GezondheidGezondheid

Pes varus

pes varus

Wat is pes varus?

Pes varus van je voeten verwijst naar een abnormale positie of uitlijning van je voeten waarbij de voorvoet (de tenen) naar binnen gebogen is ten opzichte van de hiel. Dit betekent dat je voetboog naar boven wijst, terwijl de voorvoet naar binnen gedraaid is. Het kan resulteren in een onnatuurlijke houding van je voeten, waarbij de zijkant van je voetboog naar boven wijst en de tenen naar elkaar toe wijzen.

Pes varus van je voeten kan verschillende oorzaken hebben, waaronder aangeboren afwijkingen, spier- of peesproblemen, letsel of neurologische aandoeningen. Deze aandoening kan leiden tot problemen met de loopgang, pijn en ongemak bij het staan en lopen, en kan ook de balans van een persoon beïnvloeden.

De behandeling van pes varus van je voeten hangt af van de onderliggende oorzaak en de ernst van de aandoening. Dit kan variëren van fysiotherapie en oefeningen om de spieren te versterken tot het dragen van aangepaste orthopedische schoenen of in sommige gevallen chirurgische correctie. Het is belangrijk om een medische professional te raadplegen als je vermoedt dat je pes varus van je voeten hebt, zodat de juiste diagnose kan worden gesteld en een passende behandeling kan worden aanbevolen.

Wat zijn de oorzaken van pes varus?

Pes varus, of een naar binnen gebogen voetpositie, kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 1. Aangeboren afwijkingen: Sommige mensen worden geboren met een neiging tot pes varus als gevolg van genetische factoren of aangeboren afwijkingen in de structuur van je voet of het been.
 2. Spier- en peesproblemen: Verzwakte of onevenwichtige spieren en pezen in de benen en voeten kunnen leiden tot de aandoening. Bijvoorbeeld, als de spieren aan de buitenkant van het onderbeen te zwak zijn in verhouding tot de spieren aan de binnenkant, kan dit leiden tot een naar binnen gedraaide voet.
 3. Neurologische aandoeningen: Sommige neurologische aandoeningen, zoals spasticiteit als gevolg van hersenverlamming, kunnen de spiertonus beïnvloeden en pes varus veroorzaken.
 4. Letsel: Trauma aan je voet of het been, zoals een botbreuk of letsel aan de ligamenten, kan leiden tot een verandering in je voetpositie.
 5. Schoeisel: Het dragen van ongeschikt schoeisel dat geen goede ondersteuning biedt of dat niet goed past, kan je voetstand beïnvloeden en pes varus veroorzaken of verergeren.
 6. Artritis: Sommige vormen van artritis kunnen de gewrichten in je voet aantasten en je voetstand beïnvloeden.
 7. Andere medische aandoeningen: Soms kan het een gevolg zijn van andere medische aandoeningen of syndromen.
 

De behandeling van pes varus hangt af van de onderliggende oorzaak en de ernst van de aandoening. Dit kan variëren van fysiotherapie, het dragen van aangepaste orthopedische schoenen, braces of spalken tot chirurgische correctie in sommige gevallen. Een grondige evaluatie door een medische professional is belangrijk om de juiste oorzaak vast te stellen en een passende behandeling te plannen.

Hoe pes varus behandelen?

De behandeling van pes varus van je voeten hangt af van de ernst van de aandoening, de onderliggende oorzaak en de leeftijd van de persoon. Hier zijn enkele mogelijke behandelingsopties:

 1. Fysiotherapie en oefeningen: Fysiotherapie kan helpen bij het versterken van de spieren en pezen in je voeten en benen, waardoor je voetstand kan verbeteren. Een fysiotherapeut kan ook specifieke oefeningen aanbevelen om de bewegingsvrijheid en stabiliteit te vergroten.
 2. Orthopedische hulpmiddelen: Orthopedische schoenen, steunzolen (orthopedische inlegzolen), enkelbraces of spalken kunnen worden gebruikt om je voetstand te corrigeren en te ondersteunen.
 3. Chirurgische correctie: In ernstige gevallen, wanneer andere conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan chirurgische ingreep overwogen worden. Chirurgie kan worden uitgevoerd om de botten, gewrichten of spieren te corrigeren en je voetstand te verbeteren.
 4. Medicatie: In sommige gevallen kunnen medicijnen worden voorgeschreven om ontstekingen te verminderen (bijvoorbeeld bij artritis) of om spasticiteit te verminderen (bijvoorbeeld bij neurologische aandoeningen).
 5. Levensstijlaanpassingen: Het vermijden van activiteiten die je voetpositie verergeren en het dragen van geschikt schoeisel met goede ondersteuning kan helpen bij het beheersen van pes varus.
 

Het is van cruciaal belang dat iemand met pes varus van je voeten een medische professional raadpleegt voor een juiste diagnose en een behandelplan op maat. De behandeling zal variëren afhankelijk van de specifieke behoeften van de persoon en de oorzaak van de aandoening. Het vroegtijdig identificeren en behandelen van pes varus kan helpen om pijn te verminderen, de loopgang te verbeteren en verdere complicaties te voorkomen.

Wat zijn de gevolgen van pes varus?

Pes varus, een naar binnen gebogen voetpositie, kan verschillende gevolgen en complicaties hebben, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de onderliggende oorzaak. Enkele mogelijke gevolgen zijn:

 1. Loopproblemen: Pes varus kan leiden tot onnatuurlijke looppatronen en problemen met de loopgang. Dit kan tot ongemak en vermoeidheid leiden tijdens het lopen.
 2. Pijn en ongemak: Personen met pes varus kunnen pijn en ongemak ervaren in je voeten, enkels, knieën, heupen of rug als gevolg van de abnormale voetstand. Dit kan leiden tot chronische pijnklachten.
 3. Verhoogd risico op letsel: Door de afwijkende voetstand kan het risico op letsel aan de enkels en knieën toenemen, vooral bij activiteiten met impact, zoals sporten.
 4. Slijtage van gewrichten: Onjuiste uitlijning van je voeten kan leiden tot abnormale druk op de gewrichten. Dit kan op de lange termijn leiden tot gewrichtsslijtage (artrose) in de enkels, knieën of heupen.
 5. Psychosociale gevolgen: Pes varus kan ook psychosociale gevolgen hebben, zoals verminderd zelfvertrouwen of zelfbeeld, vooral bij kinderen en adolescenten die zich bewust zijn van hun afwijkende voetstand.
 6. Functionele beperkingen: In ernstige gevallen kan pes varus de mobiliteit van een persoon beperken en dagelijkse activiteiten bemoeilijken.

 

Het is belangrijk om pes varus tijdig te identificeren en te behandelen om deze gevolgen en complicaties te minimaliseren. Een medische professional kan de ernst van de aandoening beoordelen en een passend behandelplan aanbevelen, variërend van fysiotherapie en orthopedische hulpmiddelen tot chirurgische ingrepen, afhankelijk van de individuele behoeften en omstandigheden. Het opvolgen van de aanbevelingen van een arts kan helpen om de symptomen te verlichten en de functionaliteit te verbeteren.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid