GezondheidGezondheid

Atleetvoet

Wat is een atleetvoet?

Een “atleetvoet” is een veelvoorkomende schimmelinfectie van de huid op de voeten, die ook bekend staat als “voetschimmel“. Het wordt “atleetvoet” genoemd omdat de infectie vaak voorkomt bij atleten, die vaak vochtige, warme omgevingen hebben in hun schoenen en sokken, waardoor het gemakkelijker is voor de schimmel om te groeien.

Symptomen van atleetvoet kunnen zijn: roodheid, schilfering, jeuk, branderigheid en soms blaren op de huid van de voeten en tussen de tenen. De infectie kan zich verspreiden naar de nagels en andere delen van het lichaam als het niet wordt behandeld.

Het is belangrijk om goede voetverzorging te hebben en om te voorkomen dat voeten vochtig blijven, vooral in warme, vochtige omgevingen zoals sportschoenen en doucheruimtes. Atleetvoet kan worden behandeld met vrij verkrijgbare antischimmelcrèmes en sprays, maar in ernstige gevallen kan een arts medicatie voorschrijven

Atleetvoet

Atleetvoet voorkomen?

Om atleetvoet (ook wel bekend als voetschimmel) te voorkomen, kun je de volgende stappen overwegen:

 1. Houd je voeten schoon en droog: Was je voeten dagelijks met water en zeep, en droog ze vervolgens goed af. Zorg er ook voor dat je voeten goed droog zijn na het zwemmen of douchen.
 2. Draag de juiste schoenen: Draag schoenen die ademend zijn en gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals leer of canvas. Vermijd het dragen van schoenen van synthetische materialen zoals plastic, omdat dit de groei van schimmels kan bevorderen.
 3. Gebruik slippers in openbare ruimtes: Draag slippers in openbare doucheruimtes, zwembaden en andere gemeenschappelijke ruimtes om te voorkomen dat je in contact komt met de schimmels die voetschimmel veroorzaken.
 4. Gebruik antischimmelproducten: er bestaan poeders, sprays of crèmes om de groei van schimmels op je voeten te voorkomen. Overleg met een arts of apotheker welk product het meest geschikt is voor jou.
 5. Verwissel sokken en schoenen regelmatig: Wissel dagelijks van sokken en schoenen om te voorkomen dat schimmels zich kunnen verspreiden. Was je sokken op hoge temperatuur om schimmels te doden.
 6. Houd nagels kort: Knip je nagels regelmatig en houd ze kort om te voorkomen dat schimmels zich onder je nagels kunnen nestelen.
 

Als je toch last krijgt van atleetvoet, is het belangrijk om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken met antischimmelproducten en eventueel een bezoek aan de huisarts.

Gevaren van een atleetvoet?

Hou er rekening mee dat het een schimmelinfectie is die voorkomt op de huid van de voet, vooral tussen de tenen. Het wordt veroorzaakt door verschillende soorten schimmels en wordt vaak geassocieerd met sporters en mensen die actief zijn in vochtige omgevingen, zoals zwembaden en douches.

De gevaren van een atleetvoet zijn voornamelijk ongemak en hinder, maar het kan ook leiden tot ernstigere complicaties als het niet op de juiste manier wordt behandeld. Hier zijn enkele van de gevaren die kunnen optreden:

 1. Pijn en jeuk: De aandoening kan erg jeuken en irriterend zijn, wat kan leiden tot ongemak en pijn.
 2. Blaarvorming: De huid kan geïrriteerd raken en blaren kunnen ontstaan, waardoor de kans op infecties en pijn toeneemt.
 3. Scheuren in de huid: Als atleetvoet niet op de juiste manier wordt behandeld, kan het leiden tot scheurtjes in de huid, wat een pijnlijke en langdurige infectie kan veroorzaken.
 4. Secundaire infecties: Omdat de schimmelinfectie de huid verzwakt, kan het gemakkelijker zijn voor bacteriën om binnen te dringen en secundaire infecties te veroorzaken, zoals cellulitis.
 5. Verspreiding: Als atleetvoet niet op de juiste manier wordt behandeld, kan de infectie zich verspreiden naar andere delen van de voet en zelfs naar andere delen van het lichaam.
 6. Sociale isolatie: Atleetvoet kan cosmetisch storend zijn, waardoor mensen zich onzeker en beschaamd voelen en zich terugtrekken uit sociale situaties.
 

Het is belangrijk om atleetvoet zo snel mogelijk te behandelen om de kans op complicaties te verminderen. Als u denkt dat u atleetvoet heeft, raadpleeg dan een arts voor de juiste diagnose en behandeling.

Hoe een atleetvoet verzorgen?

Het is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door een schimmel die groeit op de huid van de voeten. 

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om atleetvoet te behandelen en te voorkomen:

 1. Houd de voeten schoon en droog: Was je voeten dagelijks met warm water en milde zeep en droog ze goed af, vooral tussen de tenen. Het is belangrijk om de voeten droog te houden, omdat schimmels gedijen in vochtige omgevingen.
 2. Gebruik antischimmel crème: Breng een antischimmel crème of zalf aan op de aangetaste huid volgens de instructies op de verpakking. Je kunt ook een antischimmel poeder of spray gebruiken om je schoenen en sokken te behandelen.
 3. Draag schoenen en sokken die ademend zijn: Vermijd strakke schoenen en synthetische sokken, omdat deze de voeten vochtig en warm kunnen houden. Draag in plaats daarvan schoenen en sokken van ademend materiaal zoals leer, canvas of katoen.
 4. Gebruik geen gedeelde persoonlijke verzorgingsartikelen: Atleetvoet is besmettelijk, dus vermijd het delen van persoonlijke verzorgingsartikelen zoals handdoeken, sokken en schoenen met anderen.
 5. Verander regelmatig je sokken en schoenen: Wissel dagelijks van schoenen en sokken om vocht te verminderen en de voeten droog te houden. Was en droog je sokken op hoge temperatuur om de schimmel te doden.
 6. Raadpleeg je huisarts of pedicure: Als de symptomen aanhouden of verergeren, raadpleeg dan een arts. De arts kan een sterkere antischimmelbehandeling voorschrijven en andere oorzaken van voetproblemen uitsluiten.

Oorzaken van een atleetvoet

Het is een veel voorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie op de huid van de voet. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van atleetvoet, waaronder:

 1. Vochtige omgeving: schimmels gedijen in vochtige omgevingen, en vochtige voeten zijn daarom vatbaarder voor atleetvoet. Dit kan worden veroorzaakt door zweten, strakke schoenen of sokken, of het dragen van schoenen zonder sokken.
 2. Verminderde immuniteit: een verzwakt immuunsysteem kan het risico op schimmelinfecties vergroten. Mensen met diabetes, HIV of andere aandoeningen die de immuniteit verminderen, lopen bijvoorbeeld een hoger risico op het ontwikkelen van atleetvoet.
 3. Contact met besmette oppervlakken: de schimmels die atleetvoet veroorzaken, kunnen worden overgedragen door contact met besmette oppervlakken zoals douches, zwembaden, kleedkamers of schoenen.
 4. Verkeerde hygiëne: slechte hygiëne, zoals het niet goed wassen of drogen van de voeten, kan bijdragen aan de ontwikkeling.
 5. Genetische aanleg: sommige mensen hebben van nature een hoger risico op het ontwikkelen van atleetvoet dan anderen, mogelijk door een genetische aanleg voor schimmelinfecties.
 

Een goede hygiëne is enorm belangrijk om het risico  te verminderen, zoals regelmatig wassen en drogen van de voeten, het dragen van schone sokken en het vermijden van het delen van schoenen of handdoeken met anderen. 

Als je symptomen van van deze aandoening hebt, zoals jeukende, schilferende of gebarsten huid op je voeten, raadpleeg dan je pedicure, huisarts of een dermatoloog voor een juiste diagnose en behandeling.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid