GezondheidGezondheid

Detox voetenbad

Wat is een detox voetenbad?

Ontgifting door middel van een detox voetenbad wordt steeds populairder als een manier om het lichaam te bevrijden van diverse schadelijke gifstoffen. Mogelijke gifstoffen kunnen variëren van onzuiverheden in de lucht tot chemicaliën in je huis en zelfs gebruikte schoonheidsproducten.

Vanwege hun enorme populariteit worden kan je voor een detox voetenbad terecht bij sommige schoonheidssalons of spa’s, maar je kan het ook eenvoudig zelf thuis uitvoeren. Als je wil weten van een detox voetenbad dan zal onderstaande informatie je zeker en vast helpen.

detox voetenbad

Hoe werkt een detox voetenbad?

Een detox voetenbad zou helpen de gifstoffen in je lichaam via je voeten uit je lichaam te trekken. Meestal wordt het geadverteerd als een veilige en ontspannende manier om het lichaam te bevrijden van gifstoffen.

Dit proces zou de waterstof in het water een positieve lading geven. De positieve lading zou de negatief geladen gifstoffen in je lichaam aantrekken. 

De ionen in het voetbadwater bevatten zogenaamd een lading waardoor ze zich kunnen binden aan zware metalen en gifstoffen in je lichaam, vergelijkbaar met hoe een magneet werkt. Vervolgens worden de gifstoffen via de onderkant van je voeten worden afgevoerd.

Waarom verandert de kleur van het water?

Sommige voorstanders van deze vorm van ontgifting beweren dat als het water in het voetbad van kleur verandert, dit betekent dat de ontgifting werkt. Dit is niet waar. 

Of de detox werkt, heeft niets te maken met de kleur van het water. Het verkleurde water kan om een aantal alledaagse redenen veranderen, namelijk de aanwezigheid van onzuiverheden in het water. Dit gebeurt vaak bij gebruik van leidingwater.

Dat het water van kleur verandert kan zelfs te wijten zijn aan het voetenbad zelf. Hoewel voetbadfabrikanten zeggen dat de ioniserende lading metalen en gifstoffen uit het lichaam van de persoon die het gebruikt, zal verwijderen, leggen ze niet uit hoe de lading overslaat op de metalen die zich in het voetbad bevinden.

Door de elektrische ladingen kan een deel van het metaal uit het voetbad door gebruik worden aangetast. Dit zou een deel van de verkleuring van het water kunnen verklaren. 

De meeste ontgiftigingsprocedures gebruiken ook speciale zouten in het water, die een wisselwerking kunnen hebben en ervoor kunnen zorgen dat het water van kleur verandert.

detox voetenbad

Wat zeggen onderzoekers?

Hoewel het onderzoek naar een detox voetenbad beperkt is, zijn er aanwijzingen dat het niet werkt.

Onderzoekers hebben diepgaand onderzoek naar het detox voetenbaden en ontdekten dat het detox voetenbad niets deed om de toxinespiegels in het lichaam te verlagen. Ze concludeerden ook dat het voetbad het lichaam niet stimuleerde om zelf gifstoffen te verwijderen, zoals via de nieren of de lever.

Je kan er dus vanuit gaan dat het meeste bewijs van een detox voetenbad gebaseerd is op anekdoten.

Wie kan een detox voetenbad overwegen?

Baat het niet dan schaadt het niet is een veelvoorkomend spreekwoord, maar toch is enige voorzichtigheid geboden.

Bijna iedereen, behalve personen met open wonden of een infectie aan hun voeten, kunnen profiteren van de ontspanning dat een warmwaterbad kan bieden. Dat gezegd zijnde, het is niet nodig om een duur detox voetenbad aan te schaffen.

Gebruik in plaats daarvan epsom zouten, met of zonder speciale toevoegingsproducten, een epsom voetbad helpt ook om de voeten op te frissen en te reinigen en je kan het eenvoudig en goedkoop zelf thuis uitvoeren.

Een epsom voetbad nemen is een geweldige manier om te ontspannen na een zware dag of om de bloedsomloop in de voeten te helpen herstellen. Ze kunnen ook nuttig zijn als je last hebt van voetschimmel.

Zijn er enige risico's?

Een detox voetenbad kan enige neveneffecten veroorzaken zoals:

  • misselijkheid
  • braken
  • duizeligheid
 

Als je ervoor kiest om een detox apparaat aan te schaffen om zelf thuis te gebruiken, zorg er dan voor dat je vanaf de eerste keer weet hoe je de machine correct gebruikt.

Mogelijke bijwerkingen van de voetontgifting zijn misselijkheid, braken of duizeligheid.

Als je diabetes hebt, moet je je huisarts raadplegen voordat je een detox probeert. Het proces kan je bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Als je last hebt van een diabetesvoet dan kan je ook één van onze pedicures contacteren om deze te verzorgen.

Als je voeten een van nature uit minder gevoelig zijn, is de kans groter dat je brandwonden oploopt door langdurige onderdompeling in heet water.

Conclusie

Er is geen of toch onvoldoende bewijs om het gebruik van detox voetenbad te ondersteunen, maar er is ook geen enkele reden om aan te nemen dat het proces schadelijk of onveilig is.
Als je toch geïnteresseerd bent in de voordelen die detox zouden bieden, wilt je misschien eerst andere betaalbare mogelijkheden bekijken. 

Je voeten onderdompelen in een warm bad met etherische oliën of Epsom-zouten zijn ook een geweldige manier zijn om je voeten te verzorgen en nieuw leven in te blazen. Bovendien is er over deze voetbaden al meer informatie geschreven.

GezondheidGezondheid

Kennedy, D. A., Cooley, K., Einarson, T. R., & Seely, D. (2012). Objective assessment of an ionic footbath (IonCleanse): Testing its ability to remove potentially toxic elements from the body. Journal of Environmental and Public Health
hindawi.com/journals/jeph/2012/258968/

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid