GezondheidGezondheid

Ziekte van Lyme

ziekte van lyme
5 mogelijke problemen door de ziekte van lyme

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme, ook wel bekend als Lyme-borreliose, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën van het geslacht Borrelia. Deze bacteriën worden overgedragen op personen door tekenbeten. De ziekte is genoemd naar het Amerikaanse plaatsje Lyme, Connecticut, waar in de jaren 70 van de twintigste eeuw een opvallend aantal gevallen van artritisachtige symptomen bij kinderen werd vastgesteld, wat leidde tot de ontdekking van de ziekte.

De teken die verantwoordelijk zijn voor de overdracht van de bacterie zijn meestal van het type Ixodes. Als een besmette teek een persoon bijt en bloed zuigt, kan de bacterie worden overgedragen. Niet alle teken zijn besmet met Borrelia, dus niet elke tekenbeet leidt tot de ziekte van Lyme.

De symptomen van de ziekte van Lyme kunnen variëren en zijn vaak onderverdeeld in drie stadia:

 • Vroege symptomen: In de eerste weken na de tekenbeet kunnen personen symptomen ervaren zoals koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, en soms een karakteristieke rode uitslag die eruitziet als een “tekenbeetring” met een centrale rode vlek en een heldere huid eromheen.
 • Vroege gedissemineerde infectie: Als de ziekte niet wordt behandeld, kan deze zich verspreiden naar andere delen van het lichaam en leiden tot symptomen zoals ernstige vermoeidheid, neurologische problemen, hartproblemen en meerdere huiduitslag.
 • Late symptomen: Als de ziekte onbehandeld blijft, kunnen er ernstige en langdurige symptomen optreden, waaronder gewrichtsproblemen, geheugenproblemen en zenuwproblemen.
 

De diagnose van de ziekte van Lyme wordt vaak gesteld op basis van symptomen en laboratoriumtests, zoals bloedtests die de aanwezigheid van antilichamen tegen Borrelia bacteriën detecteren.

Vroege behandeling met antibiotica, meestal in de vorm van orale antibiotica zoals doxycycline, is effectief bij de behandeling van de ziekte van Lyme. Als de ziekte zich echter tot een later stadium heeft ontwikkeld, kan intraveneuze antibiotische therapie nodig zijn.

Het is belangrijk om tekenbeten te voorkomen door het dragen van beschermende kleding, het gebruik van insectenwerende middelen en het zorgvuldig verwijderen van teken als ze op de huid worden gevonden. Als je vermoedt dat je de ziekte van Lyme hebt opgelopen, dien je onmiddellijk medische hulp te zoeken, omdat vroege behandeling de kans op complicaties kan verminderen.

Hoe de ziekte van lyme voorkomen?

De ziekte van Lyme kan worden voorkomen door maatregelen te nemen om tekenbeten te vermijden. Teken zijn kleine spinachtige insecten die de ziekte kunnen overdragen wanneer ze op de huid bijten. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om tekenbeten en daarmee de ziekte van Lyme te voorkomen:

 1. Draag beschermende kleding:

  • Draag tijdens het wandelen lange mouwen en lange broeken om de huid te bedekken, zodat teken minder kans hebben om bijten te veroorzaken.
  • Steek je broekspijpen in je sokken om teken weg te houden van je enkels.
 2. Gebruik insectenwerende middelen:

  • Breng op blootgestelde huid en kleding een insectenwerend middel aan dat DEET, picaridin of permethrine bevat. Volg de instructies op het etiket van het product.
 3. Controleer regelmatig op teken:

  • Na tijd doorgebracht te hebben in bosrijke of grasrijke gebieden, controleer je jezelf en anderen op tekenbeten. Gebruik een spiegel om moeilijk zichtbare delen van het lichaam te controleren.
  • Teken kunnen zich overal op het lichaam vastklampen, inclusief de hoofdhuid, oksels, liesstreek en achter de oren.
 4. Douche na buitenactiviteiten:

  • Neem direct na het buiten zijn een douche om eventuele niet-gehechte teken weg te spoelen. Dit kan helpen voorkomen dat teken zich vasthechten aan de huid.
 5. Was kleding en uitrusting:

  • Was je kleding op hoge temperatuur na buitenactiviteiten om eventuele teken te doden.
  • Controleer rugzakken, kampeeruitrusting en andere spullen op teken.
 6. Vermijd hoog gras en struikgewas:

  • Als je buiten bent, probeer dan te voorkomen dat je door hoog gras en dicht struikgewas loopt, waar teken zich vaak bevinden.
 7. Maak gebruik van paden:

  • Blijf zoveel mogelijk op wandelpaden en vermijd het lopen door dichtbegroeide vegetatie.
 8. Bescherm huisdieren:

  • Huisdieren kunnen teken oppikken en ze in huis brengen. Gebruik tekenwerende middelen voor huisdieren en controleer hen regelmatig op teken.
 

Het is belangrijk om tekenbeten serieus te nemen en ze zo snel mogelijk te verwijderen als je er een vindt. Gebruik een fijne puntige pincet om de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken en trek deze voorzichtig recht omhoog zonder te draaien. Zorg ervoor dat je de hele teek verwijdert, inclusief de kop. Desinfecteer daarna de beetplaats en bewaar de teek voor eventuele identificatie door een arts als symptomen van de ziekte van Lyme optreden.

Heeft de ziekte van Lyme invloed op je voeten?

De ziekte van Lyme kan invloed hebben op je voeten, evenals op andere gewrichten in het lichaam. Als de ziekte van Lyme niet vroegtijdig wordt behandeld of onbehandeld blijft, kan de bacterie zich door het lichaam verspreiden en verschillende symptomen veroorzaken, waaronder gewrichtspijn, zwelling en stijfheid.

In het geval van je voeten kunnen de gewrichten en spieren aangetast worden, wat kan leiden tot pijn, zwelling, roodheid en moeilijkheden bij bewegen en lopen. De gewrichtspijn kan zich manifesteren in de enkels, tenen, of andere delen van de voet. Het kan ook leiden tot ontstekingen van de pezen en ligamenten rond de voetgewrichten.

Soms kan de ziekte van Lyme ook neurologische symptomen veroorzaken die de zenuwen aantasten, wat gevoelloosheid, tintelingen, zwakte of problemen met de coördinatie in de voeten kan veroorzaken.

Het is belangrijk om te benadrukken dat niet iedereen met de ziekte van Lyme dezelfde symptomen zal ervaren, en de ernst en duur van de symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de duur van de infectie en de individuele reactie van het immuunsysteem.

Als je vermoedt dat je de ziekte van Lyme hebt en symptomen in je voeten ervaart, is het essentieel om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken voor een juiste diagnose en behandeling. Een vroege behandeling kan helpen om verdere complicaties te voorkomen en het herstel te bevorderen.

Welke aandoeningen zijn de oorzaak van de ziekte van lyme?

De ziekte van Lyme kan verschillende aandoeningen en symptomen veroorzaken die van invloed zijn op je voeten. Hier zijn enkele van de mogelijke aandoeningen die in je voeten kunnen optreden als gevolg van de ziekte van Lyme:

 1. Gewrichtspijn: Een veelvoorkomend symptoom van de ziekte van Lyme is gewrichtspijn, bekend als Lyme-artritis. Deze gewrichtspijn kan voorkomen in verschillende gewrichten, inclusief die in je voeten, en leiden tot zwelling, stijfheid en pijn bij beweging.
 2. Tendinitis: De ontsteking van pezen, bekend als tendinitis, kan zich voordoen in de pezen rond je voeten en enkels. Dit kan leiden tot pijn en beperkte mobiliteit.
 3. Lymfocytoom: Soms ontstaat er een aandoening die bekend staat als een lymfocytoom, waarbij er een ophoping van witte bloedcellen (lymfocyten) optreedt, meestal in de oorlel of tepel. Hoewel dit zich niet rechtstreeks in je voeten voordoet, kan het een symptoom zijn van de ziekte van Lyme.
 4. Neurologische symptomen: In sommige gevallen kan de ziekte van Lyme het zenuwstelsel aantasten, wat kan leiden tot neurologische symptomen zoals gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in je voeten en benen.
 5. Huidproblemen: De ziekte van Lyme kan gepaard gaan met verschillende huidproblemen, waaronder erythema migrans (de karakteristieke “tekenbeetring”), huiduitslag, blauwe plekken, of zweren. Deze huidproblemen kunnen zich overal op het lichaam voordoen, inclusief je voeten.
 

Het is belangrijk op te merken dat niet alle personen met de ziekte van Lyme dezelfde symptomen zullen ervaren, en de ernst en aard van de symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon. De specifieke aandoeningen die in je voeten optreden, zullen afhangen van factoren zoals de duur van de infectie en hoe het individuele immuunsysteem reageert op de bacteriën.

Als je vermoedt dat je de ziekte van Lyme hebt en symptomen in je voeten ervaart, is het raadzaam om onmiddellijk medische hulp te zoeken voor een juiste diagnose en behandeling. Een vroege behandeling kan helpen om verdere complicaties te voorkomen en het herstel te bevorderen.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van lyme?

De symptomen van de ziekte  kunnen sterk variëren van persoon tot persoon en kunnen in verschillende stadia van de ziekte optreden. De ziekte van Lyme wordt vaak in drie stadia ingedeeld: vroeg, vroeg gedissemineerd en laat. Hier zijn de symptomen die bij elk stadium kunnen voorkomen:

 1. Vroege stadium (dagen tot weken na besmetting):
 • Erythema migrans: Dit is de meest voorkomende vroege symptoom van de ziekte van Lyme. Het is een rode, ronde uitslag die eruitziet als een doel of een “tekenbeetring.” Het begint meestal op de plaats van de tekenbeet en kan zich langzaam uitbreiden. Niet iedereen met de ziekte van Lyme ontwikkelt deze uitslag.
 • Griepachtige symptomen: Koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn kunnen voorkomen.

 

 1. Vroeg gedissemineerd stadium (weken tot maanden na besmetting):

Als de ziekte niet wordt behandeld, kunnen de bacteriën zich door het lichaam verspreiden en leiden tot een breder scala aan symptomen, waaronder:

 • Meerdere erythema migrans: Meer dan één uitslag kan op verschillende delen van het lichaam verschijnen.
 • Neurologische symptomen: Dit kan gevoelloosheid, tintelingen, spierzwakte en dubbelzien omvatten. Soms treden ernstigere neurologische problemen op, zoals meningitis (hersenvliesontsteking).
 • Hartproblemen: In zeldzame gevallen kan de ziekte van Lyme hartritmestoornissen veroorzaken.

 

 1. Laat stadium (maanden tot jaren na besmetting):

Als de ziekte van Lyme onbehandeld blijft, kunnen late symptomen optreden, waaronder:

 • Gewrichtssymptomen: Chronische gewrichtspijn en zwelling, vooral in de knieën, kunnen optreden. Dit kan lijken op artritis.
 • Neurologische symptomen: Dit kan leiden tot geheugenproblemen, concentratiestoornissen en zenuwpijn.
 • Huidproblemen: Soms kunnen huidproblemen zoals acrodermatitis chronica atrophicans optreden, wat leidt tot veranderingen in de huid op de handen en voeten.

 

Het is belangrijk op te merken dat niet alle personen met de ziekte van Lyme alle bovengenoemde symptomen zullen ervaren, en sommige personen kunnen milde symptomen hebben die gemakkelijk over het hoofd worden gezien.

Een vroege diagnose en behandeling zijn cruciaal om ernstige complicaties te voorkomen. Als je vermoedt dat je de ziekte van Lyme hebt of symptomen hebt die ermee verband kunnen houden, is het raadzaam om medische hulp te zoeken voor een juiste diagnose en behandeling.

Hoe de ziekte van lyme behandelen?

De behandeling van de ziekte van Lyme hangt af van verschillende factoren, waaronder het stadium van de infectie en de ernst van de symptomen. Over het algemeen wordt de ziekte van Lyme behandeld met antibiotica. Hier zijn enkele richtlijnen voor de behandeling:

 1. Vroege stadia van de ziekte van Lyme (stadium 1 en 2):
 • Doxycycline: Dit is vaak de eerste keuze voor volwassenen en kinderen ouder dan 8 jaar. De gebruikelijke behandelingsduur is 14-21 dagen.
 • Amoxicilline: Dit antibioticum wordt vaak gebruikt bij zwangere vrouwen, jonge kinderen en personen die niet goed op doxycycline reageren. De behandelingsduur varieert.
 1. Geavanceerde stadia van de ziekte van Lyme (stadium 3):
 • In geavanceerde stadia van de ziekte kunnen intraveneuze (IV) antibiotica nodig zijn, vooral als de infectie het zenuwstelsel, het hart of de gewrichten aantast.
 

Het is belangrijk om zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen als de ziekte van Lyme wordt vermoed, omdat vroege behandeling het risico op complicaties kan verminderen. De specifieke keuze van antibiotica en de duur van de behandeling kunnen variëren afhankelijk van de individuele situatie en de aanbevelingen van een arts.

Naast antibiotica zijn er ook verschillende maatregelen die kunnen helpen bij de symptoomverlichting en het bevorderen van herstel:

 • Pijnbeheersing: Over-the-counter pijnstillers zoals ibuprofen kunnen helpen bij pijn en ontsteking.
 • Rust en herstel: Het nemen van voldoende rust kan het herstelproces bevorderen.
 • Gezonde voeding: Een uitgebalanceerd dieet kan het immuunsysteem ondersteunen tijdens het herstel.
 • Vochtinname: Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft.
 • Fysiotherapie: In sommige gevallen kan fysiotherapie nodig zijn om herstel te bevorderen en de mobiliteit van aangetaste gewrichten te verbeteren.
 

Het is belangrijk om de behandeling te voltooien zoals voorgeschreven door een arts, zelfs als de symptomen verbeteren voordat de antibioticakuur is afgelopen. Als je vermoedt dat je de ziekte van Lyme hebt of symptomen ervaart, raadpleeg dan onmiddellijk een arts voor een juiste diagnose en behandeling. 

Het is ook belangrijk om te voorkomen dat je wordt blootgesteld aan tekenbeten, aangezien de ziekte van Lyme door teken wordt overgedragen. Gebruik beschermende kleding, insectenwerende middelen en controleer regelmatig op teken als je in gebieden bent waar de ziekte van Lyme voorkomt.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid