GezondheidGezondheid

Schoenen poetsen

Je schoenen poetsen houdt alles in, van het reinigen tot het conditioneren van je schoenen en dit om ze er op hun best uit te laten zien en langer mee te laten gaan.

Hier is een basisstappenplan voor het schoenen poetsen zodat je schoenen zolang mogelijk mee gaan, zeker voor goed zittende schoenen is dat belangrijk.

 1. Verwijder vuil en stof van de schoenen met een borstel of doek.
 2. Gebruik een speciale reiniger om hardnekkige vlekken te verwijderen om leren schoenen te poetsen. Volg de instructies op de verpakking van de reiniger.
 3. Conditioneer leren schoenen met een leer conditioner. Dit houdt het leer soepel en voorkomt barsten en uitdroging. Breng de conditioner aan met een schone doek en wrijf het goed in het leer.
 4. Laat de schoenen enige tijd drogen voordat je begint met poetsen.
 5. Poets de schoenen met schoenpoets of schoencrème die overeenkomt met de kleur van de schoen. Breng de poets aan met een poetsborstel of doek en wrijf het goed in het leer. Laat het even drogen en wrijf het vervolgens uit met een zachte doek.
 6. Gebruik een schoenborstel om de schoenen op te poetsen en een glanzende afwerking te creëren.
 

Je schoenen poetsen met regelmaat houdt ze niet alleen schoon en glanzend, maar helpt ook om het leer te beschermen en de levensduur van je schoenen te verlengen.

schoenen poetsen
De beste tips om schoenen te poetsen

Vuil en stof verwijderen van je schoenen

Om vuil en stof van je schoenen te verwijderen, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Klop je schoenen tegen elkaar om overtollig vuil en stof te verwijderen.
 2. Gebruik een zachte borstel of een oude tandenborstel om het vuil en stof uit de naden en andere moeilijk bereikbare plaatsen te verwijderen.
 3. Maak een oplossing van lauw water en een mild reinigingsmiddel, zoals afwasmiddel.
 4. Dop een schone doek in de oplossing en wring het overtollige water eruit.
 5. Veeg de schoenen schoon met de vochtige doek, waarbij je extra aandacht besteedt aan de vuile plekken.
 6. Spoel de schoenen af met schoon water en droog ze vervolgens af met een schone doek.
 7. Laat de schoenen aan de lucht drogen en vermijd het gebruik van warmtebronnen, zoals een föhn, omdat dit de materialen van de schoenen kan beschadigen. Een speciale schoendroger is misschien wel de beste oplossing.
 

Als je schoenen van leer zijn, kun je een speciaal leerreinigingsmiddel gebruiken en de instructies van de fabrikant opvolgen. Het is belangrijk om regelmatig vuil en stof van je schoenen te verwijderen om de levensduur van de schoenen te verlengen en ze er goed uit te laten zien.

Schoenen poetsen met schoenpoets

Je schoenen poetsen met schoenpoets is een effectieve manier om je schoenen schoon en glanzend te houden. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

 1. Verwijder het vuil en stof van je schoenen met een zachte borstel of een vochtige doek. Hiermee voorkom je dat vuil en stof in de schoenpoets worden gewreven en de schoenen beschadigen.
 2. Breng een kleine hoeveelheid schoenpoets aan op een zachte doek of een poetsborstel. Kies de kleur van de schoenpoets die past bij de kleur van je schoenen.
 3. Breng de schoenpoets gelijkmatig aan op de schoenen, gebruik ronde bewegingen en concentreer je vooral op de plekken waar de schoenen het meeste worden gedragen en waar ze het meest blootgesteld zijn aan vuil en slijtage.
 4. Laat de schoenpoets een paar minuten drogen.
 5. Wrijf de schoenen vervolgens met een schone, droge doek of poetsborstel om de glans te krijgen die je wilt. Blijf poetsen totdat je tevreden bent met de glans.
 6. Herhaal dit proces voor de andere schoen.
 

Je schoenen poetsen met schoenpoets is niet alleen goed voor de uitstraling van je schoenen, maar het beschermt ook de lederen oppervlakken tegen uitdroging en barsten. Het is een eenvoudige en betaalbare manier om de levensduur van je schoenen te verlengen.

schoenen poetsen
Schoenen poetsen in de wasmachine is niet aangeraden

Schoenen poetsen met je wasmachine

Je schoenen poetsen in je wasmachine wordt over het algemeen wordt het niet aanbevolen, vooral niet als het gaat om schoenen van hoge kwaliteit of met delicate materialen. Dit komt omdat de wasmachine kan leiden tot beschadiging van het materiaal of zelfs tot het uit elkaar vallen van de schoenen.

Er zijn echter uitzonderingen. Als je schoenen bijvoorbeeld zijn gemaakt van duurzaam en wasbaar materiaal, zoals canvas of sommige soorten sneakers, dan kan het in sommige gevallen veilig zijn om ze in de wasmachine te doen. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te controleren voordat je besluit om je schoenen in de wasmachine te doen.

Als je je schoenen wilt wassen in de wasmachine, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om het risico op beschadiging te verminderen. Maak bijvoorbeeld de veters los en verwijder de inlegzolen voordat je de schoenen in de wasmachine doet. Gebruik ook een mild wasmiddel en was de schoenen op een zachte cyclus met koud water. Laat de schoenen vervolgens aan de lucht drogen, in plaats van ze in de droger te stoppen.

Over het algemeen is het echter het beste om je schoenen met de hand te wassen om ervoor te zorgen dat ze niet worden beschadigd.

schoenen poetsen
Schoenen drogen kan het beste met een speciale schoendroger

Hoe je schoenen drogen na het poetsen?

Het is belangrijk om je schoenen goed te laten drogen na het schoenen poetsen en dit om ervoor te zorgen dat het leer niet beschadigd raakt en om te voorkomen dat er ongewenste geurtjes ontstaan. Hier zijn een paar tips om je schoenen op de juiste manier te drogen na het poetsen:

 • Een speciale schoendroger is waarschijnlijk de beste oplossing omdat deze ook eventuele bacteriën verwijderd die schimmels kunnen veroorzaken.
 • Laat je schoenen op een goed geventileerde plaats drogen, maar niet in direct zonlicht of bij een warmtebron zoals een verwarming. Dit kan het leer uitdrogen en beschadigen.
 • Stop krantenpapier in je schoenen om het vocht te absorberen. Krantenpapier is beter dan handdoeken omdat het minder pluist.
 • Laat je schoenen een paar uur drogen voordat je ze weer aantrekt. Laat ze volledig drogen voordat je ze opbergt.
 • Gebruik geen föhn om je schoenen te drogen. De hete lucht kan het leer beschadigen.
 

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je schoenen goed drogen na het poetsen en in goede conditie blijven.

Je schoenen behandelen na het poetsen

Na het poetsen van schoenen is het belangrijk om ze goed te behandelen om ze te beschermen en hun levensduur te verlengen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je schoenen goed te behandelen:

 • Laat je schoenen drogen: Als je je schoenen hebt gepoetst, zorg er dan voor dat ze volledig droog zijn voordat je verdergaat met de behandeling. Zet ze op een goed geventileerde plek om ze te laten drogen, maar vermijd direct zonlicht of warmtebronnen zoals een verwarming. Als je leren schoenen hebt gepoetst, kun je er een schoenspanner in plaatsen om hun vorm te behouden tijdens het drogen.
 • Breng een beschermlaag aan: Om je schoenen te beschermen tegen vuil en vocht, kun je een beschermlaag aanbrengen. Er zijn verschillende soorten beschermende sprays en vloeistoffen beschikbaar voor verschillende soorten materialen, dus zorg ervoor dat je de juiste kiest voor jouw schoenen.
 • Behandel het leer: Als je leren schoenen hebt gepoetst, kun je ze extra beschermen door een leerbehandeling aan te brengen. Dit voedt het leer en houdt het soepel. Er zijn verschillende soorten leerbehandelingen beschikbaar, zoals crèmes, lotions en sprays. Zorg ervoor dat je de juiste kiest voor jouw type leer.
 • Onderhoud de zolen: De zolen van je schoenen hebben ook aandacht nodig. Controleer of er geen stenen of andere voorwerpen vastzitten en verwijder deze indien nodig. Als je de zolen wilt beschermen, kun je er een rubberen zooltje op laten plaatsen door een schoenmaker.
 • Berg je schoenen op: Als je klaar bent met het behandelen van je schoenen, berg ze dan op een droge en goed geventileerde plek op. Bewaar ze niet op een vochtige plek of in direct zonlicht, want dit kan het materiaal beschadigen.
 

Door je schoenen regelmatig te behandelen, zorg je ervoor dat ze er goed uitzien en langer meegaan.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid