GezondheidGezondheid

Aangeboren voetafwijkingen

aangeboren voetafwijkingen
15 voorbeelden van aangeboren voetafwijkingen

Wat zijn aangeboren voetafwijkingen?

Aangeboren voetafwijkingen zijn aandoeningen of afwijkingen die zich ontwikkelen tijdens de zwangerschap en al aanwezig zijn bij de geboorte van je kind. Deze afwijkingen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen één of beide voeten beïnvloeden.

De behandeling van aangeboren voetafwijkingen kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening. Sommige afwijkingen kunnen vanzelf verbeteren naarmate je kind groeit, terwijl andere mogelijk medische interventie, fysiotherapie, orthopedische hulpmiddelen of in sommige gevallen zelfs chirurgie vereisen. Het is belangrijk dat deze aandoeningen vroeg worden gediagnosticeerd en behandeld om mogelijke complicaties op latere leeftijd te voorkomen. Als je je zorgen maakt over de voeten van je kind, is het altijd raadzaam om een arts of een specialist te raadplegen.

Welke aangeboren voetafwijkingen zijn er?

Hier zijn 15 voorbeelden van aangeboren voetafwijkingen:

 1. Klompvoet (talipes equinovarus)
 2. Metatarsus adductus
 3. Syndactylie (samengegroeide tenen)
 4. Polydactylie (extra tenen)
 5. Brachymetatarsie (korte middenvoetsbeentjes)
 6. Clubhand (hand met een ongebruikelijke vorm)
 7. Amniotische banden (strengen van amnion die delen van de ledematen kunnen omsluiten en beperken)
 8. Sirenomelia (ook bekend als zeemeerminsyndroom, waarbij de benen verenigd zijn en er geen afzonderlijke voeten zijn)
 9. Fibulaire hemimelie (ontbreken of onderontwikkeling van het kuitbeen)
 10. Aplasie/hypoplasie van de voet (ontbreken of onderontwikkeling van de voetbeenderen)
 11. Pes varus (naar binnen gedraaide voet)
 12. Pes valgus (naar buiten gedraaide voet)
 13. Pes equinus (naar beneden gebogen voet)
 14. Pes calcaneus (naar boven gebogen voet)
 15. Accessoire voet (extra voet aan het lichaam bevestigd)
 

Het is belangrijk op te merken dat sommige van deze aangeboren afwijkingen zeldzaam zijn en dat niet alle baby’s met aangeboren voetafwijkingen dezelfde mate van hinder of beperkingen ervaren. De behandeling varieert afhankelijk van het type en de ernst van de voetafwijking en kan bestaan uit observatie, rekoefeningen, orthopedische apparaten of chirurgie, afhankelijk van de individuele behoeften van de patiënt. Vroege diagnose en interventie zijn essentieel om de beste uitkomsten te bereiken en mogelijke complicaties te voorkomen.

Hoe aangeboren voetafwijkingen voorkomen?

Het is belangrijk om te weten dat niet alle aangeboren voetafwijkingen te voorkomen zijn, omdat ze zich ontwikkelen tijdens de zwangerschap en meestal het gevolg zijn van genetische factoren of onbekende oorzaken. Echter, er zijn enkele algemene stappen die je als zwangere vrouw kan nemen om de kans op bepaalde aangeboren afwijkingen te verminderen:

 1. Prenatale zorg: Regelmatige prenatale controles zijn essentieel om de gezondheid van je zwangerschap te controleren. Door regelmatige controles kan een zorgverlener eventuele risicofactoren of afwijkingen vroegtijdig identificeren en indien nodig een behandelingsplan opstellen.
 2. Gezonde levensstijl: Het handhaven van een gezonde levensstijl tijdens je zwangerschap is van cruciaal belang. Dit omvat een uitgebalanceerd dieet, voldoende inname van essentiële voedingsstoffen (zoals foliumzuur), regelmatige lichaamsbeweging (aangepast aan de zwangerschap), en het vermijden van schadelijke stoffen zoals alcohol, tabak en illegale drugs.
 3. Medicatiegebruik: Sommige medicijnen kunnen schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus. Het is belangrijk om altijd met een arts te overleggen voordat je medicatie gebruikt tijdens de zwangerschap.
 4. Vermijd blootstelling aan schadelijke stoffen: Probeer blootstelling aan schadelijke stoffen, chemicaliën en straling zoveel mogelijk te vermijden, zowel thuis als op het werk.
 5. Beheer onderliggende medische aandoeningen: Als je als zwangere vrouw een onderliggende medische aandoening hebt, zoals diabetes of hoge bloeddruk, is het belangrijk om deze aandoening goed te beheren tijdens de zwangerschap, omdat sommige aandoeningen het risico op aangeboren afwijkingen kunnen verhogen.
 6. Genetisch advies: In sommige gevallen kan genetisch advies worden overwogen, vooral als er een familiegeschiedenis is van aangeboren afwijkingen of als je als moeder zelf een verhoogd risico hebt op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking.
 

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat sommige aangeboren afwijkingen niet kunnen worden voorkomen, zelfs niet met alle voorzorgsmaatregelen. Als een aangeboren afwijking wordt vastgesteld tijdens je zwangerschap, kan vroegtijdige diagnose en een goed behandelingsplan de gevolgen minimaliseren en de beste zorg bieden aan de baby na de geboorte. Daarom is regelmatige prenatale zorg en open communicatie met medische professionals van groot belang tijdens de zwangerschap.

Wat zijn de gevolgen van aangeboren voetafwijkingen?

De gevolgen van aangeboren voetafwijkingen kunnen variëren afhankelijk van het type en de ernst van de afwijking. Sommige aangeboren voetafwijkingen hebben minimale invloed op de gezondheid en de levenskwaliteit van een persoon, terwijl andere ernstigere gevolgen kunnen hebben. Hier zijn enkele mogelijke gevolgen:

 1. Beperkte mobiliteit: Sommige voetafwijkingen kunnen leiden tot beperkte bewegingsvrijheid in de voet en enkel, waardoor lopen en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten moeilijker kunnen zijn.
 2. Pijn en ongemak: Aangeboren voetafwijkingen kunnen pijn en ongemak veroorzaken, vooral als ze niet goed worden behandeld. Dit kan de levenskwaliteit van de persoon beïnvloeden.
 3. Problemen met lopen en evenwicht: Afwijkingen zoals klompvoet of platvoeten kunnen leiden tot onregelmatige looppatronen en evenwichtsproblemen.
 4. Veranderingen in de houding: Sommige voetafwijkingen kunnen leiden tot veranderingen in de houding van de benen en voeten, wat de algehele lichaamshouding kan beïnvloeden.
 5. Sociale en psychologische impact: Ernstige aangeboren voetafwijkingen kunnen een psychologische impact hebben, zoals het gevoel anders te zijn of zich onzeker te voelen over het uiterlijk van de voeten.
 6. Beperkte schoenkeuze: Afhankelijk van de afwijking kunnen sommige mensen met aangeboren voetafwijkingen beperkt zijn in hun keuze van schoeisel, omdat niet alle schoenen comfortabel passen.
 7. Langdurige complicaties: Als aangeboren voetafwijkingen niet tijdig worden behandeld, kunnen ze langdurige complicaties veroorzaken, zoals gewrichtsproblemen en rugpijn.
Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Previous
Next

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid