GezondheidGezondheid

Hielkloven

hielkloven

Wat zijn hielkloven?

Hielkloven zijn een veelvoorkomend voetprobleem. Uit studies blijkt dat 20 procent van de volwassenen hielkloven  heeft. Dit kan zowel bij volwassenen als bij kinderen voorkomen en lijkt vaker vrouwen dan mannen te treffen.

Voor de meeste mensen zijn hielkloven niet ernstig. Het kan ongemak veroorzaken wanneer u blootsvoets loopt. In sommige gevallen kunnen scheuren in de hielen erg diep worden en pijn veroorzaken. Lees verder om meer te weten te komen over de beste middeltjes voor het behandelen en voorkomen van hiekloven.

Hoe hielkloven vermijden?

Er zijn verschillende manieren om ze te vermijden:

 1. Regelmatig hydrateren: Het is belangrijk om je huid aan de onderkant van je voet regelmatig te hydrateren, vooral na het douchen of baden. Gebruik een vochtinbrengende crème of lotion die speciaal is ontworpen voor de voeten en wrijf het zachtjes in je huid van de hiel.
 2. Draag comfortabele schoenen: Kies schoenen die goed passen en comfortabel zijn om te dragen. Vermijd schoenen met hoge hakken of smalle teenneus die je voet onder druk zetten en kunnen leiden tot hielkloven.
 3. Bescherm je voeten: Draag sokken en schoenen om je voeten te beschermen tegen schade en uitdroging. Draag bijvoorbeeld slippers bij het zwembad of op het strand.
 4. Vermijd blootstelling aan water: Overmatige blootstelling aan water kan de huid van de voeten uitdrogen. Probeer daarom blootstelling aan water te beperken en gebruik eventueel waterdichte schoenen of sandalen bij activiteiten in of nabij water.
 5. Gebruik een puimsteen: Om de huid van de hiel glad te houden en de vorming van dikke eelt te verminderen, kan een puimsteen gebruikt worden om de dode huidcellen te verwijderen. Dit kan helpen bij het voorkomen van hielkloven.
 

Door deze eenvoudige maatregelen te nemen, kun je hielkloven vermijden en zorgen voor gezonde, zachte en comfortabele voeten.

Wat je zelf kan doen aan hielkloven?

1. Vochtinbrengende crème

De eerste manier om hielkloven te behandelen is het gebruik van een vochtinbrengende crème. Deze balsems bevatten ingrediënten om dode huidcellen te hydrateren, verzachten en exfoliëren. 

Sommige crèmes kunnen een licht prikkelend gevoel of irritatie veroorzaken. Dit is normaal. Raadpleeg je huisarts als de balsem je blijft storen of ernstige reacties veroorzaakt. Ernstige hielkloven kunnen een balsem of steroïdecrème op recept nodig hebben om ontstekingen te verminderen en jeuk te verlichten.

2. Week en scrub je voeten

De huid rondom is vaak dikker en droger dan de rest van je huid. Deze huid heeft de neiging te splijten wanneer je druk uitoefent. Je voeten weken door middel van een epsom zout voetbad en hydrateren kan hierbij helpen. Hier zijn een paar tips.

Voor een voetbad:

 1. Hou je voeten maximaal 20 minuten in het lauwwarm voetbad.
 2. Gebruik een voetscrub of puimsteen om harde, dikke huid te verwijderen.
 3. Dep je voeten zachtjes droog.
 4. Breng een hielbalsem of een dikke vochtinbrengende crème aan op het getroffen gebied.
 5. Breng vaseline aan op je voeten om vocht vast te houden. Trek sokken aan om te voorkomen dat het vet verspreidt.
 

Schrob je voeten niet als ze droog zijn. Dit verhoogt het risico op een beschadigde huid.

Je kan ook hydraterende hielsokken proberen. Deze hebben een soortgelijkend effect als een voetbad. De sokken bevatten therapeutische oliën en vitamines bevatten om je droge huid te behandelen.

3. Honing

Honing kan werken als een natuurlijke remedie tegen hielkloven. Honing heeft antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen. Onderzoek toont aan dat honing kan helpen bij het genezen en reinigen van wonden, en de huid kan hydrateren. Je kan honing gebruiken als voetscrub na het weken, of het ’s nachts als “voetmasker” aanbrengen.

4. Kokosolie

Kokosolie wordt vaak aanbevolen bij een droge huid, eczeem en psoriasis. Het helpt je huid vocht vast te houden. Kokosolie gebruiken na een voetbad is ook een goede optie. De ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen van kokosolie kunnen je hielkloven verzorgen als ze vatbaar zijn voor bloedingen of infecties.

5. Pleisterspray

Je kan ook pleisterspray aanbrengen om de wond af te dichten en infecties of verdere kloven te voorkomen. Dit product wordt geleverd als een spray, wat betekent dat je de dag kan doorbrengen zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat het verband loskomt. Pleisterspray is een goede optie voor het behandelen van diepe hielkloven die kunnen bloeden.

Breng pleisterspray aan op een schone, droge huid. Terwijl de kloven genezen, wordt de coating op het huidoppervlak gedrukt.

6. Andere natuurlijke remedies

Er zijn veel andere remedies voor hielkloven, hoewel er geen is bewezen dat ze specifiek hielkloven genezen. De meeste ingrediënten zijn gericht op het hydrateren en verzachten van de huid wat wel helpt tegen het krijgen van hielkloven

 • Voetbad met azijn.
 • Olijfolie of plantaardige olie, om te hydrateren.
 • Gepureerde bananen, om te hydrateren.
 • Paraffine, om vocht vast te houden.
 • Havermout gemengd met keukenolie, tegen huidafschilfering.

Wanneer opletten met hielkloven?

Behandel kielkloven niet zelf als ze worden veroorzaakt door een medische aandoening. Mogelijk is een speciale behandeling van je huisarts nodig. 

Wat zijn de gevaren van hielkloven?

Hielkloven, ook wel gekraakte hielen genoemd, kunnen een aantal gevaren met zich meebrengen, waaronder:

 • Pijn en ongemak: Ze kunnen pijnlijk zijn en ongemak veroorzaken bij het lopen of staan, vooral als de kloven diep zijn.
 • Infecties: Open kloven kunnen een toegangspoort vormen voor bacteriën, waardoor het risico op infecties toeneemt.
 • Bloedingen: Diepe kloven kunnen soms bloeden en het risico op bloedverlies vergroten.
 • Verergering van huidaandoeningen: Hielkloven kunnen bestaande huidaandoeningen, zoals eczeem of psoriasis, verergeren en de genezing van deze aandoeningen bemoeilijken.
 • Beperkte mobiliteit: Als ze ernstig genoeg zijn, kan de mobiliteit van een persoon worden beperkt, waardoor dagelijkse activiteiten moeilijker worden.
 

Om deze gevaren te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig voor de voeten te zorgen en droge en gebarsten hielen te behandelen zodra ze verschijnen. Dit kan worden gedaan door de voeten goed te hydrateren, een geschikte voetcrème te gebruiken en eventueel een pedicure te overwegen. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of podotherapeut.

Wat zijn de oorzaken van hielkloven?

Ze ontstaan wanneer de huid aan de onderkant van de hiel dikker wordt en barstjes begint te vertonen. Er zijn verschillende oorzaken van hielkloven, waaronder:

 1. Droge huid: Wanneer de huid aan de onderkant van de hiel droog wordt, kan het uitdrogen en barsten, wat leidt tot hielkloven.
 2. Overmatige druk: Als de hiel onder druk staat, bijvoorbeeld door het dragen van schoenen met hoge hakken of het lopen op harde oppervlakken zoals beton, kan het leiden tot hielkloven.
 3. Veroudering: Naarmate we ouder worden, wordt de huid dunner en minder elastisch, waardoor het gevoeliger wordt voor barsten.
 4. Voetschimmel: Een schimmelinfectie kan leiden tot droge en gebarsten huid, waaronder op de hiel.
 5. Diabetes: Mensen met diabetes hebben een hoger risico op het ontwikkelen van hielkloven vanwege hun gevoeligheid voor voetproblemen.
 

Het is belangrijk om ze te behandelen, omdat ze kunnen leiden tot pijnlijke infecties en problemen bij het lopen. Regelmatig hydrateren van de huid en het vermijden van schoenen met hoge hakken en harde oppervlakken kan helpen bij het voorkomen van hielkloven. In ernstigere gevallen kan het nodig zijn om medische behandeling te zoeken.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid