GezondheidGezondheid

Kalknagels

kalknagels

Wat zijn kalknagels?

Onychauxis, de officiële benaming van kalknagels, is een nagelaandoening die ervoor zorgt dat teennagels (maar ook vingernagels) abnormaal dik worden. Na verloop van tijd kunnen de nagels gekruld en wit of geel worden.

Deze verdikking van de nagel kan ertoe leiden dat de nagelplaat (het deel dat je ziet) loskomt van je nagelbed

Hoewel schimmelnagels vergelijkbare symptomen kan veroorzaken, wordt kalknagels niet veroorzaakt door een schimmel. Het risico op het ontwikkelen van een schimmelinfectie neemt echter toe als je deze nagelaandoening hebt.

Kalknagels, ook wel hypertrofie van de nagel genoemd, komt vaker voor bij oudere volwassenen. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je deze aandoening krijgt.

Hoe kalknagels zelf behandelen?

  • Hou je nagels netjes geknipt. Door je nagels regelmatig te knippen en behandelen, zien ze er beter uit. Het kan ook de pijn verlichten als je nagels tegen je schoenen schuren en ongemak veroorzaken. Als je nagelknipper niet dik genoeg is om de klus aan te pakken, overleg dan met je pedicure over eventuele speciale gereedschappen die je nodig hebt. Uiteindelijk moet je mogelijk sowieso een pedicure raadplegen.
  • Draag comfortabele schoenen. Strakke schoenen kunnen kalknagels veroorzaken en kunnen de symptomen, vooral pijn, verergeren. Een professionele schoenpassing kan je helpen beslissen of je een bredere schoen nodig hebt zodat je tenen voldoende ruimte krijgen. Schoenen met een brede neus zijn een goede keuze als je vaak pijn ervaart doordat teennagels tegen je schoenen wrijven.
  • Nagellak gebruiken. Vind je dat je nagels er echt niet uit zien, zeker in de zomer met die open schoenen dan kan nagellak de verkleuring helpen bedekken, maar het zal de abnormale groei niet beëindigen of stoppen.
  • Meer bewegen. Verhoog de bloedsomloop in uw onderste ledematen door te lopen, fietsen of andere fysieke inspanningen. De toename van bloed, zuurstof en andere voedingsstoffen kan een einde maken aan het ongewone probleem van de nagelgroei.

Wat zijn de symptomen van kalknagels?

Symptomen van kalknagels zijn onder meer:

  • abnormale verdikking van de nagel
  • scheiding van de nagelplaat van het nagelbed
  • geel of wit uiterlijk
  • rode of zwarte kleur indien onbehandeld
  • broze afbrokkeling rond de randen van de nagel
  • pijn
 

Symptomen kunnen ernstiger worden als kalknagels onbehandeld blijft. De nagels kunnen beginnen te krullen en ze kunnen zo dik worden dat ze niet kunnen worden geknipt of onderhouden. Dat kan op zijn beurt de behandeling van de nagelaandoening moeilijker maken.

Wat veroorzaakt kalknagels?

Kalknagels kunnen het resultaat zijn van verschillende aandoeningen of problemen. Een pedicure kan je vertellen of je kalknagels of schimmelnagels hebt.

De meest voorkomende oorzaken van kalknagels zijn:

  • Erfelijke oorzaken. Als een of beide ouders deze nagelaandoening heeft, is de kans groter dat je deze ook krijgt.
  • Acuut trauma. Je teen stoten of er een zwaar voorwerp op laten vallen kan een trauma aan je nagelbed en nagelplaat veroorzaken. Het trauma kan een verdikking van de nagels veroorzaken. In sommige gevallen kan dit tijdelijk zijn totdat de nagel geneest.
  • Chronisch trauma. Personen die gedurende lange tijd veel druk op hun voeten uitoefenen, zoals atleten, dansers of hardlopers, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van deze nagelaandoening. De langdurige belasting van de nagelbedden en nagelplaten kan de ongebruikelijke groei veroorzaken. Het dragen van schoenen die te strak of te klein zijn, kan deze aandoening ook veroorzaken.
  • Deze hormonale aandoening is het gevolg van te veel groeihormoon. Hoewel zeldzaam, kan het ervoor zorgen dat nagels deze aandoening krijgen.
  • Deze huidaandoening veroorzaakt dikke plekken met schilferende huid, en het kan ervoor zorgen dat nagels dikker en brozer worden. Meer dan de helft van de mensen met psoriasis zal ook nagelpsoriasis ervaren.
  • Verminderde circulatie. Zonder een goede toevoer van voedingsstoffen, kunnen je nagels mogelijk niet goed groeien.
  • Diabetes patiënten krijgen vaak dikke nagels. Dit kan een complicatie van de ziekte zijn, of het kan het gevolg zijn van een verminderde bloedsomloop, wat ook vaak voorkomt bij diabetes.
  • Ziekte van Darier. De ziekte van Darier is een genetische huidaandoening die wratachtige vlekken veroorzaakt die geel kunnen zijn, een sterke geur afgeven en moeilijk aan te raken zijn. Deze aandoening kan ook nagelafwijkingen veroorzaken, waaronder witte en rode strepen in de nagelplaat en ongebruikelijke dikte.
  • Een gist- of schimmelinfectie in het nagelbed of rond de nagelplaat kan symptomen veroorzaken, waaronder verkleuring en dikkere nagels.
  • Pityriasis rubra pilaris. Deze zeldzame huidaandoening veroorzaakt chronische ontstekingen en roodoranje schilfers of vlekken op de huid. Het kan ook leiden tot verdikking, verkleuring en afstoten van nagels.

Zijn kalknagels besmettelijk?

Kalknagels zijn niet besmettelijk en kunnen niet rechtstreeks van persoon tot persoon worden verspreid. Het is mogelijk dat je het gen dat je risico op deze aandoening verhoogt, van een ouder kunt erven. Het aanraken van de nagels van een persoon met deze aandoening verhoogt echter niet je risico om het te ontwikkelen.

Dat gezegd hebbende, kunnen mensen met kalknagels een grotere kans hebben om schimmelnagels te ontwikkelen als gevolg van deze aandoening. Sommige soorten schimmelnagels kunnen worden verspreid door contact met een andere persoon.

Welke behandeling voor kalknagels?

Er is geen standaardbehandeling voor deze aandoening. Er zijn medische behandelingen maar je kan ook zelf aan de slag.

Een geluk is dat je deze aandoening niet hoeft te behandelen, tenzij het pijnlijk wordt en je dagelijkse bezigheden verstoort. Veel mensen zoeken echter een behandeling of diagnose voor de onderliggende aandoening, omdat de nagels lelijk kunnen zijn.

Als je een onderliggende aandoening hebt en last hebt van deze aandoening , kan je huisarts mogelijk eventuele problemen identificeren die de kalknagels kunnen veroorzaken. In sommige gevallen is er geen onderliggend probleem, maar als er één kan worden gevonden, kan het worden behandeld.

In extreme gevallen kan je huisarts ervoor kiezen om een deel of de gehele verdikte nagel te verwijderen. Dit is een optie als de nagel zo dik wordt dat je hevige pijn ervaart en er zelf niet meer goed voor kunt zorgen.

Je kan ook een pedicure bezoeken om delen weg te frezen, maar het probleem is daarmee niet volledig opgelost. Je blijft wel een tijdje gespaard van de pijn waarna je de behandeling door de pedicure kan herhalen.

Hoe kalknagels voorkomen?

Kalknagels lijken misschien zorgelijk, maar het is zelden gevaarlijk en het is onwaarschijnlijk dat het ernstige bijwerkingen veroorzaakt.

In sommige gevallen kunnen kalknagels worden behandeld. Dit geldt vooral wanneer de abnormaal dikke nagels het resultaat zijn van een onderliggende aandoening, zoals een infectie of trauma. Het kan even duren – nagels groeien langzaam – maar het is meer dan waarschijnlijk dat je de normale nagelgroei kan herstellen.

Als kalknagels onbehandeld blijven, kan je uiteindelijk complicaties ervaren zoals gekrulde teennagels, dikke nagels die niet kunnen worden bijgesneden en pijn. In dit geval kan het zijn dat een pedicure je moet helpen bij het knippen en onderhouden van de nagels, zodat ze je dagelijkse leven niet verstoren.

Helaas is het misschien niet mogelijk om kalknagels te voorkomen. Als je echter je nagels geknipt en schoon houdt, lichte schoenen met brede neus draagt ​​en regelmatig beweegt kan je het risico op deze nagelaandoening verminderen.

Abdullah L, et al. (2011). Common nail changes and disorders in older people. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3038811/

Acromegaly. (2012). niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/acromegaly

Bartolomei FJ. (1995). Kalknagels. Surgical and nonsurgical treatment. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7600496

Darier disease. (2008). ghr.nlm.nih.gov/condition/darier-disease

Elewski BE. (1998). Onychomycosis: Pathogenesis, diagnosis, and management. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC88888/

Lause M. (2017). Dermatologic manifestations of endocrine disorders. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5682371/

Managing nail psoriasis. (n.d.).
psoriasis.org/about-psoriasis/specific-locations/hands-feet-nails/managing-nail-psoriasis

Nonsyndromic congenital nail disorder 10. (2017).
ghr.nlm.nih.gov/condition/nonsyndromic-congenital-nail-disorder-10

Pityriasis rubra pilaris. (2017). rarediseases.info.nih.gov/diseases/7401/pityriasis-rubra-pilaris

 

Rodgers P, et al. (2001). Treating onychomycosis. aafp.org/afp/2001/0215/p663.html

https://www.healthline.com/ 

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid