GezondheidGezondheid

Gezwollen voeten

Wat zijn gezwollen voeten?

Gezwollen voeten kunnen worden veroorzaakt door factoren zoals overmatig gebruik van alcohol, een operatie of zwangerschap. Normaal gesproken is het tijdelijk en geen reden tot bezorgdheid. Omdat het echter ongemakkelijk en hinderlijk kan zijn, wil je waarschijnlijk toch maatregelen nemen om zwelling te verminderen. Op deze manier kan je eventuele pijn verminderen en jouw dagelijkse bezigheden hervatten.

Als je voeten gezwollen blijven of gepaard gaan met andere symptomen, kan dit een teken zijn van een andere gezondheidstoestand. Lees verder om erachter te komen hoe je zwelling in je voeten kan verminderen en welke gezondheidsproblemen dit kan aangeven. 

gezwollen voeten

Wanneer moet je medische hulp zoeken?

Sommige gevallen van gezwollen voeten vereisen medische zorg. Zoek onmiddellijk medische hulp als je de volgende symptomen ervaart samen met gezwollen voeten:

 • Onverklaarbare, pijnlijke zwelling van uw voeten of benen.
 • Warmte, roodheid of ontsteking in het getroffen gebied.
 • Zwelling die gepaard gaat met koorts.
 • Nieuwe zwelling van de voet tijdens een zwangerschap.
 • Kortademigheid.
 • Zwelling van slechts één voet.
 • Pijn op de borst, druk of beklemming.

Mogelijk oorzaken van gezwollen voeten ?

Oedeem is een veel voorkomende aandoening waarbij overtollig vocht vastzit in het weefsel van je lichaam. Dit veroorzaakt zwelling en wallen van het weefsel direct onder uw huid in uw voeten, enkels en benen.

 1. Enige zwelling van de voet komt zeer vaak voor tijdens de zwangerschap, omdat je lichaam meer water vasthoudt, meer bloed en lichaamsvloeistoffen aanmaakt. Mogelijk heb je ’s avonds meer last van gezwollen voeten, vooral als je de hele dag op de been bent geweest. Het wordt vooral merkbaar vanaf de vijfde maand tot het einde van uw zwangerschap.
 2. Het drinken van alcohol kan leiden tot gezwollen voeten omdat je lichaam na het drinken meer water vasthoudt. Meestal verdwijnt het binnen een paar dagen. Als de zwelling in deze tijd niet afneemt, kan dit reden tot bezorgdheid zijn.
 3. Het drinken van alcohol kan leiden tot gezwollen voeten omdat je lichaam na het drinken meer water vasthoudt. Meestal verdwijnt het binnen een paar dagen. Als de zwelling in deze tijd niet afneemt, kan dit reden tot bezorgdheid zijn.
 4. Gezwollen voeten komen vaak voor tijdens warm weer, aangezien je aderen uitzetten als onderdeel van het natuurlijke afkoelingsproces van je lichaam. Vloeistoffen gaan als onderdeel van dit proces naar nabijgelegen weefsels. Soms zijn je aderen echter niet in staat om bloed terug naar het hart te brengen. Dit resulteert in vochtophoping in de enkels en voeten. Vooral mensen met problemen met de bloedsomloop zijn hier vatbaar voor.
 5. Lymfoedeem treedt op als gevolg van lymfeklieren die beschadigd of verwijderd zijn, vaak als onderdeel van een kankerbehandeling. Hierdoor houdt je lichaam lymfevloeistof vast en kan dit gezwollen voeten veroorzaken.
 6. Voetblessures zoals gebroken botten, verrekkingen en verstuikingen kunnen gezwollen voeten veroorzaken. Wanneer u uw voet bezeert, treedt zwelling op als gevolg van bloed dat naar het getroffen gebied stroomt.
 7. Als je een nieraandoening hebt of als je nieren niet goed werken, heb je mogelijk te veel zout in je bloed. Hierdoor houdt u water vast, wat kan leiden tot zwelling in je voeten en enkels.

Gezwollen voeten advies?

Het is belangrijk om actief te blijven en de zwelling te beperken. Volgende tips kan je alvast zelf uitvoeren voor een beter gevoel.

 • Bij een oedeem kan je  het best je zoutinname verminderen. Met je voeten en benen omhoogliggen. Comfortabele steunkousen dragen is ook zeer efficiënt.
 • Ben je zwanger dan vermijd je best langer periode van rechtstaan.  
 • Blijf ook in een geairconditioneerde ruimte bij tropische temperaturen.
 • Draag comfortabele schoenen en vermijd hoge hakken.
 • Breng een koud kompres aan op de gezwollen voet.

Wil je een comfortabeler gevoel dan kan een goede voetmassage ook al veel wonderen doen.

Neem ook een kijkje tussen de dagelijkse aandachtspunten, deze volgen kunnen al veel leed besparen.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid