GezondheidGezondheid

Kramp in voet

Is kramp in je voet een reden tot bezorgdheid?

Kramp in je voet wordt veroorzaakt door een ongemakkelijke, pijnlijke verkramping van de spieren in je voeten waardoor de voetkrampen ontstaan. Ze komen vaak voor in de bogen van je voeten, bovenop je voeten of rond je tenen. Zulke krampen kunnen je bewegingen bemoeilijken of mobiliteit van je voeten beperken en zelfs de spieren in een spasme brengen totdat de kramp voorbij is.

Af en toe eens kramp in voet is meestal geen reden tot bezorgdheid want voetkrampen verdwijnen door masseren en licht te strekken. Chronische of terugkerende kramp in voet laat je best door je huisarts onderzoeken.

kramp in voet

Wat zijn de oorzaken van kramp in je voet?

Voetkrampen kunnen worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen of triggers, waaronder:

Te strakke schoenen

Als je kramp in je voet hebt, is het mogelijk dat je schoenen te strak zitten. Te strakke schoenen kunnen ook blaren op je voeten veroorzaken en zelfs de bloedsomloop afsnijden. Ze kunnen ook spierkrampen in je voeten veroorzaken omdat je beweging beperkt is. Je moet steeds je tenen in je schoenen kunnen bewegen en je tenen en voeten mogen niet in slaap vallen als je ze draagt.

Als je merkt dat je schoenen over je tenen en hielen wrijven, je bewegingsvrijheid beperken, je bloedsomloop afsnijden of inkepingen in je huid achterlaten, moet je misschien je werkelijke voetmaat nog eens vergelijken met de maat schoen die je draagt. Koop dan zeker nieuwe schoenen met de juiste maat.

Uitdroging

Als je uitgedroogd bent, kunnen je voeten (en andere spieren) verkrampt raken. Je lichaam raakt uitgedroogd als je niet genoeg water krijgt om je organen en weefsels goed te laten functioneren. Omdat uitgedroogd zijn betekent dat je spieren niet het water krijgen dat ze nodig hebben, beginnen ze te slecht te functioneren, wat de pijn en spasmen veroorzaken die gepaard gaan met krampen.

Als je niet genoeg water drinkt, kan dit uitdroging veroorzaken. Je kan ook uitgedroogd raken als je veel vocht verliest. Gastro-enteritis-infecties die ervoor zorgen dat je moet braken en diarree hebt, kunnen bijvoorbeeld ook uitdroging veroorzaken.

Het is ook mogelijk om uitgedroogd te raken door zware activiteiten (vochtverlies door zweet) of door niet goed te hydrateren bij hoge temperaturen. Symptomen van uitdroging zijn onder meer:

  • droge mond
  • gesprongen lippen
  • droge huid
  • hoofdpijn
  • stinkende adem
  • verminderde urineproductie
  • donkere, geconcentreerde urine
  • koude rillingen
  • koorts
  • verlangen naar snoep

Overbelasting

Te veel of te hard trainen kan de spieren in je voeten onnodig belasten, waardoor ze gaan krampen. Je bent misschien in topvorm, maar te hard trainen kan ervoor zorgen dat je een kramp in voet krijgt. Ook staand werken kan zorgen voor een overbelasting van je voeten en voetkrampen veroorzaken.

Aan de andere kant ben je misschien niet in een goede fysieke conditie, en te veel en te snelle inspanningen kunnen ook tot voetkrampen leiden. Matig je fysieke inspanningen en rust tijdig terug als je regelmatig kramp in voet krijgt na een fysieke inspanning. 

Laag kaliumgehalte

Kalium is een elektrolyt die de werking van spiercellen en zenuwen helpt beheersen. Een laag kaliumgehalte kan voetkrampen veroorzaken, vooral in uw voeten en benen.

Chronisch laag kaliumgehalte of hypokaliëmie kan kramp en voet maar ook in andere spieren veroorzaken. Hypokaliëmie veroorzaakt niet altijd symptomen als het mild is. Als het ernstig wordt, kan dit leiden tot:

  • vermoeidheid
  • krampen in uw spieren
  • verstopping
  • zwakheid
  • abnormale hartslag (aritmie)

Om hypokaliëmie te diagnosticeren, ga je best naar je huisarts die de kaliumspiegels in je bloed en urine kan meten. Soms kunnen lage calcium- en magnesiumspiegels ook kramp in voet veroorzaken.

voetkrampen

Zenuwschade

Schade aan de zenuwen in je voeten, ook wel bekend als perifere neuropathie, kan pijn veroorzaken die kan worden aangezien voor voetkrampen. Het kan ervoor zorgen dat uw voeten en handen gevoelloos, pijnlijk of zwak aanvoelen.

Diabetes veroorzaakt vaak zenuwbeschadiging, maar het kan ook worden veroorzaakt door blootstelling aan toxines, genetische problemen, een verwonding of infectie of metabole problemen.

Zenuwbeschadiging wordt gekenmerkt door pijn die:

  • branderig of koud aanvoelt
  • tintelingen of prikkels geeft
  • verdoofd aanvoelt
  • steken
 

Om zenuwbeschadiging te diagnosticeren, moet je meer dan waarschijnlijk een neurologisch onderzoek ondergaan. Je coördinatie, reflexen, spierspanning, kracht, Maar ook je houding zullen worden gecontroleerd als onderdeel van het onderzoek. Je huisarts zal ook willen onderzoeken wat de oorzaak van de zenuwbeschadiging is, zodat deze ook kan worden behandeld.

Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen als bijwerking kramp in voet veroorzaken. Onder andere volgende medicijnen kunnen voetkrampen verzoorzaken:

  • Medicijnen
  • Sommige medicijnen kunnen als bijwerking uw kramp in voet veroorzaken. Deze kunnen zijn:
  • Statinegeneesmiddelen voor hoog cholesterol
  • medicijnen die uw lichaam helpen overtollig vocht af te voeren
  • astmamedicijnen die albuterol of terbutaline bevatten
  • medicijnen voor osteoporose
  • medicijnen tegen hoge bloeddruk en pijn op de borst
  • Behandelingen voor de ziekte van Parkinson
  • Als je één of meer van deze medicijnen gebruikt en denkt dat ze de oorzaak zijn van kramp in voet, contacteer dan zeker je huisarts.

 

Als je één of meer van deze medicijnen gebruikt en denkt dat ze de oorzaak zijn van kramp in voet, contacteer dan zeker je huisarts.

Hoe zelf voetkrampen behandelen?

Als één van de volgende triggers of aandoeningen ervoor zorgt dat je kramp in voet krijgt, dan kan je deze zelf proberen op te lossen of je best naar je huisarts die eventueel een behandelingskuur kan aanbevelen.

Te strakke schoenen

Als je schoenen te strak of slecht gemaakt zijn, laat dan je voeten opmeten en vergelijk de opgemeten maat met de maat van je schoenen. Als de maat overeenstemt, kan het zijn dat je schoenen niet de juiste ondersteuning hebben. 

Mogelijk moet je van merk of schoenstijl wisselen en ondersteunende inlegzolen of steunzolen gebruiken om de voetkrampen te verminderen.

Uitdroging

Als je het slachtoffer bent van uitdroging dan kan je bij milde uitdroging best extra veel water drinken en elektrolyten toevoegen om vocht aan te vullen. Je kan zelf steeds elektrolyten toevoegen aan je water om op die manier uitdroging te voorkomen.

Als je ernstig uitgedroogd bent of het water niet binnen kunt houden, ga je best naar je huisarts die intraveneuze vloeistoffen kan voorschrijven. In extreme gevallen kan je in het ziekenhuis worden opgenomen totdat de symptomen zijn verdwenen.

Je kan best zorgen dat je zelf niet uitgedroogd geraakt. En dus elektrolyten toevoegen aan je water zoals duursporters doen. Dit geeft ook nog een smaakje aan je water waardoor je misschien nog meer gaat drinken wat de belangrijkste remedie is tegen uitdroging.

Overbelasting

Als je je overmatig inspant, dan kan je het best een tijdje rustig aan doen. Hoewel je waarschijnlijk door moet gaan met trainen, moet je het tempo wellicht wat minderen totdat je spieren voldoende rust hebben gekregen en je het tempo terug kan opvoeren.

Tekort aan bepaalde voedingsstoffen

Als een laag kaliumgehalte (hypokaliëmie), calcium (hypocalciëmie) of magnesium (hypomagnesiëmie) je kramp in voet veroorzaakt, kan je dit laten vast stellen door je huisarts. 

kramp in voet

Zenuwschade

Als je huisarts zenuwbeschadiging vaststelt als de oorzaak van je voetkrampen, zal hij of zij de reden willen achterhalen waarom dit is opgetreden. Medicijnen voor pijnverlichting, speciale voet crèmes (met capsaïcine of lidocaïne), antidepressiva en medicijnen die voor epilepsie worden gebruikt, kunnen allemaal helpen bij het verlichten van zenuwpijn door perifere neuropathie. Opgelet niet elk medicijn is vrij verkrijgbaar.

Medicijnen

Als medicatie de voetkrampen veroorzaakt, kan je misschien best de medicatie wijzigen of stoppen maar nooit zonder advies van je huisarts. Op deze manier kan je de mogelijke bijwerkingen van de nieuwe medicatie evalueren en of het ook kramp in voet veroorzaakt.

Besluit

Als je regelmatig last hebt van voetkrampen, vooral als ze slopend zijn, maak dan een afspraak met je huisarts. Je huisarts kan je helpen bepalen waardoor de krampen worden veroorzaakt, zodat je je normale levensstijl kan volhouden.

Als je slechts af en toe krampen ervaart, is dat waarschijnlijk geen reden tot bezorgdheid, maar het is een goed idee om eenvoudige problemen (zoals overmatige inspanning of slecht passende schoenen) uit te sluiten die de kramp in voet kunnen veroorzaken. Als dit het probleem niet oplost of als de krampen steeds erger en frequenter worden, neem dan contact op met je huisarts

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid