GezondheidGezondheid

Pijn in bovenkant voet

Waarom heb ik pijn in bovenkant voet?

Je voeten bestaan niet alleen uit botten en spieren, maar ook uit ligamenten en pezen. Al deze  “onderdelen” dragen de hele dag ons hele lichaamsgewicht, dus het is niet echt een verrassing dat pijn in bovenkant voet vaak voorkomt.

Soms voel je pijn in bovenkant voet die ongemakkelijk kan zijn tijdens het lopen en zelfs als je stilstaat. Deze pijn kan mild maar ook ernstig zijn, afhankelijk van de oorzaak en de omvang van een mogelijk letsel

pijn in bovenkant voet

Wat veroorzaakt de pijn in bovenkant voet?

Pijn in bovenkant voet kan worden veroorzaakt door verschillende omstandigheden, waarvan de meest voorkomende te wijten zijn aan het veelvuldig uitoefenen van activiteiten zoals lopen, springen of trappen.

Volgende aandoeningen kunnen optreden door het veelvoudig uitoefenen van fysieke inspanningen:

 • Extensor peesontsteking: dit wordt veroorzaakt door het vaak dragen van nauwsluitende schoenen. De pezen die langs de bovenkant van de voet lopen en de pijn in bovenkant voet veroorzaken lopen de kans op een ontsteking.
 • Sinus tarsi syndroom: dit is een zeldzame aandoening en wordt gekenmerkt als een ontstoken sinus tarsi, of het kanaal tussen de hiel en het bot van de enkel. Deze aandoening veroorzaakt pijn in bovenkant voet maar ook buiten de enkel.
 • Stressfracturen van botten in de voeten: pijn kan met name het gevolg zijn van fracturen in de middenvoetsbeentjes, die zich in de bovenkant van je voeten bevinden. Je kan dit letsel herkennen door een eventuele zwelling wat één van de symptomen is.
 

Andere oorzaken van pijn in bovenkant voet zijn:

 • Jicht, wat plotselinge, intense pijn kan veroorzaken in het gewricht aan de basis van je dikke teen.
 • Botsporen, dit zijn pijnlijke gezwellen die zich vormen langs je gewrichten van je voeten ter hoogte van je tenen.
 • Perifere neuropathie, die pijn, prikkelingen of gevoelloosheid veroorzaakt die zich van de voeten naar de benen kan verspreiden.
 

Vaak voorkomende peroneale zenuwstoornis, dit is de disfunctie van een tak van de heupzenuw die tintelingen en pijn aan de bovenkant van de voet kan veroorzaken, dit gaat meestal gepaard met een verzwakking van de voet en het onderbeen.

pijn in bovenkant voet

Hoe kan je de oorzaak achterhalen?

Zoals bij alle kwaaltjes aan je voeten is het best dat je enkele dagen rust en je voeten thuis zelf verwend. Er zijn verschillende manieren vermeld op deze website hoe je je voeten thuis zelf kan verzorgen.

Indien je na een week rust nog steeds pijn in bovenkant voet hebt dan maak je best een afspraak met je huisarts. Je moet ook steeds je huisarts bellen als de pijn dermate hevig is zodat je niet kan gaan lopen. Ook als je pijn, gevoelloosheid of de tellingen hebt in de voet kan je best een afspraak maken met je huisarts.

Voor je naar je huisarts gaat probeer je even eerst te recapituleren wat je de afgelopen dagen gedaan hebt of waarvan je zelf denkt wat de oorzaak zou kunnen zijn van de pijn in bovenkant voet. Je huisarts gaat meer dan waarschijnlijk vragen  naar de mogelijke oorzaken.

Je huisarts zal je voet onderzoeken om te zien waar de pijn precies zit. Waarschijnlijk zal je ook enkele standaardbeweging en loopoefeningen moeten uitvoeren om te zien wat je juist kan met je voet.

Testen die uitgevoerd kunnen worden om pijn in bovenkant voet te onderzoeken zijn onder andere:

 • Om te testen op extensor peesontsteking, zal je arts je vragen je voet naar beneden te buigen en vervolgens proberen je tenen omhoog te trekken terwijl je weerstand biedt. Als je tijdens dit onderzoek pijn voelt, is een extensor peesontsteking waarschijnlijk de oorzaak.
 • Bij een vermoeden van een botbreuk of botspoor zal je waarschijnlijk doorverwezen worden voor het maken van een röntgenfoto van de voet waarin je pijn hebt.
 • Bloedonderzoeken die aandoeningen zoals jicht kunnen identificeren.
 • Een MRI om schade aan de peroneale zenuw op te sporen
pijn in bovenkant voet

Hoe wordt de pijn behandeld?

Omdat je voeten de hele dag het volledige gewicht van je lichaam dragen dan een kleine blessure ernstiger worden als deze niet behandeld wordt. Daarom is het belangrijk dat je een behandeling opstart zodra je zelfs nog maar vermoedt dat je pijn hebt.

De behandeling van pijn in bovenkant voet hangt uiteraard af van de onderliggende oorzaak en kan onder andere bestaan uit:

 • Fysiotherapie, die kan helpen bij het behandelen van aandoeningen zoals perifere neuropathie, extensor tendinitis en schade aan de peroneale zenuw.
 • Een gipsverband of wandelschoen voor verwondingen zoals botbreuken of breuken.
 • Ontstekingsremmende geneesmiddelen die ontstekingen kunnen helpen verminderen, zoals bijvoorbeeld bij jich of reuma.
 • Rusten en thuis voorzichtig zelf behandelen.
 

Een thuisbehandeling kan in veel gevallen helpen bij voetpijn. Je moet zoveel mogelijk rusten en de pijnlijke voet zo weinig mogelijk belasten. Je kan dan ook opteren voor een epsom bad om je voet rust te geven.

Moest je om een of andere reden toch moeten verplaatsen draag dan een ondersteuning of goed passende schoenen die niet te strak zitten. Je kan ook dagelijks enkele keren ijs leggen op de pijnlijke zone.

Besluit

De meeste oorzaken van pijn in bovenkant de voet zijn zeer goed te behandelen, maar ze moeten worden behandeld voordat de pijn en het letsel erger worden.

Als je pijn hebt aan de bovenkant van de voet probeer zeker ten minste vijf dagen zoveel mogelijk rusten en zeker je voeten niet te belasten. Leg enkele keren per dag ijs op de pijnlijke zone.

Als rusten en ijs leggen na vijf dagen niet helpt dan kan je steeds een afspraak maken met je huisarts om eventuele onderliggende oorzaken te onderzoeken.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid