GezondheidGezondheid

Hielkloven

Wat zijn hielkloven?

Hielkloven zijn een veelvoorkomend voetprobleem. Uit studies blijkt dat 20 procent van de volwassenen hielkloven  heeft. Dit kan zowel bij volwassenen als bij kinderen voorkomen en lijkt vaker vrouwen dan mannen te treffen.

Voor de meeste mensen zijn hielkloven niet ernstig. Het kan ongemak veroorzaken wanneer u blootsvoets loopt. In sommige gevallen kunnen scheuren in de hielen erg diep worden en pijn veroorzaken. Lees verder om meer te weten te komen over de beste middeltjes voor het behandelen en voorkomen van hiekloven.

hielkloven

Wat je zelf kan doen aan hielkloven?

1. Vochtinbrengende crème

De eerste manier om hielkloven te behandelen is het gebruik van een vochtinbrengende crème. Deze balsems bevatten ingrediënten om dode huidcellen te hydrateren, verzachten en exfoliëren. 

Sommige crèmes kunnen een licht prikkelend gevoel of irritatie veroorzaken. Dit is normaal. Raadpleeg je huisarts als de balsem je blijft storen of ernstige reacties veroorzaakt. Ernstige hiekloven kunnen een balsem of steroïdecrème op recept nodig hebben om ontstekingen te verminderen en jeuk te verlichten.

2. Week en scrub je voeten

De huid rond hielkloven is vaak dikker en droger dan de rest van je huid. Deze huid heeft de neiging te splijten wanneer je druk uitoefent. Je voeten weken door middel van een epsom zout voetbad en hydrateren kan hierbij helpen. Hier zijn een paar tips.

Voor een voetbad:

  1. Hou je voeten maximaal 20 minuten in het lauwwarm voetbad.
  2. Gebruik een voetscrub of puimsteen om harde, dikke huid te verwijderen.
  3. Dep je voeten zachtjes droog.
  4. Breng een hielbalsem of een dikke vochtinbrengende crème aan op het getroffen gebied.
  5. Breng vaseline aan op je voeten om vocht vast te houden. Trek sokken aan om te voorkomen dat het vet verspreidt.
 

Schrob je voeten niet als ze droog zijn. Dit verhoogt het risico op een beschadigde huid.

Je kan ook hydraterende hielsokken proberen. Deze hebben een soortgelijkend effect als een voetbad. De sokken bevatten therapeutische oliën en vitamines bevatten om je droge huid te behandelen.

3. Honing

Honing kan werken als een natuurlijke remedie tegen hielkloven. Honing heeft antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen. Onderzoek toont aan dat honing kan helpen bij het genezen en reinigen van wonden, en de huid kan hydrateren. Je kan honing gebruiken als voetscrub na het weken, of het ‘s nachts als “voetmasker” aanbrengen.

4. Kokosolie

Kokosolie wordt vaak aanbevolen bij een droge huid, eczeem en psoriasis. Het helpt je huid vocht vast te houden. Kokosolie gebruiken na een voetbad is ook een goede optie. De ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen van kokosolie kunnen je hielkloven verzorgen als ze vatbaar zijn voor bloedingen of infecties.

5. Pleisterspray

Je kan ook pleisterspray aanbrengen om de wond af te dichten en infecties of verdere kloven te voorkomen. Dit product wordt geleverd als een spray, wat betekent dat je de dag kan doorbrengen zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat het verband loskomt. Pleisterspray is een goede optie voor het behandelen van diepe hielkloven die kunnen bloeden.

Breng pleisterspray aan op een schone, droge huid. Terwijl de kloven genezen, wordt de coating op het huidoppervlak gedrukt.

6. Andere natuurlijke remedies

Er zijn veel andere remedies voor hielkloven, hoewel er geen is bewezen dat ze specifiek hielkloven genezen. De meeste ingrediënten zijn gericht op het hydrateren en verzachten van de huid wat wel helpt tegen het krijgen van hielkloven

  • Voetbad met azijn.
  • Olijfolie of plantaardige olie, om te hydrateren.
  • Gepureerde bananen, om te hydrateren.
  • Paraffine, om vocht vast te houden.
  • Havermout gemengd met keukenolie, tegen huidafschilfering.

Wanneer opletten met hielkloven?

Behandel kielkloven niet zelfals ze worden veroorzaakt door een medische aandoening. Mogelijk is een speciale behandeling van een podoloog nodig. 

Ernstige gevallen van hielkloven moeten ook worden beoordeeld door een podoloog, ongeacht je medische geschiedenis. De arts zal de beste behandeling voor uw situatie voorstellen. Je kan ook steeds advies inwinnen bij één van onze pedicures.

GezondheidGezondheid
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on print
MEER LEZEN
GezondheidGezondheid

Ontvang de laatste adviezen en tips nu ook per mail.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Deel deze pagina

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest