GezondheidGezondheid

Leukonychia

Leukonychia

Wat is leukonychia?

Leukonychia is een medische aandoening waarbij witte vlekken of lijnen op de nagels verschijnen. Het is ook bekend als “witte nagels“. Leukonychia kan een of meer nagels aantasten en kan in verschillende vormen en maten voorkomen.

Er zijn twee soorten leukonychia: echte en schijnbare. Echte treedt op als gevolg van een structurele afwijking in de nagelplaat, terwijl schijnbare optreedt als gevolg van een externe factor zoals trauma, infectie of blootstelling aan bepaalde chemicaliën.

Echte leukonychia kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals voedingstekorten, nier- of leverziekte, chemotherapie of genetische aandoeningen. Schijnbare leukonychia daarentegen kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, zoals nagelletsel, schimmelinfectie of het gebruik van nagellak of acrylnagels.

Het is over het algemeen een onschuldige aandoening die geen behandeling behoeft. Als de aandoening echter wordt veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening, is het belangrijk om die aandoening te behandelen om het probleem op te lossen. Als je je zorgen maakt over witte vlekken of lijnen op je nagels, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Hoe leukonychia voorkomen?

Leukonychia kan worden voorkomen door een goede nagelverzorging en het vermijden van risicofactoren die de conditie kunnen veroorzaken. Hier zijn enkele tips:

 1. Eet een gezond dieet: Zorg voor een gezonde en evenwichtige voeding, rijk aan vitamines, mineralen en eiwitten. Voedingsstoffen zoals vitamine C, B-complex, zink en ijzer zijn belangrijk voor gezonde nagels.
 2. Bescherm je nagels: Draag schoenen bij het werken met agressieve chemicaliën, schoonmaakmiddelen of bij het tuinieren om te voorkomen dat je nagels worden blootgesteld aan schadelijke stoffen en een nageltrauma.
 3. Gebruik nagelverzorgingsproducten: Gebruik nagelverharders en nagelverzorgingsproducten die rijk zijn aan vitamines en mineralen om de nagels te versterken en te beschermen.
 4. Vermijd letsel aan de nagels: Wees voorzichtig bij het knippen van de nagels en voorkom stoten of andere verwondingen aan de nagels.
 

Het is belangrijk om te onthouden dat het meestal een onschuldige aandoening is en geen behandeling nodig heeft. Als je echter grote witte plekken op je nagels hebt of als de plekken zich blijven voordoen, is het verstandig om je arts te raadplegen om andere mogelijke onderliggende aandoeningen uit te sluiten.

Hoe leukonychia behandelen?

Leukonychia aan je teennagels vereist meestal geen behandeling, aangezien het in de meeste gevallen vanzelf verdwijnt. Als de witte vlekken op de nagels echter groot zijn of als ze blijven terugkomen, kan een arts een behandeling aanbevelen. Hier zijn 9 tips om het te behandelen:

 1. Houd de nagels schoon en droog: Was de nagels regelmatig met zeep en water en droog ze goed af, vooral tussen de tenen. Het voorkomt dat bacteriën en schimmels zich kunnen verspreiden en infecties veroorzaken die leukonychia kunnen veroorzaken.
 2. Knip de nagels op de juiste manier: Knip de nagels recht af en niet te kort om druk op de nagelwortel te voorkomen.
 3. Bescherm de nagels: Draag schoenen die je nagels beschermen bij activiteiten zoals wandelen, sporten of andere fysieke activiteiten.
 4. Vermijd blootsvoets lopen: Vermijd het lopen op blote voeten in openbare ruimtes zoals kleedkamers, zwembaden of douches om te voorkomen dat je voeten worden blootgesteld aan schimmels en bacteriën.
 5. Draag schoenen van ademende materialen: Schoenen gemaakt van ademende materialen, zoals leer, kunnen helpen om je voeten droog te houden en schimmelinfecties te voorkomen.
 6. Verander sokken dagelijks: Verander sokken elke dag om je voeten droog en schoon te houden.
 7. Gebruik nagelverzorgingsproducten: Gebruik nagelverzorgingsproducten die rijk zijn aan vitamines en mineralen om de nagels te versterken en te beschermen.
 8. Raadpleeg je huisarts: Als de witte vlekken op de nagels blijven terugkomen of als ze grote delen van de nagels bedekken, raadpleeg dan je huisarts voor verdere evaluatie en behandeling.
 

Het is belangrijk om te onthouden dat leukonychia meestal onschuldig is en geen behandeling nodig heeft. Als de witte vlekken echter groot zijn of als ze blijven terugkeren, raadpleeg dan een arts om andere mogelijke onderliggende aandoeningen uit te sluiten.

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid