GezondheidGezondheid

Koilonychia

Koilonychia

Wat is koilonychia?

Koilonychia, ook wel bekend als lepelnagels, is een nagelaandoening die wordt gekenmerkt door de ongebruikelijke vorm en het uiterlijk van je teennagels. In deze toestand worden je nagels dun en hol, lijkend op een lepel. De aangetaste nagels kunnen uitgehold lijken, met de buitenranden naar boven gekeerd.

Koilonychia wordt vaak geassocieerd met onderliggende gezondheidsproblemen, met name bloedarmoede door ijzertekort. Andere mogelijke oorzaken zijn ondervoeding, overmatige blootstelling aan chemicaliën of trauma, bepaalde genetische aandoeningen en schimmelinfecties. Het kan ook een symptoom zijn van systemische ziekten zoals hemochromatose, hypothyreoïdie of de ziekte van Raynaud.

De belangrijkste symptomen van koilonychia zijn nagels die lepelvormig, dun en broos lijken en de neiging hebben gemakkelijk te barsten of te splijten. Soms kunnen je nagels ook verkleuren of ribbels vertonen. In ernstige gevallen kan het leiden tot functionele problemen, zoals moeite met het grijpen van voorwerpen of het uitvoeren van fijne motorische taken.

Als je vermoedt dat je koilonychia hebt, is het aan te raden om een arts te raadplegen, zoals een dermatoloog, die je nagels kan onderzoeken en de onderliggende oorzaak kan vaststellen. De behandeling omvat het aanpakken van de oorzaak van de aandoening, zoals het behandelen van bloedarmoede door ijzertekort of het beheersen van onderliggende medische aandoeningen. In sommige gevallen kan het verbeteren van voeding en het nemen van supplementen ook gunstig zijn.

Wat zijn de oorzaken van koilonychia?

 1. Erfelijkheid: Sommige personen hebben mogelijk een genetische aanleg voor koilonychia. Het kan worden doorgegeven van ouders op kinderen.
 2. IJzergebreksanemie: Een van de meest voorkomende oorzaken van koilonychia is ijzergebreksanemie, een aandoening waarbij het lichaam onvoldoende ijzer heeft om gezonde rode bloedcellen te produceren. Dit kan leiden tot veranderingen in je nagels, waaronder het ontstaan van een lepelvorm.
 3. Trauma: Herhaalde blootstelling aan trauma of letsel aan je nagels kan koilonychia veroorzaken. Dit kan optreden als gevolg van overmatig nagelbijten, frequente manicures, of het gebruik van agressieve chemicaliën op je nagels.
 4. Schimmelinfecties: Langdurige schimmelinfecties in je nagels, zoals schimmelnagelinfecties (onychomycose), kunnen je nagelstructuur veranderen en mogelijk bijdragen aan koilonychia.
 5. Chemische blootstelling: Blootstelling aan bepaalde chemicaliën, zoals oplosmiddelen, zuren of reinigingsmiddelen, kan je nagels beschadigen en de ontwikkeling van koilonychia bevorderen.
 6. Systemische ziekten: Koilonychia kan soms optreden als gevolg van onderliggende systemische aandoeningen, zoals hemochromatose (een aandoening waarbij het lichaam te veel ijzer opneemt) of hypothyreoïdie (een trage schildklierfunctie).

Hoe koilonychia voorkomen?

Hoewel koilonychia soms moeilijk te voorkomen is, zijn er enkele algemene maatregelen die je kunt nemen om de gezondheid van je nagels te bevorderen en het risico op koilonychia te verminderen:

 1. Houd je nagels schoon en droog: Zorg ervoor dat je je nagels regelmatig schoonmaakt en droogt, vooral na blootstelling aan water. Langdurige vochtigheid kan je nagels verzwakken en vatbaarder maken voor beschadiging.
 2. Bescherm je nagels: Draag schoenen bij huishoudelijke taken, zoals schoonmaken, om te voorkomen dat je nagels in contact komen met agressieve chemicaliën of ruwe oppervlakken.
 3. Vermijd overmatig gebruik van nagellak en nagellakremover: Het herhaaldelijk aanbrengen en verwijderen van nagellak, vooral nagellakremover die aceton bevat, kan je nagels uitdrogen en broos maken. Probeer de blootstelling aan nagellak en nagellakremover te beperken en gebruik indien mogelijk acetonvrije producten.
 4. Gebruik nagelverzorgingsproducten: Breng regelmatig nagelversterkende producten aan die biotine, vitamine E of andere voedende ingrediënten bevatten om je nagels gezond en sterk te houden.
 5. Eet een gezond dieet: Zorg voor een evenwichtige voeding die rijk is aan voedingsstoffen zoals ijzer, zink en vitamine C. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de gezondheid van je nagels.
 6. Behandel onderliggende gezondheidsproblemen: Als je een onderliggende aandoening hebt, zoals ijzergebreksanemie of een schildklieraandoening, is het belangrijk om deze aandoening goed te laten behandelen. Dit kan helpen om de symptomen van koilonychia te verminderen.
 

Hoewel deze maatregelen nuttig kunnen zijn, is het belangrijk om te onthouden dat sommige gevallen van koilonychia het gevolg kunnen zijn van genetische factoren of onderliggende gezondheidsproblemen die buiten je controle liggen.

Hoe koilonychia behandelen?

De behandeling van koilonychia is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Hier zijn enkele behandelingsmogelijkheden die kunnen worden overwogen:

 1. Behandeling van onderliggende gezondheidsproblemen: Als koilonychia het gevolg is van een onderliggende aandoening, zoals ijzergebreksanemie of hypothyreoïdie, kan het behandelen van die aandoening helpen bij het verbeteren van je nagelgezondheid. Dit kan onder andere het nemen van ijzersupplementen, schildkliermedicatie of andere passende behandelingen omvatten.
 2. Aanpassingen in de voeding: Als koilonychia wordt veroorzaakt door voedingstekorten, kan het aanpassen van de voeding helpen. Een dieet dat rijk is aan ijzer, zink, vitamine C en andere voedingsstoffen kan bijdragen aan het verbeteren van je nagelgezondheid. Raadpleeg een diëtist of voedingsdeskundige voor advies over een gezond en uitgebalanceerd dieet.
 3. Nagelverzorging: Zorg voor goede nagelverzorging om de conditie van je nagels te verbeteren. Houd je nagels kort, vijl ze in een natuurlijke vorm en vermijd overmatig gebruik van nagellak en nagellakremover. Gebruik nagelversterkende producten om je nagels te beschermen en te versterken.
 4. Bescherming van je nagels: Vermijd herhaalde blootstelling aan trauma of letsel aan je nagels. Bescherm je nagels tegen overmatig vocht en voorkom langdurige blootstelling aan water.
 5. Medische interventie: In sommige gevallen kan een arts of dermatoloog aanvullende behandelingsopties aanbevelen, zoals het aanbrengen van speciale nagellakken of crèmes die je nagelgezondheid bevorderen. In zeldzame gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn om structurele problemen met je nagels te corrigeren.

Wat zijn de gevolgen van koilonychia?

 1. Kwetsbaarheid: Nagels die aangetast zijn door koilonychia zijn vaak dun en zwak, waardoor ze gemakkelijk kunnen buigen, breken of splijten. Dit kan leiden tot pijn of ongemak en het moeilijk maken om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals typen, schrijven of het vasthouden van voorwerpen.
 2. Verandering in je nagelstructuur: De lepelvormige nagels hebben een uitgeholde vorm, wat betekent dat ze naar beneden gebogen zijn aan de randen. Dit kan leiden tot een onregelmatig nageloppervlak en het moeilijker maken om comfortabel je schoeisel te dragen.
 3. Esthetisch aspect: Koilonychia kan de esthetische uitstraling van je nagels beïnvloeden. De lepelvormige nagels zien er vaak ongezond uit en kunnen ongewoon dun lijken. Dit kan leiden tot zelfbewustzijn of schaamte, vooral als de aandoening zichtbaar is voor anderen.
 4. Verhoogd risico op infectie: Vanwege de veranderingen in je nagelstructuur kunnen nagels die aangetast zijn door koilonychia vatbaarder zijn voor het binnendringen van bacteriën, schimmels of andere ziekteverwekkers. Dit kan het risico op nagelinfecties vergroten, wat kan leiden tot pijn, ontsteking en verdere schade aan je nagels.
 5. Onderliggende gezondheidsproblemen: Koilonychia kan soms een symptoom zijn van onderliggende gezondheidsproblemen, zoals ijzergebreksanemie of hypothyreoïdie. Het is belangrijk om de mogelijke onderliggende oorzaken te onderzoeken, omdat deze aandoeningen andere symptomen en complicaties kunnen veroorzaken die de algehele gezondheid beïnvloeden.
Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid