GezondheidGezondheid

Wratten op voet

Wratten op voet zijn veel voorkomende wratten die de onderkant van de voeten aantasten. De meeste mensen zullen er ooit in hun leven wel ooit eentje hebben of gehad hebben.

Wratten op je voet of plantaire wratten, officieel verrucae-wratten genoemd, worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), met name typen 1, 2, 4, 60 en 63. Het virus tast de huid op de voetzolen aan.

HPV gedijt op warme, vochtige plaatsen, zoals kleedkamervloeren en rond zwembaden. Die kleine plassen op het oppervlak van zwembadtegels zijn een voedingsbodem voor HPV.

Het virus wordt overgedragen door direct contact en kan gemakkelijker worden opgepikt als je een wonde of barstje in je huid hebt.

Symptomen van wratten op voet

Wratten op je voet kunnen buitengewoon pijnlijk zijn. Één van de eerste symptomen die je kan opmerken, is pijn of gevoeligheid wanneer je tijdens het wandelen of lopen druk op je voet uitoefent.

Als de wrat zich eenmaal op de voet heeft gevormd, zie je een ronde, platte plek op de huid met een bedrukt gebied in het midden. De wrat kan vergeeld lijken, met een korstje, of zelfs een zwarte vlek in het midden hebben.

Veel mensen verwarren ze ook nogal eens met een likdoorn, het is daarom niet altijd even eenvoudig om ze te herkennen.

wratten op voet

Hoe wratten op je voet behandelen

In sommige gevallen zullen wratten op voet op natuurlijke wijze verdwijnen. Andere gevallen kunnen behandeling vereisen. Je kan een wrat op je voet op een aantal verschillende manieren behandelen, je kan uiteraard naar je huisarts maar kan het ook eenvoudig zelf doen bij je thuis. Behandelingen omvatten:

  • salicylzuurcrème, een actieve crème die de wrat kan “verbranden”
  • wratten sticks & pennen die je eenvoudig op je wrat kan aanbrengen
  • vloeibare stikstof, die kan worden gebruikt om de wrat te ‘bevriezen’
  • curettage, waarbij de wrat wordt verwijderd met een scherp mesje of een lepelvormig instrument van de huid wordt geschraapt of uitgesneden.
  • geneesmiddel rechtstreeks op de wrat aangebracht
  • lasertherapie om de bloedvaten die de wrat voeden, af te branden
  • alternatieve behandelingen, zoals etherische oliën

Salicylzuurcrème en vloeibare stikstof zijn de meest voorkomende behandelingen. Beide vereisen meerdere behandelingen gedurende meerdere weken om van de wratten op voet af te komen.

Salicylzuur kan je vrij verkrijgen. Je kan het eenvoudig thuis zelf gebruiken. Volg de aanwijzingen op de verpakking en verwacht een minimale behandeling van 12 weken.

Uit een onderzoek bleek dat het thuis zelf behandelen van wratten op voet net zo effectief was als behandeling door een arts. Deze studie gebruikte “50% salicylzuur” voor de zelfbehandeling van plantaire wratten. Dit is een hogere concentratie salicylzuur die vaak wordt gebruikt door specialisten.

Als je wrat diep is of als de wrat zich opnieuw voordoet, moet je mogelijk je huisarts raadplegen. Deze kan verschillende behandelingen combineren, zoals cryotherapie met salicylzuur, voor effectievere resultaten.

Er zijn aanwijzingen dat alternatieve therapieën, zoals het gebruik van knoflook, kunnen helpen bij de behandeling van wratten op voet. Om deze remedie thuis zelf uit te proberen, breng je verse, gepelde knoflook rechtstreeks op de wrat aan. Bedek het met tape om de knoflook op de wrat te houden.

Je kunt ook een essentiële olie van knoflook rechtstreeks op de wrat aanbrengen. Van het gebruik van knoflook is aangetoond dat het brandwonden veroorzaakt, vooral bij kinderen. Het is altijd een goed idee om eerst even na te kijken of je er al dan niet irriterende plekken optreden.

Herstellen van een behandeling

De meeste behandelingen voor plantaire wratten duren minstens enkele weken. Het belangrijkste om te onthouden bij het behandelen van een wrat is consistentie.

Plantaire wratten kunnen moeilijk te verwijderen zijn en hebben de neiging terug te keren, dus je volgt best zeker en vast je behandelplan zorgvuldig.

Cryotherapie vereist gewoonlijk twee tot drie bezoeken aan de dokter voor therapie met vloeibare stikstof. Lasertherapie kan in één tot drie behandelingen werken.

Je kan ook zelf besparen door een thuisbehandeling. Salicylzuur voor thuisgebruik kost een struk minder terwijl de kosten voor lasertherapie behoorlijk kunnen oplopen.

Als je wrat is afgesneden, ga je best ongeveer een dag niet op de je voet steunen. Houd het gebied zeker droog.

wratten op voet

Tips om wratten op voet te vermijden

Overweeg de volgende tips om een plantaire wrat te voorkomen:

  • Bedek altijd je voeten in gedeelde gemeenschappelijke ruimtes, zoals zwembaden, kleedkamers of slaapzalen.
  • Als je een wrat hebt, verander dan dagelijks je schoenen en sokken.
  • Houd de wrat bedekt en was je handen regelmatig om te voorkomen dat dat je wratten op voet doorgeeft aan andere personen.
 

Besluit

Wratten op voet komen vaak voor en zijn goed te behandelen. Er is geen enkele behandeling die altijd effectief is. Je kan ze misschien thuis behandelen, maar voor ernstigere gevallen is misschien een behandeling door je huisarts nodig.

GezondheidGezondheid

Cockayne S, et al. (2011). Cryotherapy versus salicylic acid for the treatment of plantar warts (verrucae): A randomised controlled trial. DOI: 10.1136/bmj.d3271 Dehghani F, et al. (2004). Healing effect of garlic extract on warts and corns. DOI:10.1111/j.1365-4632.2004.02348.x  Lipke MM. (2006). An armamentarium of wart treatments.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1764803/ Mayo Clinic Staff. (2018). Plantar warts.
mayoclinic.org/diseases-conditions/plantar-warts/symptoms-causes/syc-20352691 Sterling JC, et al. (2001). Guidelines for the management of cutaneous warts. DOI:
10.1046/j.1365-2133.2001.04066.x Weber CA, et al. (2013). How to treat recalcitrant plantar warts. podiatrytoday.com/how-treat-recalcitrant-plantar-warts

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid