GezondheidGezondheid

Syndactylie

syndactylie

Wat is syndactylie?

Syndactylie is een aangeboren aandoening die wordt gekenmerkt door de versmelting van twee of meer vingers of tenen. Het treedt op wanneer het weefsel dat normaal gesproken de cijfers scheidt tijdens de ontwikkeling van de foetus, niet volledig kan scheiden. Als gevolg hiervan kunnen de vingers of tenen geheel of gedeeltelijk met elkaar verbonden zijn.

Syndactylie kan worden ingedeeld in drie hoofdtypen op basis van de mate van fusie:

 

 • Eenvoudige of onvolledige syndactylie: bij dit type zijn alleen de zachte weefsels, zoals de huid, versmolten. De botten van de vingers of tenen blijven gescheiden.
 • Complexe of volledige syndactylie: hier zijn niet alleen de zachte weefsels, maar ook de botten aan elkaar versmolten, waardoor er een grotere mate van webbing ontstaat.
 • Gecompliceerde syndactylie: dit type brengt extra afwijkingen of complicaties met zich mee, zoals de aanwezigheid van extra vingers of tenen (polydactylie) of andere bijbehorende aangeboren afwijkingen.
 

Syndactylie kan geïsoleerd voorkomen, wat betekent dat het optreedt als een geïsoleerde afwijking zonder onderliggende genetische of syndromale associaties. Het kan echter ook worden geassocieerd met verschillende genetische syndromen, zoals het Apert-syndroom, het Poland-syndroom of het Holt-Oram-syndroom.

Behandeling voor syndactylie omvat meestal een chirurgische ingreep om de gefuseerde cijfers te scheiden en ze te reconstrueren op een manier die een verbeterde functie en esthetiek mogelijk maakt. De specifieke chirurgische aanpak hangt af van de ernst en complexiteit van de syndactylie.

Het is belangrijk om een medische professional, zoals een kinderarts of een handchirurg, te raadplegen voor een uitgebreid evaluatie- en beheersplan.

Wat zijn de oorzaken van syndactylie?

Syndactylie kan verschillende oorzaken hebben, variërend van genetische factoren tot omgevingsinvloeden. Hier zijn enkele van de belangrijkste oorzaken van syndactylie:

 1. Genetische mutaties: Sommige vormen van syndactylie worden veroorzaakt door genetische mutaties of veranderingen in specifieke genen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de ledematen. Deze mutaties kunnen erfelijk zijn en van ouder op kind worden doorgegeven.
 2. Erfelijkheid: Syndactylie kan in sommige gevallen worden geërfd van ouders die zelf syndactylie hebben of drager zijn van genetische mutaties die de aandoening veroorzaken. De precieze overervingspatronen kunnen variëren, afhankelijk van het specifieke gen en de betrokken genetische mutatie.
 3. Omgevingsfactoren: Sommige vormen kunnen worden veroorzaakt door omgevingsfactoren tijdens de zwangerschap, zoals blootstelling aan bepaalde medicijnen, chemicaliën of infecties. Deze factoren kunnen de normale ontwikkeling van de ledematen beïnvloeden en resulteren in de aandoening.
 4. Syndromen: Syndactylie kan ook voorkomen als onderdeel van verschillende syndromen waarbij meerdere lichaamsdelen betrokken zijn. Voorbeelden hiervan zijn het Apert-syndroom, het Poland-syndroom en het Carpenter-syndroom. Deze syndromen worden meestal veroorzaakt door genetische mutaties en hebben ook andere kenmerkende symptomen.
 

Het is belangrijk op te merken dat de exacte oorzaak vaak niet duidelijk is en kan variëren van persoon tot persoon. In veel gevallen kan het een combinatie zijn van genetische en omgevingsfactoren. Een medisch professional kan helpen bij het beoordelen van de specifieke oorzaken en risicofactoren in individuele gevallen.

Is syndactylie erfelijk?

Syndactylie kan erfelijk zijn. Syndactylie is een aangeboren aandoening waarbij de vingers of tenen van een individu geheel of gedeeltelijk met elkaar zijn verbonden. Het kan zich voordoen als een geïsoleerd probleem of als onderdeel van een syndroom waarbij andere lichaamsdelen ook betrokken kunnen zijn.

De erfelijkheid varieert, afhankelijk van de specifieke oorzaak. Sommige vormen  worden veroorzaakt door mutaties in specifieke genen, en in deze gevallen kan de aandoening worden overgeërfd van ouder op kind. Als een van de ouders het heeft als gevolg van een genetische mutatie, is er een kans dat het gen wordt doorgegeven aan het nageslacht, wat resulteert in de mogelijkheid van syndactylie bij het kind.

Syndactylie kan echter ook voorkomen zonder een bekende genetische oorzaak. In deze gevallen wordt het vaak beschouwd als een sporadische aandoening en niet direct overerfbaar. Het is belangrijk op te merken dat het hebben van een familiegeschiedenis van syndactylie de kans op het ontwikkelen ervan kan verhogen, maar het is niet altijd een garantie dat het zich zal voordoen.

Als er zorgen zijn of als er een familiegeschiedenis van de aandoening is, is het raadzaam om medisch advies in te winnen bij een genetisch counselor of een arts gespecialiseerd in erfelijke aandoeningen. Zij kunnen de specifieke risico’s beoordelen op basis van de individuele situatie en familiegeschiedenis.

Hoe syndactylie voorkomen?

Syndactylie is een aangeboren aandoening en kan niet volledig worden voorkomen. Het ontstaat tijdens de embryonale ontwikkeling en kan het gevolg zijn van genetische mutaties of omgevingsfactoren die buiten onze controle liggen. Er zijn echter enkele stappen die genomen kunnen worden om het risico op syndactylie te verminderen:

 1. Gezonde levensstijl tijdens de zwangerschap: Het is belangrijk voor zwangere vrouwen om een gezonde levensstijl te handhaven, inclusief een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van schadelijke stoffen zoals alcohol, tabak en drugs. Deze maatregelen dragen bij aan een gezonde ontwikkeling van de foetus, inclusief de ledematen.
 2. Vermijd blootstelling aan teratogene stoffen: Teratogene stoffen zijn stoffen die de ontwikkeling van de foetus kunnen verstoren en aangeboren afwijkingen kunnen veroorzaken. Zwangere vrouwen moeten vermijden om in contact te komen met bekende teratogene stoffen, zoals bepaalde medicijnen, chemicaliën, toxines en infecties. Het raadplegen van een arts over welke stoffen vermeden moeten worden, is belangrijk.
 3. Genetisch advies: Als er een familiegeschiedenis is van syndactylie of andere genetische aandoeningen, kan het raadplegen van een genetisch adviseur nuttig zijn. Een genetisch adviseur kan de specifieke risico’s beoordelen, familiegeschiedenis evalueren en informatie verstrekken over eventuele genetische tests die beschikbaar zijn.
 4. Prenatale zorg: Reguliere prenatale zorg is van cruciaal belang om de gezondheid van zowel de moeder als de foetus te waarborgen. Door regelmatige controles, echo’s en screenings kan eventuele afwijkingen of complicaties vroegtijdig worden opgemerkt en indien nodig adequaat worden behandeld.
 

Hoewel deze maatregelen het risico op de aandoening niet volledig kunnen elimineren, kunnen ze bijdragen aan een gezonde zwangerschap en de kansen op aangeboren afwijkingen verminderen. Het is belangrijk om met een arts te overleggen voor persoonlijk advies en begeleiding tijdens de zwangerschap.

Hoe syndactylie behandelen?

De behandeling hangt af van de ernst van de aandoening, de betrokken vingers of tenen, en de individuele behoeften van de patiënt. Hier zijn enkele mogelijke behandelingsopties:

 

 • Chirurgie: Chirurgie is de meest voorkomende behandeling. Het doel van de chirurgische ingreep is om de verbonden huid tussen de vingers of tenen te scheiden, zodat ze afzonderlijk kunnen bewegen. Dit wordt meestal gedaan door middel van huidtransplantatie of flaptechnieken. Afhankelijk van de ernst kan een enkele operatie voldoende zijn, of kunnen meerdere operaties nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken.
 • Revalidatie: Na de operatie kan revalidatie nodig zijn om de functie en het bereik van beweging van de gereconstrueerde vingers of tenen te verbeteren. Dit kan bestaan uit fysiotherapie, handtherapie of andere vormen van revalidatie, afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt.
 • Nabehandeling: Na de chirurgische ingreep is het belangrijk om regelmatige follow-upafspraken te hebben met de behandelend arts. Dit zorgt ervoor dat het genezingsproces goed verloopt en eventuele complicaties vroegtijdig worden opgemerkt en behandeld.
 

Het is belangrijk op te merken dat de behandeling het beste wordt uitgevoerd door een team van specialisten, waaronder een plastisch chirurg, een orthopedisch chirurg en een handtherapeut. Het behandelplan wordt individueel aangepast aan de specifieke behoeften en omstandigheden van elke patiënt.

De timing van de behandeling kan ook variëren. Sommige gevallen kunnen al op zeer jonge leeftijd worden behandeld, terwijl bij andere gevallen de chirurgie mogelijk pas later in de kindertijd plaatsvindt, afhankelijk van factoren zoals de ontwikkeling van het kind en de omvang van de de aandoening.

Wat zijn de gevaren van syndactylie?

Syndactylie op zichzelf vormt over het algemeen geen directe gezondheidsbedreiging. Het is een aangeboren aandoening waarbij de vingers of tenen geheel of gedeeltelijk met elkaar verbonden zijn. Syndactylie kan echter enkele mogelijke gevolgen en uitdagingen met zich meebrengen:

 1. Beperkingen in beweging en functionaliteit: Afhankelijk van de ernst van de syndactylie en de mate van verbinding tussen de vingers of tenen, kan de bewegingsvrijheid beperkt zijn. Dit kan invloed hebben op de fijne motoriek, gripkracht en de algehele functionaliteit van de handen of voeten.
 2. Esthetische zorgen: Syndactylie kan cosmetische zorgen met zich meebrengen, omdat de verbonden vingers of tenen er anders uitzien dan normaal. Dit kan psychologische en sociale impact hebben, vooral als het zichtbaar is en tot gevoelens van zelfbewustzijn of ongemak leidt.
 3. Onderliggende syndromen en complicaties: Syndactylie kan ook voorkomen als onderdeel van syndromen waarbij meerdere lichaamsdelen betrokken zijn. In sommige gevallen kunnen deze syndromen gepaard gaan met bijkomende gezondheidsproblemen en complicaties die verder onderzoek en behandeling vereisen.
 4. Problemen met nagels en huid: Bij sommige vormen van syndactylie kan de verbonden huid tussen de vingers of tenen problemen veroorzaken, zoals ingegroeide nagels, huidirritatie of infecties.
 

Het is belangrijk om te begrijpen dat de impact van syndactylie van persoon tot persoon kan verschillen, afhankelijk van de specifieke kenmerken en de mate van syndactylie. Een vroege diagnose en passende behandeling kunnen helpen bij het minimaliseren van de mogelijke gevolgen en het bevorderen van de functionaliteit en het welzijn van de betrokken persoon.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid