelen zich meestal snel over een periode van dagen tot weken voordat ze stabiliseren. In sommige gevallen kunnen de symptomen ernstig zijn en leiden tot levensbedreigende complicaties, terwijl andere personen met GBS een volledig herstel kunnen bereiken na revalidatie en behandeling.

Het is belangrijk om medische hulp in te roepen als iemand symptomen vertoont die wijzen op GBS, aangezien vroege diagnose en behandeling cruciaal zijn voor het beheer van de aandoening.

Hoe het Guillain-Barré-syndroom behandelen?

Het Guillain-Barré-syndroom (GBS) vereist onmiddellijke medische aandacht en behandeling. Er is geen genezing voor GBS, maar er zijn verschillende behandelingen en benaderingen om de symptomen te beheren en het herstel te ondersteunen. De behandeling kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en de individuele behoeften van de patiënt. Hier zijn enkele van de belangrijkste aspecten van de behandeling van GBS:

 1. Ziekenhuisopname: De meeste mensen met GBS moeten in het ziekenhuis worden opgenomen voor intensieve zorg en observatie. Dit is vooral belangrijk omdat GBS snel kan verlopen en ernstige complicaties kan veroorzaken.
 2. Intraveneuze immunoglobuline (IVIG): Een veelgebruikte behandeling voor GBS is het toedienen van intraveneuze immunoglobuline, een medicijn dat antilichamen bevat die het immuunsysteem helpen reguleren. IVIG kan de progressie van de aandoening vertragen en de symptomen verminderen. Het wordt meestal gedurende meerdere dagen toegediend.
 3. Plasmaferese: Plasmaferese is een procedure waarbij het bloed wordt gefilterd om schadelijke antilichamen te verwijderen die het zenuwstelsel aanvallen. Het kan een alternatieve behandelingsoptie zijn als IVIG niet effectief is.
 4. Ademhalingsondersteuning: In ernstige gevallen van GBS, waarbij de ademhalingsspieren zijn aangetast, kan mechanische beademing noodzakelijk zijn om de ademhaling te ondersteunen. Dit gebeurt vaak op een intensive care-afdeling.
 5. Pijnbestrijding: Medicijnen kunnen worden voorgeschreven om pijn en ongemak te beheersen die vaak gepaard gaan met GBS.
 6. Revalidatie: Fysiotherapie, ergotherapie en logopedie kunnen een belangrijk onderdeel zijn van de behandeling van GBS. Deze therapieën helpen bij het herstellen van de spierkracht, coördinatie, mobiliteit, en het verminderen van functieverlies.
 7. Monitoring en symptoombeheer: Het medische team zal de symptomen van de patiënt zorgvuldig volgen en behandelen om complicaties te voorkomen. Dit kan het beheer van ademhalingsproblemen, bloeddruk, hartritmestoornissen en andere medische problemen omvatten.
 

De prognose voor GBS varieert sterk van persoon tot persoon. Sommige mensen herstellen volledig, terwijl anderen blijvende gevolgen kunnen hebben, zoals zwakte of gevoelloosheid. Vroege diagnose en behandeling zijn cruciaal om de kans op volledig herstel te vergroten en ernstige complicaties te voorkomen.

Het herstelproces kan langdurig zijn en vereist vaak intensieve revalidatie en ondersteuning. Het is belangrijk om gedurende de hele behandeling nauw samen te werken met een medisch team om de beste zorg te garanderen.

Hoe het Guillain-Barré-syndroom voorkomen?

Het Guillain-Barré-syndroom (GBS) is over het algemeen niet te voorkomen omdat het wordt veroorzaakt door een auto-immuunreactie die optreedt als reactie op een infectie of andere triggers. Er zijn echter enkele algemene maatregelen die je kunt nemen om je risico op infecties te verminderen, aangezien GBS vaak wordt geassocieerd met infecties:

 1. Goede hygiëne: Handen wassen met zeep en water is een effectieve manier om de verspreiding van infecties te voorkomen. Zorg ervoor dat je regelmatig je handen wast, vooral voor het eten, na gebruik van het toilet en na contact met zieke personen.
 2. Vaccinaties: Zorg ervoor dat je de aanbevolen vaccinaties ontvangt, inclusief griepprikken en vaccinaties tegen ziekten zoals hepatitis en tetanus. Vaccinaties kunnen helpen bij het voorkomen van infecties die GBS kunnen triggeren.
 3. Voorkom besmetting: Probeer contact met zieke personen te vermijden, vooral als ze symptomen hebben van infectieziekten zoals luchtweginfecties of gastro-intestinale aandoeningen. Dit kan de kans op blootstelling aan ziekteverwekkers verminderen.
 4. Veilig seksueel gedrag: Het nemen van voorzorgsmaatregelen om seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) te voorkomen, kan helpen bij het voorkomen van infecties die GBS kunnen triggeren.
 5. Algemene gezondheid bevorderen: Een gezonde levensstijl, waaronder een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en voldoende slaap, kan je immuunsysteem versterken en je algemene gezondheid bevorderen, waardoor je beter in staat bent om infecties af te weren.
 

Het is belangrijk op te merken dat GBS nog steeds een zeldzame aandoening is, zelfs bij personen die een infectie hebben doorgemaakt. Het risico op het ontwikkelen van GBS als gevolg van een infectie is buitengewoon laag. Bovendien is de oorzaak van GBS niet volledig begrepen, en niet alle gevallen van GBS worden geassocieerd met infecties.

Als je echter symptomen hebt die wijzen op GBS, zoals spierzwakte of gevoelloosheid, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen, omdat vroege diagnose en behandeling essentieel zijn voor het beheer van de aandoening.

Is het Guillain-Barré-syndroom gevaarlijk?

Het Guillain-Barré-syndroom (GBS) kan potentieel gevaarlijk zijn, vooral tijdens de acute fase van de ziekte. Het is een ernstige neurologische aandoening die het zenuwstelsel aantast, en in sommige gevallen kan het levensbedreigend zijn. Hier zijn enkele redenen waarom GBS als gevaarlijk wordt beschouwd:

 • Spierzwakte en verlamming: Een van de belangrijkste kenmerken van GBS is spierzwakte, die kan variëren van mild tot ernstig. In sommige gevallen kan de spierzwakte zo ernstig zijn dat het de ademhalingsspieren aantast, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen. Dit kan levensbedreigend zijn en vereist mogelijk beademing op een intensive care-afdeling.
 • Snel verloop: GBS ontwikkelt zich meestal snel, vaak binnen enkele dagen tot weken. Dit snelle verloop kan leiden tot acute en ernstige symptomen.
 • Complicaties: GBS kan leiden tot verschillende complicaties, waaronder ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen, bloeddrukproblemen, infecties en bloedstollingsproblemen. Deze complicaties kunnen het ziekteverloop verergeren en de behandeling bemoeilijken.
 • Pijn en ongemak: GBS kan gepaard gaan met ernstige pijn, tintelingen en gevoelloosheid, wat het welzijn van de patiënt aanzienlijk kan beïnvloeden.
 

Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle gevallen van GBS levensbedreigend zijn, en de meerderheid van de personen met GBS overleeft de aandoening. Met tijdige medische interventie, intensieve zorg en revalidatie kan het herstelproces worden ondersteund en kan de kans op ernstige complicaties worden verminderd.

De snelheid en het succes van het herstel variëren sterk van persoon tot persoon. Sommige personen herstellen volledig na GBS, terwijl anderen blijvende gevolgen kunnen ervaren, zoals zwakte of gevoelloosheid. Het is belangrijk om bij vermoeden van GBS onmiddellijk medische hulp in te roepen, omdat vroege diagnose en behandeling cruciaal zijn voor het beheer van de aandoening en het verminderen van de kans op ernstige complicaties.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid