GezondheidGezondheid

Essentiële olie

essentiële olie
De 9 belangrijkste voordelen van essentiële olie

Wat is essentiële olie?

Essentiële olie, ook wel etherische olie genoemd, is een geconcentreerde en aromatische vloeistof die wordt verkregen uit verschillende delen van planten, zoals bloemen, bladeren, stengels, schors, wortels en zaden. Deze oliën worden “essentieel” genoemd omdat ze de essentie of het karakteristieke aroma van de plant bevatten waaruit ze zijn geëxtraheerd.

Essentiële oliën worden meestal verkregen door middel van distillatie of koude persing van de plantaardige materialen. De distillatiemethode houdt in dat stoom door de planten wordt geleid, waardoor de vluchtige verbindingen in de plant vrijkomen. Vervolgens wordt de resulterende damp gecondenseerd en opgevangen als een vloeibare olie. Koude persing wordt voornamelijk gebruikt voor het verkrijgen van oliën uit de schil van citrusvruchten.

Elke essentiële olie heeft zijn eigen unieke geur en bevat vaak verschillende chemische verbindingen die verantwoordelijk zijn voor hun specifieke eigenschappen. Deze oliën worden al eeuwenlang gebruikt in verschillende culturen vanwege hun therapeutische eigenschappen, zoals het verlichten van stress, het bevorderen van ontspanning, het verminderen van ontstekingen, het stimuleren van het immuunsysteem en het ondersteunen van algemeen welzijn.

Het is belangrijk om op te merken dat ze zeer geconcentreerd zijn en sommige oliën kunnen irriterend zijn voor de huid of schadelijk zijn bij inname. Daarom moet je ze altijd met voorzichtigheid gebruken en is het verstandig om de bijgeleverde instructies op te volgen bij het gebruik van essentiële oliën.

Soorten essentiële olie?

Er zijn honderden verschillende essentiële oliën verkregen uit diverse planten, elk met zijn eigen unieke eigenschappen en geuren. Hier zijn 17 veelvoorkomende soorten:

 1. Lavendel (Lavandula angustifolia): Kalmerend, ontspannend, bevordert slaap en verlicht stress.
 2. Pepermunt (Mentha × piperita): Stimulerend, verfrissend en helpt bij het verlichten van hoofdpijn.
 3. Tea tree (Melaleuca alternifolia): Antiseptisch, antimicrobieel, helpt bij het bestrijden van huidinfecties.
 4. Eucalyptus (Eucalyptus globulus): Verlichting van verstopte luchtwegen en helpt bij het ademen.
 5. Citroen (Citrus limon): Verkwikkend, opbeurend en een natuurlijk reinigingsmiddel.
 6. Sinaasappel (Citrus sinensis): Kalmerend, opbeurend en stimuleert een positieve stemming.
 7. Rozemarijn (Rosmarinus officinalis): Stimulerend, helpt bij concentratie en verlicht mentale vermoeidheid.
 8. Kamille (Matricaria chamomilla): Kalmerend, bevordert ontspanning en verlicht angst.
 9. Sandelhout (Santalum album): Rustgevend, helpt bij meditatie en ontspanning.
 10. Ylang Ylang (Cananga odorata): Aardend, afrodisiacum en helpt bij het verminderen van stress.
 11. Bergamot (Citrus bergamia): Verfrissend, verlicht stress en angst.
 12. Geranium (Pelargonium graveolens): Balancerend, helpt bij het reguleren van hormonen en emoties.
 13. Jasmijn (Jasminum officinale): Uplifting, stimuleert zelfvertrouwen en helpt bij het verlichten van depressie.
 14. Patchouli (Pogostemon cablin): Aardend, helpt bij het verlichten van angst en stress.
 15. Vetiver (Vetiveria zizanioides): Rustgevend, helpt bij het verminderen van nervositeit en angst.
 16. Rozengeranium (Pelargonium graveolens): Verzachtend, helpt bij het verlichten van menstruatiekrampen.
 17. Marjolein (Origanum majorana): Kalmerend, bevordert slaap en ontspanning.
 

Dit is slechts een kleine selectie van oliën die beschikbaar zijn. Elke olie heeft zijn eigen toepassingen en voordelen, maar het is essentieel om de juiste verdunning en veiligheidsrichtlijnen te volgen bij het gebruik ervan.

Wat is de beste essentiële olie?

Het bepalen van de “beste” essentiële olie is afhankelijk van het doel en de toepassing waarvoor je de olie wilt gebruiken. Elk type heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen, en de keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en specifieke behoeften. Hier vind je enkele veelgebruikte producten aangeraden door onze lezers:

 1. Lavendel: Kalmerend, helpt bij ontspanning en slaap, verlicht stress en angst.
 2. Pepermunt: Verfrissend, stimulerend, kan helpen bij hoofdpijn en spijsverteringsproblemen.
 3. Tea tree: Antiseptisch, helpt bij het bestrijden van bacteriën en schimmels, kan worden gebruikt voor huidverzorging.
 4. Eucalyptus: Verlichting van verstopte luchtwegen, helpt bij ademhalingsproblemen, heeft een verfrissende geur.
 5. Citroen: Verkwikkend, opbeurend, kan worden gebruikt voor natuurlijke reiniging en helpt bij een goede stemming.
 6. Sinaasappel: Kalmerend, opbeurend, kan helpen bij het verminderen van stress en angst.
 7. Rozemarijn: Stimulerend, helpt bij concentratie, verlicht mentale vermoeidheid.
 8. Kamille: Kalmerend, bevordert ontspanning, kan worden gebruikt voor huidverzorging.
 9. Ylang Ylang: Aardend, afrodisiacum, kan helpen bij het verminderen van stress en angst.
 10. Bergamot: Verfrissend, verlicht stress en helpt bij het bevorderen van een positieve stemming.
 

Het is belangrijk om ze veilig te gebruiken en ze indien nodig te verdunnen in een draagolie voordat je ze op de huid aanbrengt. Als je nieuw bent met het gebruik van essentiële oliën, kun je het beste beginnen met enkele van de meer algemeen bekende oliën, zoals lavendel of pepermunt, en langzaam ontdekken welke oliën het beste bij je passen en welke effecten je het meest aanspreken.

Wat zijn de voordelen van essentiële olie?

Essentiële oliën hebben een breed scala aan voordelen vanwege hun unieke eigenschappen en aromatische componenten. Hier zijn enkele van de potentiële voordelen van essentiële oliën:

 1. Stressverlichting: Veel soorten, zoals lavendel, kamille en bergamot, hebben kalmerende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst.
 2. Verbetering van slaap: Sommige soorten, zoals lavendel en ylang-ylang, kunnen helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust en het verminderen van slapeloosheid.
 3. Verlichting van hoofdpijn: Pepermunt- en eucalyptusolie kunnen helpen bij het verlichten van je hoofdpijn en migraine.
 4. Verlichting van ademhalingsproblemen: Eucalyptus- en tea tree-oliën hebben ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verlichten van verstopte luchtwegen en ademhalingsproblemen.
 5. Verlichting van spierpijn en ontstekingen: Types zoals rozemarijn, gember en tea tree kunnen worden gebruikt voor massage en kunnen helpen bij het verminderen van spierpijn en ontstekingen.
 6. Natuurlijke insectenwerende middelen: Citronella, eucalyptus en pepermunt zijn enkele voorbeelden van oliën die insecten op afstand kunnen houden.
 7. Verbetering van de stemming: Essentiële oliën zoals sinaasappel, jasmijn en rozemarijn kunnen een positieve invloed hebben op de stemming en helpen bij het verminderen van depressie en angst.
 8. Verbetering van de concentratie: Pepermunt en rozemarijn worden soms gebruikt om de concentratie en alertheid te bevorderen.
 9. Natuurlijke huishoudelijke reinigers: Essentiële oliën zoals citroen, tea tree en eucalyptus kunnen worden gebruikt als natuurlijke alternatieven voor huishoudelijke reinigingsmiddelen vanwege hun antiseptische eigenschappen.
 

Het is belangrijk op te merken dat de effecten van essentiële oliën kunnen variëren en dat niet alle oliën geschikt zijn voor alle mensen. Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor bepaalde oliën of bijwerkingen ervaren bij onjuist gebruik. Daarom is het altijd raadzaam om ze te verdunnen en voorzichtig te gebruiken, en het is ook verstandig om professioneel advies te vragen voordat u essentiële oliën op een therapeutische manier gebruikt, vooral als u zwanger bent, medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen heeft.

Kan je essentiële olie gebruiken voor je voeten?

Essentiële olie kan veilig en effectief worden gebruikt op je voeten. Je voeten hebben een groot aantal zenuwuiteinden en poriën, waardoor ze een uitstekende plek zijn voor de opname van essentiële oliën in het lichaam. Hier zijn enkele manieren waarvoor ze op de voeten kunnen worden gebruikt:

 1. Voetmassage: Meng enkele druppels verdunde  olie (meestal 1-3 druppels per theelepel draagolie, zoals amandelolie of kokosolie) en gebruik dit mengsel om de voeten zachtjes te masseren. Dit kan helpen bij het ontspannen van gespannen voetspieren, het verlichten van pijn en het bevorderen van een gevoel van welzijn.
 2. Voetenbad: Voeg een paar druppels essentiële olie toe aan een kom warm water en dompel je voeten erin. Een voetenbad met essentiële olie kan kalmerend en ontspannend zijn na een lange dag, en het kan ook helpen bij het verminderen van geur en het verzachten van ruwe huid op de voeten.
 3. Verzorging van de huid: Essentiële oliën zoals tea tree kunnen worden gebruikt om de voeten te helpen beschermen tegen bacteriën en schimmels. Voorzichtig aanbrengen op de voeten, vooral tussen de tenen, na het reinigen.
 4. Verbetering van de circulatie: Sommige essentiële oliën, zoals gember en zwarte peper, kunnen worden gebruikt om de bloedsomloop in de voeten te bevorderen en koude voeten te verwarmen.
 5. Verlichting van voetgeur: Types zoals lavendel en pepermunt kunnen worden gebruikt om onaangename voetgeur te verminderen.

Voor welke voetproblemen kan je essentiële olie gebruiken?

Essentiële oliën kunnen helpen bij een verscheidenheid aan voetproblemen, dankzij hun kalmerende, antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen. Hier zijn enkele voetproblemen waarbij ze nuttig kunnen zijn:

 1. Gebarsten hielen: Lavendel, tea tree en kokosolie kunnen helpen bij het verzachten van droge en gebarsten hielen.
 2. Voetschimmel: Tea tree-olie staat bekend om zijn antischimmel-eigenschappen en kan helpen bij de behandeling van voetschimmel.
 3. Slechte voetgeur: Lavendel, pepermunt, tea tree en eucalyptus kunnen helpen bij het verminderen van onaangename voetgeur.
 4. Vermoeide voeten: Een voetmassage met oliën zoals pepermunt, rozemarijn of eucalyptus kan helpen bij het verlichten van vermoeide voeten en spieren.
 5. Ingegroeide teennagels: Lavendelolie heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verlichten van pijn en ontsteking rond ingegroeide teennagels.
 6. Likdoorns en eelt: Tea tree-olie kan helpen bij het verzachten van likdoorns en eelt op de voeten.
 7. Voetspieren en -gewrichten: Essentiële oliën zoals gember, zwarte peper en cipres kunnen helpen bij het verlichten van spier- en gewrichtspijn in de voeten.
 8. Koude voeten: Gember, zwarte peper en kaneel, kunnen helpen bij het verwarmen van koude voeten.

Kan je zelf essentiële olie maken?

Je kan zelf essentiële olie maken, maar het proces is enigszins complex en vereist enige kennis en apparatuur. Ze worden meestal verkregen door middel van stoomdestillatie of koude persing, en deze processen kunnen thuis moeilijk te repliceren zijn. Hier zijn de basisstappen om ze zelf maken via stoomdestillatie:

 1. Kies de plant: Kies een plant die rijk is aan essentiële olie en waarvan je het aroma waardeert. Sommige planten die vaak thuis worden gebruikt, zijn lavendel, rozemarijn, munt, eucalyptus en citrusvruchten.
 2. Voorbereiding: Snijd of plet de delen van de plant die essentiële olie bevatten, zoals bloemen, bladeren, schors, wortels of zaden.
 3. Stoomdestillatie: Plaats de plantaardige materialen in een distillatiekolf en voeg water toe. Verhit de kolf om stoom te produceren die door de plantendelen wordt geleid. De vluchtige verbindingen in de plant zullen vrijkomen en samen met de stoom opstijgen.
 4. Condensatie: De stoom en essentiële olie worden vervolgens door een koelsysteem geleid, waar ze condenseren en veranderen in een mengsel van water en essentiële olie.
 5. Scheiding: Het resulterende mengsel van water en essentiële olie wordt opgevangen in een scheidingstrechter. Omdat water en olie niet mengen, zal de essentiële olie zich van het water scheiden en zich aan de bovenkant verzamelen.
 6. Opvangen: Verzamel de gecondenseerde essentiële olie die zich in de scheidingstrechter bevindt.
 

Het proces van stoomdestillatie kan gecompliceerd zijn en vereist specifieke apparatuur en kennis om het veilig en effectief uit te voeren. Daarom kiezen de meeste mensen ervoor om ze te kopen bij gerenommeerde leveranciers die de oliën via professionele methoden produceren en testen.

Als je geïnteresseerd bent in het gebruik van zelfgemaakte aroma-oliën, kun je eenvoudigere methoden proberen, zoals koude persing van citrusvruchten voor citrusolie, maar houd er rekening mee dat deze methoden minder geconcentreerde oliën opleveren dan de traditionele stoomdestillatie.

Wat zijn de gevaren van essentiële olie?

Hoewel essentiële oliën veel voordelen kunnen bieden, zijn er ook potentiële gevaren bij onjuist gebruik. Het is belangrijk om deze gevaren te begrijpen en voorzichtigheid te betrachten bij het gebruik van essentiële oliën:

 1. Huidirritatie: Sommige kunnen huidirritatie veroorzaken, vooral als ze niet goed zijn verdund. Het is essentieel om essentiële oliën te verdunnen in een draagolie, zoals amandelolie of kokosolie, voordat je ze op de huid aanbrengt.
 2. Allergische reacties: Mensen kunnen allergisch zijn voor bepaalde essentiële oliën. Voer altijd een patch-test uit voordat je een nieuwe olie gebruikt om te controleren of er geen allergische reactie optreedt.
 3. Orale inname: Ze kunnen giftig zijn als ze worden ingenomen. Orale inname van essentiële oliën moet altijd worden vermeden, tenzij onder toezicht van een ervaren aromatherapeut of een gezondheidsprofessional.
 4. Gevaar voor kinderen en huisdieren: Ze kunnen voor kinderen en huisdieren gevaarlijk zijn, vooral als ze onverdund worden gebruikt. Houd essentiële oliën buiten het bereik van kinderen en zorg ervoor dat ze veilig worden bewaard.
 5. Fototoxiciteit: Bepaalde citrusoliën, zoals bergamot en sinaasappel, kunnen de huid gevoeliger maken voor zonlicht en kunnen leiden tot zonnebrand of huidirritatie. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht na het aanbrengen van deze oliën op de huid.
 6. Interactie met medicijnen: Sommige essentiële oliën kunnen interageren met bepaalde medicijnen, wat hun effectiviteit kan beïnvloeden. Als je medicijnen gebruikt, raadpleeg dan een arts voordat je essentiële oliën gebruikt.
 7. Overgevoeligheid: Mensen met overgevoeligheid voor bepaalde geuren kunnen negatieve reacties ervaren bij het inademen van bepaalde essentiële oliën.
 8. Inademing bij astma: Mensen met astma kunnen bij sommige oliën een verergering van astmasymptomen ervaren bij inademing.
Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Previous
Next

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid