GezondheidGezondheid

Droge voeten

Droge voeten
Het is belangrijk om droge voeten te behandelen om de symptomen te verlichten en verdere complicaties te voorkomen.

Wat zijn de symptomen van droge voeten?

Symptomen van droge voeten kunnen zijn:

 1. Ruwe, schilferige huid op je voeten
 2. Gebarsten huid op de hielen of andere delen van je voet
 3. Jeukende of geïrriteerde huid
 4. Pijn of ongemak bij het lopen of staan
 5. Vermindering van de elasticiteit van de huid
 6. Vermindering van de transpiratie van de huid
 7. Verkleuring van de huid
 

Sommige mensen kunnen ook last hebben van bloedingen of kloven in de huid van hun voeten als gevolg van extreem droogheid. Het is belangrijk om droge voeten te behandelen om de symptomen te verlichten en verdere complicaties te voorkomen. Het gebruik van hydraterende crèmes of lotions, het vermijden van langdurige blootstelling aan water en het dragen van comfortabele schoenen kan helpen om je voeten gezond en gehydrateerd te houden.

Hoe komt het dat ik droge voeten heb?

Droge voeten kunnen om verschillende redenen ontstaan, waaronder:

 1. Klimaat: In droge klimaten of tijdens de wintermaanden kan de luchtvochtigheid laag zijn, waardoor de huid op je voeten uitdroogt.
 2. Overmatig gebruik van zeep: Overmatig gebruik van zeep kan de natuurlijke oliën van de huid wegwassen, waardoor de huid op je voeten uitdroogt.
 3. Overmatige blootstelling aan water: Langdurige blootstelling aan water, vooral warm water, kan de natuurlijke oliën van de huid wegwassen, waardoor de huid op je voeten uitdroogt.
 4. Veroudering: Naarmate we ouder worden, vermindert de natuurlijke olieproductie van de huid, waardoor de huid op je voeten droger wordt.
 5. Medische aandoeningen: Medische aandoeningen, zoals diabetes, eczeem en psoriasis, kunnen leiden tot droge huid op je voeten.
 6. Schoenen: Het dragen van slecht passende schoenen, schoenen van synthetische materialen of schoenen zonder ademend vermogen kan je voeten uitdrogen.

 

Door te begrijpen wat droge voeten veroorzaakt, kan je bepalen welke stappen je moet nemen om droge voeten te voorkomen en te behandelen.

Hoe droge voeten voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om droge voeten te voorkomen:

 1. Houd je voeten droog: Vermijd het dragen van natte sokken of schoenen. Draag tijdens activiteiten waarbij je voeten nat kunnen worden, zoals zwemmen of watersporten, waterdichte schoenen of sandalen.
 2. Hydrateer je voeten: Gebruik regelmatig een hydraterende voetencrème om je voeten gehydrateerd en zacht te houden.
 3. Houd je voeten schoon: Was je voeten dagelijks met warm water en milde zeep en droog ze goed af, vooral tussen de tenen.
 4. Verwijder dode huidcellen: Gebruik een puimsteen of voetvijl om dode huidcellen en eelt te verwijderen, maar doe dit voorzichtig om beschadiging van de huid te voorkomen.
 5. Draag comfortabele schoenen: Draag schoenen die goed passen en comfortabel zijn om druk en wrijving op je voeten te verminderen.
 6. Gebruik voetpoeder: Gebruik voetpoeder om vocht te absorberen en te voorkomen dat je voeten zweterig worden.
 7. Verander regelmatig van schoenen: Wissel regelmatig van schoenen om ze te laten drogen en te voorkomen dat ze vochtig worden.

 

Door deze tips te volgen, kan je helpen om je voeten gezond en gehydrateerd te houden en het risico op het ontwikkelen van huidproblemen te verminderen.

Hoe droge voeten behandelen?

Als je last hebt van droge voeten, zijn er verschillende dingen die je kan doen om ze te behandelen:

 • Hydratatie: Het is belangrijk om je voeten gehydrateerd te houden door regelmatig voetcrème of lotion aan te brengen. Het gebruik van een voetcrème die ureum of glycerine bevat kan helpen om je voeten goed gehydrateerd te houden.
 • Verwijder dode huidcellen: Scrubben of exfoliëren kan helpen om de dode huidcellen op je voeten te verwijderen en de huid zacht en glad te maken. Dit kan worden gedaan met een voetvijl of een scrubproduct voor je voeten.
 • Vermijd heet water: Vermijd langdurig weken van je voeten in heet water, omdat dit kan bijdragen aan droogheid.
 • Draag geschikt schoeisel: Het dragen van schoenen die goed passen en gemaakt zijn van ademende materialen, zoals leer of katoen, kan helpen om je voeten droog te houden.
 • Bevochtig de lucht: Het gebruik van een luchtbevochtiger kan helpen om de lucht in huis vochtiger te maken en droogheid te verminderen.
 • Gebruik petroleum jelly: Het aanbrengen van petroleum jelly op de droge plekken op je voeten en het bedekken met sokken kan helpen om je voeten goed gehydrateerd te houden.

Wat is de beste voetcrème voor droge voeten?

Er zijn veel verschillende voetcrèmes op de markt die beweren effectief te zijn voor droge voeten. De beste voetcrème voor droge voeten is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ernst van de droogheid, de oorzaak van de droogheid en je persoonlijke voorkeuren.

Een aantal veelvoorkomende ingrediënten in voetcrèmes voor droge voeten zijn ureum, glycerine, hyaluronzuur, shea boter, en kokosolie. Deze ingrediënten helpen de huid te hydrateren en te verzachten.

Sommige van de populaire voetcrèmes voor droge voeten zijn:

 

Het is altijd belangrijk om de instructies op de verpakking van de voetcrème te volgen en deze regelmatig aan te brengen om de beste resultaten te behalen.

Wat zijn de gevolgen van droge voeten?

Droge voeten kunnen verschillende gevolgen hebben, waaronder:

 • Jeuk: Droge voeten kunnen erg jeuken en dit kan erg vervelend zijn.
 • Kloven: Als de huid op je voeten te droog wordt, kan deze scheuren en kloven vertonen. Dit kan pijnlijk zijn en het risico op infecties verhogen.
 • Barsten: Als de huid op de voeten te droog wordt, kan deze barsten. Dit kan erg pijnlijk zijn en kan leiden tot bloedingen en infecties.
 • Eelt: Droge voeten kunnen leiden tot de vorming van eelt, wat kan leiden tot pijnlijke plekken op de voeten.
 • Schimmelinfecties: Droge voeten kunnen ook het risico op schimmelinfecties verhogen, omdat de huidbarrière verzwakt is.
Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid