GezondheidGezondheid

Impetigo

impetigo
De 16 beste tips tegen impetigo

Wat is impetigo

Impetigo is een zeer besmettelijke huidinfectie die wordt veroorzaakt door bacteriën, voornamelijk Staphylococcus aureus of Streptococcus pyogenes (ook bekend als groep A-streptokokken). Het komt het meest voor bij kinderen, maar het kan personen van alle leeftijden treffen. De infectie wordt gekenmerkt door rode zweren of blaren die verschijnen op het gezicht, de handen en andere delen van het lichaam, dus ook je voeten.

Er zijn twee hoofdtypen impetigo:

 1. Niet-bulleuze impetigo: Dit is de meest voorkomende vorm van impetigo. Het presenteert zich met kleine rode zweren die snel scheuren en vocht afscheiden, waardoor een honingkleurige korst ontstaat.
 2. Bulleuze impetigo: dit type komt minder vaak voor en treft meestal zuigelingen en jonge kinderen. Het wordt gekenmerkt door grotere met vloeistof gevulde blaren die helder of geel kunnen zijn en omgeven door een rode huid.
 

Impetigo verspreidt zich door direct contact met de zweren of door contact met besmette voorwerpen. Door aan de geïnfecteerde plekken te krabben, kunnen de bacteriën zich ook naar andere delen van het lichaam verspreiden. Goede hygiënepraktijken, zoals regelmatig handen wassen, kunnen de verspreiding van impetigo helpen voorkomen.

De behandeling omvat meestal lokale antibiotica voor milde gevallen en orale antibiotica voor ernstigere of wijdverspreide infecties. Het is essentieel om de volledige antibioticakuur af te maken zoals voorgeschreven door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg om volledige uitroeiing van de bacteriën te garanderen. Bovendien kan het schoon en bedekt houden van de getroffen gebieden verdere verspreiding van de infectie helpen voorkomen. Als je impetigo vermoedt of symptomen opmerkt, is het van cruciaal belang om een zorgverlener te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Wat is voet-impetigo?

Dit is wanneer het specifiek optreedt op je voeten. Het is een variant van de algemene huidinfectie impetigo, zoals eerder beschreven, maar in dit geval bevinden de laesies zich voornamelijk op je voeten.

Het kan worden veroorzaakt door dezelfde bacteriën, namelijk Staphylococcus aureus of Streptococcus pyogenes. De infectie begint meestal als kleine rode plekken of blaren op de huid van je voeten, die vervolgens kunnen openbarsten en een geelachtige korst vormen, vergelijkbaar met de klassieke vormen van de aandoening.

Het ontstaan van impetigo aan je voeten kan worden bevorderd door bepaalde factoren, zoals vochtige omgevingen, beschadigde huid (bijvoorbeeld door schaafwonden, snijwonden of blaren), en nauw contact met geïnfecteerde personen of besmette oppervlakken.

De behandeling is vergelijkbaar met die van de algemene vorm van impetigo en omvat meestal het gebruik van antibiotische crèmes of zalven voor milde gevallen, terwijl ernstigere of wijdverspreide infecties orale antibiotica vereisen.

Net als bij andere vormen van impetigo is goede hygiëne, zoals regelmatig handen wassen en het schoon en droog houden van je voeten, belangrijk om verdere verspreiding van de infectie te voorkomen. Als je symptomen opmerkt die wijzen op impetigo aan je voeten, is het raadzaam om een gezondheidsprofessional te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Wat is de oorzaak van impetigo?

De oorzaak van impetigo is meestal bacterieel. De infectie wordt veroorzaakt door twee veelvoorkomende bacteriën: Staphylococcus aureus (stafylokokken) en Streptococcus pyogenes (streptokokken), met stafylokokken als de meest voorkomende oorzaak.

Deze bacteriën kunnen van nature voorkomen op de huid of in de neus van gezonde personen zonder symptomen te veroorzaken. Echter, onder bepaalde omstandigheden kunnen ze de huid binnendringen en infecties veroorzaken, vooral wanneer er sprake is van een beschadigde huid, zoals bij snijwonden, schaafwonden, insectenbeten, eczeem of andere huidaandoeningen.

Het is zeer besmettelijk, wat betekent dat het gemakkelijk van persoon tot persoon kan worden overgedragen. Het kan zich verspreiden door direct huidcontact met geïnfecteerde personen of door contact met voorwerpen die besmet zijn met de bacteriën, zoals kleding, handdoeken of speelgoed.

Andere risicofactoren die de kans kunnen vergroten, zijn:

 1. Warme, vochtige omgevingen die bacteriën kunnen gedijen.
 2. Onvoldoende hygiëne, met name onregelmatig handen wassen.
 3. Overbevolking, zoals in scholen, kinderdagverblijven of militaire faciliteiten.
 4. Spelletjes of activiteiten waarbij huid-tot-huidcontact vaak voorkomt, zoals bepaalde sporten.
 

Het is belangrijk op te merken dat impetigo veroorzaakt wordt door virussen of schimmels. Hoewel impetigo vaak voorkomt bij kinderen, kunnen personen van alle leeftijden vatbaar zijn voor deze infectie.

Wat is de oorzaak van voet-impetigo?

Dit heeft dezelfde oorzaak als de algemene vorm van impetigo. Het wordt veroorzaakt door bacteriële infecties, meestal door de bacteriën Staphylococcus aureus (stafylokokken) en Streptococcus pyogenes (streptokokken). Deze bacteriën kunnen van nature voorkomen op de huid of in de neus van gezonde personen zonder symptomen te veroorzaken.

Het ontstaat wanneer deze bacteriën de huid van je voeten binnendringen via kleine snijwonden, schaafwonden, blaren, insectenbeten of andere beschadigingen van de huid. De vochtige en warme omgeving in de schoenen kan een ideale broedplaats zijn voor bacteriën, waardoor de kans op infectie toeneemt, vooral als je voeten niet goed worden schoongehouden of als sokken en schoenen niet regelmatig worden verschoond.

Daarnaast kunnen factoren zoals zwakke immuunsystemen, slechte hygiëne, overbevolkte leefomgevingen, en nauw contact met geïnfecteerde personen of besmette oppervlakken bijdragen aan het ontstaan en verspreiden van voet-impetigo.

Het is belangrijk om de aandoening tijdig te behandelen om verdere verspreiding naar andere delen van het lichaam of naar andere personen te voorkomen.

Hoe impetigo voorkomen?

Het voorkomen van impetigo omvat een combinatie van goede hygiënepraktijken en enkele preventieve maatregelen. Hier zijn enkele tips om het risico op impetigo te verminderen:

 1. Regelmatig handen wassen: Was je handen regelmatig met water en zeep, vooral na contact met geïnfecteerde huid, na gebruik van de wc, voor het eten en na hoesten of niezen. Handen wassen helpt voorkomen dat bacteriën zich verspreiden.
 2. Huidverzorging: Houd de huid gezond en intact om potentiële toegangspunten voor bacteriën te minimaliseren. Bij snijwonden, schaafwonden of insectenbeten is het belangrijk om ze schoon te maken en te bedekken met een pleister of verband om infectie te voorkomen.
 3. Vermijd huid-tot-huidcontact: Probeer direct contact met de huid van geïnfecteerde personen te vermijden, vooral als ze wondjes of huiduitslag hebben.
 4. Niet delen van persoonlijke items: Vermijd het delen van handdoeken, kleding, beddengoed en andere persoonlijke items, vooral als iemand in je omgeving impetigo heeft.
 5. Houd omgevingen schoon: Houd oppervlakken en voorwerpen die in contact kunnen komen met geïnfecteerde huid, zoals speelgoed, deurknoppen en sportuitrusting, schoon en ontsmet regelmatig.
 6. Persoonlijke hygiëne: Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne door dagelijks te douchen en je voeten goed te wassen. Droog je voeten goed af, vooral tussen de tenen, om een vochtige omgeving te voorkomen waar bacteriën kunnen gedijen.
 7. Ademend schoeisel en sokken: Draag ademende schoenen en katoenen sokken om je voeten droog te houden en overmatig zweten te verminderen.
 8. Beheer huidinfecties: Als je merkt dat je huidinfecties hebt, zoals impetigo, zoek dan onmiddellijk medische hulp en volg de voorgeschreven behandeling om verspreiding te voorkomen.

Hoe voet-impetigo voorkomen?

Het voorkomen van de aandoening aan je voeten omvat specifieke maatregelen gericht op het beschermen van je voeten en het minimaliseren van de verspreiding van bacteriën. Hier zijn enkele tips het te voorkomen:

 1. Goede voethygiëne: Was je voeten dagelijks met water en zeep en droog ze grondig af, vooral tussen de tenen. Schone, droge voeten helpen een vochtige omgeving te voorkomen waar bacteriën gedijen.
 2. Ademende schoenen en sokken: Draag schoenen die goed ventileren en gemaakt zijn van ademend materiaal. Katoenen sokken zijn ook aan te raden omdat ze vocht helpen absorberen en je voeten droog houden.
 3. Vermijd blote voeten in openbare ruimtes: Draag slippers of sandalen in openbare zwembaden, douches, sportscholen en andere gedeelde ruimtes om direct contact met geïnfecteerde oppervlakken te voorkomen.
 4. Verzorging van wondjes: Houd kleine snijwonden, schaafwonden, blaren of insectenbeten op je voeten schoon en bedek ze met een pleister of verband totdat ze genezen zijn.
 5. Niet delen van persoonlijke voetverzorgingsitems: Deel geen persoonlijke voetverzorgingsitems, zoals nagelschaartjes, nagelvijlen, of eeltverwijderaars, om het risico op infectie te minimaliseren.
 6. Was voetverzorgingsgereedschap goed: Als je voetverzorgingsgereedschap deelt, zorg er dan voor dat je het grondig schoonmaakt en desinfecteert na gebruik.
 7. Verander sokken regelmatig: Verwissel sokken dagelijks, of vaker als ze vochtig worden door transpiratie.
 8. Let op symptomen: Wees alert op mogelijke symptomen van voet-impetigo, zoals roodheid, blaren of zweren op je voeten, en raadpleeg een arts als je verdachte huiduitslag opmerkt.

Wat zijn de gevolgen van impetigo?

Impetigo kan verschillende gevolgen hebben, afhankelijk van de ernst van de infectie en de tijdigheid van de behandeling. Over het algemeen zijn de meeste gevallen van impetigo mild en veroorzaken ze geen blijvende schade als ze op de juiste manier worden behandeld. De mogelijke gevolgen van impetigo zijn onder meer:

 1. Verspreiding van de infectie: Impetigo is zeer besmettelijk, en als het niet adequaat wordt behandeld, kan de infectie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam of naar andere personen in de omgeving. Het is essentieel om contact met geïnfecteerde huid en besmette voorwerpen te vermijden om verspreiding te voorkomen.
 2. Diepere huidinfecties: In sommige gevallen kan de bacteriële infectie die impetigo veroorzaakt dieper doordringen in de huidlagen, wat leidt tot cellulitis. Cellulitis is een ernstige huidinfectie die rode, gezwollen en pijnlijke huid veroorzaakt en kan leiden tot koorts en algemene malaise.
 3. Lymfadenitis: Als de bacteriële infectie zich verspreidt naar de lymfeklieren, kan lymfadenitis ontstaan. Dit veroorzaakt zwelling, gevoeligheid en pijn in de nabijgelegen lymfeklieren.
 4. Littekens: In sommige gevallen kunnen impetigo-laesies littekens achterlaten, vooral als de blaren worden opengekrabd voordat ze genezen zijn.
 5. Post-streptokokkencomplicaties: Als de impetigo wordt veroorzaakt door streptokokken, is er een zeldzame kans op het ontwikkelen van post-streptokokken complicaties, zoals acuut reuma of post-streptokokken glomerulonefritis. Deze complicaties zijn zeldzaam, maar ze kunnen ernstig zijn en vereisen medische aandacht.

Wat zijn de gevolgen van voet-impetigo?

De gevolgen zijn vergelijkbaar met die van de algemene vorm, maar in dit geval richten de gevolgen zich specifiek op je voeten. De mogelijke gevolgen van voet-impetigo zijn onder meer:

 1. Verspreiding naar andere delen van het lichaam: Als het niet adequaat wordt behandeld, kan de bacteriële infectie zich verspreiden naar andere delen van je voeten of zelfs naar andere delen van het lichaam, zoals de benen.
 2. Diepere huidinfecties: In sommige gevallen kan de bacteriële infectie die de aandoening veroorzaakt dieper doordringen in de huidlagen, wat leidt tot cellulitis. Cellulitis is een ernstige huidinfectie die rode, gezwollen en pijnlijke huid veroorzaakt en kan leiden tot koorts en algemene malaise.
 3. Lymfadenitis: Als de bacteriële infectie zich verspreidt naar de lymfeklieren in de buurt van je voeten, kan lymfadenitis ontstaan. Dit veroorzaakt zwelling, gevoeligheid en pijn in de nabijgelegen lymfeklieren.
 4. Littekens: In sommige gevallen kunnen de laesies littekens achterlaten, vooral als de blaren worden opengekrabd voordat ze genezen zijn.
 5. Blijvende huidverkleuring: Na genezing kunnen de getroffen gebieden een blijvende verkleuring vertonen.
 6. Terugkerende infecties: In sommige gevallen kan het terugkeren als de bacteriën niet volledig worden uitgeroeid tijdens de behandeling of als de omgevingsfactoren die de infectie bevorderen niet worden aangepakt.

Is impetigo gevaarlijk?

Over het algemeen is impetigo meestal geen ernstige of levensbedreigende aandoening, vooral als het tijdig wordt behandeld. Het is echter wel een besmettelijke huidinfectie die ongemak en enige complicaties kan veroorzaken. De ernst van impetigo kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de onderliggende gezondheidstoestand van de persoon, de omvang van de infectie en de bacteriële stammen die de infectie veroorzaken.

Mogelijke complicaties van kunnen zijn:

 1. Uitbreiding van de infectie: Als het niet adequaat wordt behandeld, kan de infectie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam of naar andere personen.
 2. Diepere huidinfecties: De bacteriën die de aandoening veroorzaken, kunnen dieper in de huid doordringen en cellulitis veroorzaken, wat een ernstige huidinfectie is.
 3. Lymfadenitis: De infectie kan zich verspreiden naar de lymfeklieren en lymfadenitis veroorzaken, wat zwelling, gevoeligheid en pijn in de nabijgelegen lymfeklieren veroorzaakt.
 4. Post-streptokokkencomplicaties: Als impetigo wordt veroorzaakt door streptokokken, is er een kleine kans op het ontwikkelen van post-streptokokken complicaties, zoals acuut reuma of post-streptokokken glomerulonefritis. Deze complicaties zijn zeldzaam, maar ze kunnen ernstig zijn.

Is voet-impetigo gevaarlijk?

Over het algemeen is het meestal geen ernstige of levensbedreigende aandoening, vooral als het tijdig en adequaat wordt behandeld. Net als bij de algemene vorm van impetigo is voet-impetigo meestal goed te behandelen met antibiotica, zowel topisch (op de huid) als oraal (via de mond).

Echter, als voet-impetigo niet op de juiste manier wordt behandeld of als de infectie zich verspreidt, kunnen er complicaties optreden. Mogelijke complicaties van voet-impetigo zijn onder meer:

 1. Uitbreiding van de infectie: Als voet-impetigo niet adequaat wordt behandeld, kan de bacteriële infectie zich verspreiden naar andere delen van je voeten of naar andere delen van het lichaam.
 2. Diepere huidinfecties: De bacteriën die voet-impetigo veroorzaken, kunnen dieper in de huid doordringen en cellulitis veroorzaken, wat een ernstige huidinfectie is.
 3. Lymfadenitis: De infectie kan zich verspreiden naar de lymfeklieren in de buurt van je voeten en lymfadenitis veroorzaken, wat zwelling, gevoeligheid en pijn in de nabijgelegen lymfeklieren veroorzaakt.
 4. Terugkerende infecties: In sommige gevallen kan voet-impetigo terugkeren als de bacteriën niet volledig worden uitgeroeid tijdens de behandeling of als de omgevingsfactoren die de infectie bevorderen niet worden aangepakt.
Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Previous
Next

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid