GezondheidGezondheid

Verschil wrat en likdoorn

Als je extra huidgroei of bultje op je voet hebt, vraag je je misschien af of het een wrat of een likdoorn is.

Beide kunnen zich aan de voeten ontwikkelen. Vanwege hun vergelijkbare uiterlijk hebben zelfs pedicures moeite het verschil te zien. Maar ondanks hun overeenkomsten is het verschil wrat en likdoorn belangrijk om te kennen voor de behandeling maar ook het voorkomen.

Hier lees je hoe je ze het verschil wrat en likdoorn kan herkennen, evenals tips om beide te behandelen en te voorkomen.

Verschil wrat en likdoorn

Dus, hoe kun je het verschil wrat en likdoorn herkennen? Het verschil tussen wrat en likdoorn zit hem in hoe deze aandoening eruitziet, waar ze voorkomen en wat de primaire oorzaak is.

Wat is een wrat?

Wratten zijn kleine huidgroei die zich op de voeten kunnen vormen, maar dit is niet de enige plek waar je wratten kan aantreffen. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen.

Het humaan papillomavirus (HPV) veroorzaakt wratten. Het is een besmettelijk virus dat zich van persoon tot persoon verspreidt via direct en indirect contact.

Goed om te weten is dat sommige wratten zich niet onmiddellijk ontwikkelen na blootstelling aan het virus. Soms kan het tot 6 maanden na blootstelling duren voordat er een wrat verschijnt.

Ook krijgt niet iedereen die aan het virus wordt blootgesteld krijgt een wrat. Als je een sterk immuunsysteem hebt, kan je lichaam het virus mogelijk bestrijden.

Sommige wratten kunnen eruitzien als een likdoorn, doordat ze klein, vleeskleurig en ruw aanvoelen. Een belangrijk verschil is echter dat wratten er ook korrelig uitzien en dat er zwarte stippen of puntjes eromheen zichtbaar zijn.

Wratten kunnen pijnlijk zijn en zich in clusters ontwikkelen, maar ze zijn onschadelijk en verdwijnen geleidelijk vanzelf.

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn is een dikke laag huid die ontstaat door constante wrijving en druk. Daarom ontwikkelen ze zich ook vaak op de tenen en voeten.

Terwijl wratten een korrelig, vleselijk uiterlijk hebben met zwarte puntjes, lijken likdoorns meer op een verheven, harde bult omgeven door een droge, schilferige huid.

Een ander belangrijk verschil is dat likdoorns niet worden veroorzaakt door een virus en ook niet besmettelijk zijn.

Je krijgt likdoorns door te strakke schoenen te dragen, omdat dit te veel druk veroorzaakt. Of je kan likdoorns krijgen door net te losse schoenen te dragen, omdat je voeten dan constant in de schoen glijden.

Overeenkomsten en verschillen

Het verschil wrat en likdoorn is dikwijls moeilijk te herkennen omdat ze vergelijkbaar zijn en omdat ze allebei:

 • verschijnen als kleine, ruwe huidgroei
 • kan op handen en voeten verschijnen
 • zijn pijnlijk en teder bij aanraking
 

Verschil wrat en likdoorn herkennen doe je zo:

Wrat

 • wratten kunnen overal op je lichaam voorkomen
 • wratten zien er uit als bultjes met zwarte puntjes
 • zijn veroorzaakt door een virus
 

Likdoorns

 • komen enkel voor op de voeten
 • zijn hard en schilferig
 • veroorzaakt door wrijving en druk
verschil wrat en likdoorn
Er is een verschil tussen hoe je een wrat en likdoorn behandelt.

Hoe een wrat behandelen

Wratten hebben meestal geen behandeling nodig en verdwijnen vanzelf. Maar net zoals het 6 maanden kan duren voordat er een verschijnt, kan het bijna net zo lang duren voordat er een verdwijnt – soms wel 1 tot 2 jaar.

Om eerder van een wrat af te komen, kunt je een vrij verkrijgbaar product voor het verwijderen van je wratten gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar onder de vorm van een pleister, pen, vloeistof of zalf. Ze helpen de wrat te verzachten en “op te lossen”.

Hoe een likdoorn behandelen

Om een likdoorn te behandelen, is het eerste dat je moet doen, de oorzaak van constante wrijving en druk stoppen. Draag altijd goed passende schoenen.

Gebruik inlegzolen of -pads in je schoenen om extra demping te bieden en irritatie te verminderen.

Andere zelfzorgmethoden zijn onder meer je voeten in water weken om de likdoorn te verzachten, en vervolgens de huid voorzichtig met een puimsteen afvijlen.

Je kan ook een vochtinbrengende crème op je voeten aanbrengen om de droogheid of schilfering rond een likdoorn te verbeteren.

Wie loopt er risico op een wrat of een likdoorn?

Iedereen kan een wrat of een likdoorn krijgen, maar bepaalde mensen lijken een groter risico te lopen.

Omdat een virus wratten veroorzaakt, kan een zwak immuunsysteem je vatbaar maken voor deze aandoeningen. Degenen die risico lopen zijn onder meer:

 • kinderen
 • adolescenten
 • mensen met chronische aandoeningen die het immuunsysteem verzwakken, zoals HIV
 

Risicofactoren voor een likdoorn zijn onder meer het dragen van slecht passende schoenen of een botafwijking in je voeten, zoals bijvoorbeeld een hamerteen. Hierdoor kunnen je tenen tegen elkaar of tegen de zijkanten van je schoenen schuren.

verschil wrat en likdoorn

Hoe voorkom je wratten en likdoorns?

Wratten voorkomen

Vermijd direct contact met het virus om een wrat te voorkomen. Gebruik geen voorwerpen voor persoonlijke verzorging van mensen met wratten, zoals nagelknippers, nagelvijlen of puimstenen.

Als je een wrat hebt, raak deze dan niet aan. Hierdoor kan het virus mogelijk naar andere delen van je lichaam worden verspreid.

Likdoorns voorkomen

Om een likdoorn te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je schoenen goed passen. Je zou je tenen in je schoenen moeten kunnen “wiebelen”. Zo niet, dan zitten de schoenen te strak.

Als je voeten in je schoenen glijden, zijn ze te groot en heb je een kleiner paar nodig.

Besluit

Het verschil wrat en likdoorn is dikwijls moeilijk te herkennen. Hoewel een wrat en een likdoorn hetzelfde uiterlijk kunnen hebben, zijn het twee verschillende soorten huidaandoeningen.

Als je het verschil tussen een wrat en likdoorn kent, kan je de juiste zelfbehandeling opstarten maar ook maatregelen nemen om ze te voorkomen.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid