Medische Pedicure of Gespecialiseerde Voetverzorger?
Zeg nooit medische pedicure tegen een schoonheidsspecialiste want een medische pedicure biedt een totaal andere behandeling dan een schoonheidsspecialist.
Strikt genomen bestaat een medische pedicure eigenlijk niet, of toch niet officieel. Als we over een medische pedicure spreken dan hebben we het eigenlijk over een gespecialiseerde voetverzorger.
De term medische pedicure komt eigenlijk nog uit het verleden, in het verleden werd deze vorm van voetverzorging medische pedicure genaamd omdat deze voetbehandelingen eerder een verzorging is voor problemen aan je voeten en de nadruk niet ligt op het esthetische.
In Nederland is de medische pedicure wel een apart erkend vakgebied en is de beroepsfederatie erkend door de overheid. In België is de beroepsfederatie momenteel nog een lobby en adviesorganisatie voor gespecialiseerde voetverzorgers. Het is de bedoeling dat de gespecialiseerde voetverzorgers ook deze term mogen gebruiken of toch minstens erkend worden als een soort van medische pedicure
Hoe werkt een gespecialiseerde voetverzorger?
Voor een medische pedicure aan de slag gaat met je voeten zal deze een anamnese opmaken zodat je klachten in kaart worden gebracht.
Een gespecialiseerde voetverzorger zal je nagels en huid verzorgen maar ook eventuele nagel en huidaandoeningen. Afhankelijk van de verzorging zullen ook verbanden of hulpmiddelen gebruikt worden. Het is heel belangrijk dat je huid je hydrateert is en daarom zal de medische pedicure de voeten insmeren met een hydraterende crème.
Een gespecialiseerde voetverzorger zal ook steeds advies geven om in de toekomst problemen te vermijden of te verminderen. Wanneer de medische pedicure van oordeel is dat hij/zij het voetproblemen niet alleen kan verzorgen dan zal deze je doorverwijzen naar de juiste medische discipline zoals een podoloog of jouw huisarts.
Omdat een gespecialiseerde voetverzorging bij diverse probleem voeten in contact komt zal deze steeds gebruikmaken van gereinigde en gedesinfecteerde behandelingsmiddelen om op die manier kruisbesmetting te vermijden.
Welke opleiding volgt een medische pedicure?
De opleiding tot gespecialiseerde voetverzorger is mogelijk bij verschillende instellingen. Je kan er voor terecht. Meestal zijn dit verder gezette opleiding na het reguliere onderwijs. Er moet wel gezegd worden dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen de verschillende opleidingen.
Waar je bij een door de Vlaamse Overheid erkende instelling zoals Syntra een traject van 2 jaar moet doorlopen zijn er ook kortstondige opleidingen georganiseerd door privé initiatieven. Bij opleidingen bij syntra kan je ook terecht met opleidingscheques en educatief verlof.
Een opleiding tot medische pedicure, of gespecialiseerde voetverzorger zoals ze officieel genoemd worden geeft de verzorgers een uitgebreide kennis met het oog op het verzorgen van voeten met problemen en komt eigenlijk het esthetische niet aan bod.
Een kwaliteitsvolle opleiding houd onder andere volgende onderwerpen in:
- Hygiëne en EHBO
- Algemene anatomie en fysiologie van de stelstels:
- de cel, de huid, het beender-, spier-, lymfe- en zenuwstelsel
- bloedsomloop
- Pathologie huid en nagel
- Verbandleer:
- verbandleer
- speciale toepassingen
- traumatologie, huidbeschadiging
- Technologie
- materialenkennis
- basistechnieken
- ergonomie
- inlichten pedicurezaken
- starten als zelfstandige
- deontologie
- Algemene pathologie van de stelsels:
- beender- en zenuwstelsel
- bloedsomloop
- stofwisseling
- Schoenkennis
- Orthopedie:
- voetbogen
- voettypen
- ortopedische voet-, heup- en knieafwijkingen
- Speciale technieken:
- tamponnages
- kunstnagel en kunstnagelfragmenten
- orthoplastie
Bovendien zal een medische pedicure opleiding niet enkel theorie maar ook veel praktijk inhouden. Cursisten worden regelmatig gevraagd om op zoek te gaan naar mensen met voetproblemen die zij kunnen behandelen onder het toeziend oog van een professional. Op die manier kunnen zij de gespecialiseerde technieken perfect onder de knie krijgen.
Waar werkt een medische pedicure?
Een medische pedicure is actief in de sector van de lichaamsverzorging. Je vindt medische pedicures die werken als zelfstandige in hoofd- maar ook in bijberoep. Veel pedicures werken enkel aan huis maar er zijn er ook die een eigen praktijkruimte hebben of verzorging uitvoeren bij cliënten in rusthuizen en andere instellingen.
Over welke competenties beschikt een gespecialiseerde voetverzorger?
Uiteraard ga jij niet zomaar iedereen je voeten laten verzorgen en verwacht je dat je medische pedicure over voldoende competenties beschikt.
Aandacht: de beroepsvereniging van gespecialiseerde voetverzorgers erkent enkel pedicures die een, door de overheid erkende opleiding, hebben gevolgd. Dit wil zeggen bij Syntra of een erkende onderwijsinstelling. Als je pedicure niet is aangesloten bij de beroepsvereniging (wat kan), vraag dan zeker naar het getuigschrift om zeker te zijn.
Verzorging uitvoeren
een gespecialiseerd voetverzorger beschikt over de nodige kennis voor het uitvoeren van de juiste snij- en freestechnieken om pijn en andere ongemakken weg te nemen. Een goede medische pedicure kiest de verzorgingsmethode die past bij je voeten en werkt systematisch zodat niet wordt vergeten.
Er zal steeds gezorgd worden dat het juiste instrument gebruikt wordt voor de benodigde behandeling. Tevens kan je er zeker van zijn dat de medische pedicure de mesjes en instrumenten op de juiste manier kan hanteren.
Voor het uitvoeren van de verzorging beschikt de gespecialiseerde voetverzorger over de juiste kennis van de verschillende voetverzorgingsproducten maar ook de eigenschappen van deze producten.
De medische pedicure heeft dankzij een grondige opleiding kennis over de anatomie van je huid, binderstelsel, spierstelsel maar ook de bloedsomloop tot het lymfestelsel en het zenuwstelsel.
Ook is de pathologie van de huid en de nagel en de bijkomende verzorging geen vreemd verhaal voor de medische pedicure.
Een medische pedicure zal ook de juiste keuze maken tussen de verzorging zelf uitvoeren of het doorverwijzen naar andere professionele verzorgers.
Verband aanbrengen
uiteraard beschikt de gespecialiseerde voetverzorger over de nodige kennis van het aanbrengen van verbanden en eventuele andere hulpmiddelen. Op die manier worden mogelijke ongemakken weggenomen en vermeden in de toekomst.
Zij kunnen eenvoudige wondjes verzorgen en verbanden aanbrengen zodat de pijn op pijnlijke plaatsen wordt weggenomen.
Een goede medische pedicure kent ook alles van kunstnagel technieken zodat deze ook de verzorging van nagelaandoeningen kan ondersteunen. Het plaatsen van nagelbeugels is ook geen vreemd begrip voor de gespecialiseerde voetverzorger.
De gespecialiseerde voetverzorger kan zelf ook de nodige hulpstukken vervaardigen op maat van je voeten of nagels.
Lees verder onder de foto
Behandelingen door een medische pedicure
De activiteiten van een medische pedicure bestaat uit het verstrekken van een basis voetverzorging niet aangevuld wordt met verzorging van huid & nagelaandoeningen bij voornamelijk niet risicovoeten. De gespecialiseerde voetverzorging zal door een juiste verzorging de pijn trachten te verminderen en te vermijden.
Na het opmaken van de anamnese zal de medische pedicure overgaan tot het uitvoeren van volgende behandelingen afhankelijk van de verzorging die nodig is voor je voeten.
Voorbereiding van de verzorging
- De instrumenten en apparaten worden steeds gereinigd en gedesinfecteerd worden.
- Zorgen dat alle apparaten en instrumenten goed functioneren met oog op een goede behandeling van de voeten
Voorbereiding van de cliënt
- Een medische pedicure zal er voor zorgen dat je een comfortabele zithouding hebt zowel voor jou als voor de gespecialiseerde voetverzorger.
- Eerst zal de medische pedicure een voetonderzoek uitvoeren voor het bepalen van de verzorging. Hierbij zal de pedicure alle nagel en huidaandoeningen in kaart brengen.
- Voor het starten van de verzorging is toch belangrijk dat je voeten gereinigd en ontsmet worden. Dit zowel de huid als de nagels.
- De medische pedicure zal ook de verzorging toelichten en samen met jou behandelplan opmaken
Basisverzorging van zowel de nagels als de huid
- Knippen van de nagels.
- Vijlen en/of frezen van de nagels.
- Reinigen van nagels en nagelwallen.
- Het verzorgen van deeltjes door middel van een bistouri, frees of rasp
Uitvoeren van eventuele aanvullende verzorgingen
- Nagelaandoeningen verzorgen door middel van diverse snij- en freestechnieken.
- Huidaandoeningen verzorgen door middel van diverse snij- en freestechnieken.
- Fijne ongemakken worden weggewerkt door middel van diverse producten.
- Er zal ook gecontroleerd worden of pijn en ongemakken zijn weggewerkt.
Aanbrengen van verbanden of hulpmiddelen
- Een medische pedicure zal steeds gebruikmaken van de juiste producten.
- Aanbrengen van beschermende en verzorgende verbanden.
- Hulpmiddelen om het probleem in de toekomst te voorkomen.
Masseren van je voeten
- Aanbrengen van de juiste crème of olie afhankelijk van het huid type.
- Masseren van de spieren waar nodig.
- Inwrijven van de crème.
Advies geven over
- Dagelijkse verzorging op maat van je voeten.
- De te gebruiken verzorgingsproducten.
- Welke schoenen je moet gebruiken voor verschillende activiteiten.
- Hulpmiddelen die je kan aanschaffen.
- Je doorverwijzen naar andere hulpverleners zoals podoloog of je huisarts.
Waarom is een medische pedicure belangrijk?
Je hebt maar één paar voeten en jammer genoeg zijn je voeten niet zoals schoenen dat je een nieuw paar uit de kast kan halen.
Onze voeten zijn letterlijk de fundering van ons lichaam, daarom is het belangrijk dat je deze voldoende verzorgt en daarvoor kan je dus terecht bij een medische pedicure of gespecialiseerde voetverzorger.
Je voeten dragen dagelijks het volledige gewicht van je lichaam en kunnen dus ook veel schade oplopen door het beoefenen van diverse activiteiten zoals:
- staand werken
- zwemmen
- voetballen
- wandelen
Een medische pedicure kan heel wat taken overnemen van een podoloog en op die manier spaar je dan ook weer eventuele wachttijden uit bij deze laatste.
Wie kan terecht bij een medische pedicure?
Of je nu jong of oud bent, iedereen met een voetproblemen of pijn in de voeten kan terecht bij een gespecialiseerd voetverzorger. Er zijn talrijke mogelijke problemen gaande van ingegroeide nagels tot schimmelvoeten en elk probleem heeft zijn specifieke aanpak.
Een medische pedicure zorgt ervoor dat er een vertrouwensband wordt opgebouwd zodat er nog beter ingespeeld wordt op je behoeften. Van bij het eerste contact zal de medische pedicure zich in dienst stellen van jou.
Je mag ervan uitgaan dat je verzorging in begrijpbare taal wordt uitgelegd zodat je na je verzorging zelf ook voor een groot deel je voeten kan verzorgen.
Zelf een pedicure uitvoeren
Met een beetje geduld, de juiste kennis en enkele hulpmiddelen kan je zelf al een basisbehandeling uitvoeren voor je voeten. Op deze website vind je tal van voetproblemen samen met enkelen adviezen hoe je deze zelf kan behandelen en welke producten je kan gebruiken.
Samenvatting
Een Medische Pedicure of een gespecialiseerd voetverzorger is dus eigenlijk hetzelfde. Je kan bij hen terecht voor uitgebreidere behandeling van complexere problemen aan je voeten.
Een gespecialiseerd voetverzorger heeft een degelijke opleiding genoten en beschikt dus over voldoende competenties om je voeten terug gezond te krijgen en problemen te voorkomen.
Je krijgt van de deelnemende pedicures op deze website ook adviezen om zelf je voeten te verzorgen en problemen te voorkomen. Je kan op deze website ook je pedicure zoeken voor een perfecte behandeling die past bij je voeten. Met enkele hulpmiddelen kan je zelf al enkele handelingen uitvoeren.