GezondheidGezondheid

Dikke voeten

Dikke voeten zijn voeten waarbij het volume of de omtrek van de voet is toegenomen, waardoor de voeten er gezwollen en opgeblazen uitzien. Er kunnen verschillende oorzaken zijn van dikke voeten, zoals overmatige vochtretentie, gewrichtsproblemen, infecties, verwondingen, allergische reacties, hart- en vaatziekten, hormonale veranderingen, nierproblemen en bijwerkingen van bepaalde medicijnen.

Dikke voeten kunnen ook gepaard gaan met andere symptomen, zoals pijn, stijfheid, roodheid en warmte in de voeten. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als u last heeft van aanhoudende zwelling en pijn in de voeten, omdat dit kan wijzen op een onderliggende medische aandoening die behandeling nodig heeft.

dikke voeten
7 oorzaken van dikke voeten.

Wat zijn de oorzaken van dikke voeten?

Er zijn verschillende oorzaken van dikke voeten, waaronder:

 1. Overgewicht: Overgewicht kan leiden tot extra druk op je voeten en enkels, wat kan leiden tot zwelling.
 2. Inactiviteit: Als je langere tijd zit of staat zonder je voeten te bewegen, kan de bloedcirculatie worden belemmerd, wat kan leiden tot vochtretentie en zwelling.
 3. Verstuikingen en breuken: Verstuikingen en breuken van je voet of enkel kunnen leiden tot zwelling en pijn.
 4. Artritis: Artritis kan ontstekingen en zwellingen in de gewrichten veroorzaken, wat kan leiden tot zwelling van de voeten.
 5. Hart- en vaatziekten: Sommige hart- en vaatziekten kunnen leiden tot vochtophoping in je voeten en enkels.
 6. Lymfoedeem: Lymfoedeem is een aandoening waarbij er een abnormale ophoping van lymfevocht is in de weefsels, wat kan leiden tot zwelling.
 7. Hormonale veranderingen: Hormonale veranderingen tijdens je zwangerschap of de menstruatiecyclus kunnen leiden tot vochtophoping en zwelling in de voeten.

Waarom dikke voeten bij zwangerschap?

Dikke voeten en enkels zijn een veel voorkomend probleem tijdens de zwangerschap en wordt soms ook wel eens zwangerschapsvoeten genoemd. Dit komt omdat het lichaam van een zwangere vrouw extra vocht vasthoudt om de verhoogde bloedstroom en andere veranderingen in het lichaam te ondersteunen.

Daarnaast kan ook de groeiende baarmoeder druk uitoefenen op de bloedvaten in het bekkengebied, wat de bloedcirculatie vertraagt en bijdraagt ​​aan vochtretentie. Dit kan leiden tot zwelling in de voeten, enkels en soms ook de handen.

De zwelling kan worden verergerd door langdurig staan of zitten, warm weer en te weinig beweging. Het is daarom belangrijk voor zwangere vrouwen om zoveel mogelijk te rusten met de benen omhoog, regelmatig lichte oefeningen te doen en comfortabele schoenen te dragen die de voeten niet beknellen. Ook kan het dragen van steunkousen of compressiekousen de bloedcirculatie helpen verbeteren en zwelling verminderen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat zwelling ook een teken kan zijn van een onderliggende aandoening, zoals pre-eclampsie of hoge bloeddruk, dus als de zwelling extreem is, gepaard gaat met andere symptomen of zich plotseling ontwikkelt, is het raadzaam om medisch advies in te winnen.

Hoe dikke voeten behandelen?

Dikke voeten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals zwelling, vochtophoping of ontsteking. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van de zwelling vast te stellen voordat je een behandeling begint. Hier zijn een aantal algemene tips die je kunt volgen om dikke voeten te behandelen:

 • Rust je voeten: Probeer je voeten zoveel mogelijk te laten rusten en ze niet te veel te belasten. Als je langere tijd staat, probeer dan regelmatig even te gaan zitten of lopen om de bloedsomloop te verbeteren.
 • Hoogte: Houd je voeten hoger dan je hart om de zwelling te verminderen. Leg je voeten omhoog op een verhoogd kussen of stoel.
 • Compressie: Draag compressiekousen om de bloedcirculatie te verbeteren en de zwelling te verminderen.
 • Hydratatie: Drink voldoende water om je lichaam gehydrateerd te houden en overtollig vocht af te voeren.
 • Dieet: Verminder je zoutinname, omdat zout vochtretentie kan veroorzaken.
 • Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan de bloedcirculatie verbeteren en vochtophoping verminderen.

Zijn dikke voeten gevaarlijk?

Dikke voeten kunnen een teken zijn van verschillende gezondheidsproblemen en kunnen in sommige gevallen gevaarlijk zijn. Enkele oorzaken van dikke voeten zijn bijvoorbeeld:

 • Oedeem: een ophoping van vocht in de weefsels, kan veroorzaakt worden door problemen met de bloedsomloop, nierziekte, hartproblemen, hormonale veranderingen of medicatie.
 • Verstuikingen of breuken: een blessure aan de voet kan leiden tot zwelling en pijn.
 • Infecties: sommige infecties kunnen zwelling van de voeten veroorzaken, zoals cellulitis.
 

Als je dikke voeten hebt en niet zeker weet waarom, is het altijd verstandig om een arts te raadplegen. Een medische professional kan helpen de oorzaak vast te stellen en eventuele onderliggende gezondheidsproblemen te behandelen. 

In sommige gevallen, zoals bij diepe veneuze trombose, kan dikke voeten een teken zijn van een ernstige aandoening die onmiddellijke medische aandacht vereist.

Besluit

Als je voeten gezwollen blijven ondanks deze behandelingen, raadpleeg dan je huisarts, vooral als er sprake is van pijn of andere symptomen.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid