GezondheidGezondheid

Ringworm

Wat is ringworm?

Ondanks de naam heeft ringworm niets met wormen te maken. Het is immers een veel voorkomende schimmelinfectie van de huid, haar en nagels en dus ook je voeten.

Het wordt veroorzaakt door dermatofyten, een groep schimmels die in de bovenste laag van je huid groeien. Ringworm heeft zijn naam te danken aan de ringvormige uitslag die het kan veroorzaken op de huid, die rood is en schilfert aan de randen en er gezond uitziet in het midden.

De infectie kan op elke plaats op je lichaam voorkomen, maar het komt het meest voor op de hoofdhuid, de romp en de ledematen, maar ook je voeten.

Ringworm is zeer besmettelijk en kan worden overgedragen door direct contact met een besmet persoon, dier of voorwerp, zoals handdoeken, kleding en kammen. Het kan worden behandeld met antischimmelmedicatie in de vorm van crèmes, lotions of pillen, afhankelijk van de ernst en de locatie van de infectie

ringworm

Ringworm behandelen

Ringworm op je voeten, ook wel tinea pedis genoemd, kan ongemakkelijk en vervelend zijn, maar het is over het algemeen goed te behandelen. Hier zijn enkele mogelijke behandelingsopties:

Antischimmel crème

Een veelvoorkomende behandeling voor ringworm op de voeten is een antischimmel crème die vrij verkrijgbaar is. Deze crèmes bevatten ingrediënten zoals clotrimazol, terbinafine of miconazol, die de schimmel doden en de groei ervan remmen. Volg de instructies op de verpakking en blijf de crème gebruiken zoals beschreven, zelfs als de symptomen lijken te verdwijnen.

Medische antischimmel crème 

Als de infectie ernstiger is, kan je huisarts een sterkere antischimmel crème voorschrijven. Dit kan een crème zijn met een hogere concentratie van hetzelfde ingrediënt als de vrij verkrijgbare crèmes, of het kan een andere medicatie zijn, zoals een corticosteroïd crème om de ontsteking te verminderen. Zorg ervoor dat je de instructies van je arts opvolgt en de crème gebruikt zoals voorgeschreven.

Medicatie 

Als de infectie erg hardnekkig is, kan je huisarts ook medicatie voorschrijven, zoals terbinafine, itraconazol of fluconazol. Dit kan vooral nuttig zijn als de infectie zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam. Medicatie kan bijwerkingen hebben, dus zorg ervoor dat je de instructies van je arts opvolgt en eventuele bijkomende zorgen met hem/haar bespreekt.

Preventieve maatregelen

Om te voorkomen dat de infectie terugkeert, is het belangrijk om goede hygiëne te handhaven en je voeten droog te houden. Dit betekent dat u uw voeten regelmatig moet wassen en drogen, vooral tussen de tenen. Het is ook belangrijk om sokken en schoenen te dragen die ademen en je voeten niet afsluiten. Ook je schoenen goed droog houden is belangrijk.

Natuurlijke remedies

Er zijn enkele natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het verminderen van symptomen en het bestrijden van de infectie, zoals tea tree olie en appelazijn. 

Hoe ringworm voorkomen op je voeten

Ringworm op de voeten, ook wel bekend als “atleetvoet“, is een schimmelinfectie die vaak voorkomt en kan worden voorkomen door een goede voethygiëne te handhaven en blootstelling aan schimmels te verminderen. Hier zijn enkele tips om ringworm op je voeten te voorkomen:

  • Hou je voeten schoon en droog: Was je voeten dagelijks met warm water en zeep en droog ze grondig af, vooral tussen je tenen. Gebruik een aparte handdoek om je voeten af te drogen en vermijd het delen van handdoeken.
  • Gebruik ademende schoenen en sokken: Draag schoenen die goed passen en gemaakt zijn van ademende materialen zoals leer, canvas of mesh. Sokken gemaakt van katoen of wol zijn ook beter dan synthetische materialen.
  • Vermijd blootstelling aan schimmels: Vermijd het lopen op blote voeten in openbare doucheruimtes, kleedkamers en zwembaden. Draag badslippers of sandalen om je voeten te beschermen.
  • Hou je nagels kort en schoon: Knip je teennagels regelmatig en maak ze schoon om te voorkomen dat vuil en schimmels zich ophopen.
  • Gebruik antischimmelproducten: Gebruik antischimmelcrèmes, poeders of sprays op uw voeten als u denkt dat u een risico loopt op een schimmelinfectie. Volg de instructies van de fabrikant op voor het gebruik van deze producten.
  • Zorg voor droge schoenen zodat er geen schimmel kan ontstaan. Het beste is een speciale schoenendroger die ook je schoenen steriliseert. 
 

Door deze stappen te volgen, kan je je voeten gezond houden en het risico op ringworm verminderen. 

Geneest ringworm vanzelf?

Ringworm is een infectie van de huid die wordt veroorzaakt door schimmels. In sommige gevallen kan ringworm vanzelf verdwijnen zonder behandeling, maar het kan ook hardnekkig zijn en langer aanhouden dan nodig.

Het hangt af van de ernst van de infectie en de weerstand van het immuunsysteem van de persoon die is geïnfecteerd, of de infectie vanzelf zal genezen. In milde gevallen kan de infectie verdwijnen binnen 2-4 weken zonder behandeling. In ernstiger gevallen kan behandeling nodig zijn om de schimmel te doden en de infectie te genezen.

Wie loopt risico op ringworm?

Iedereen kan risico lopen op het ontwikkelen van ringworm op de voeten, maar er zijn bepaalde factoren die het risico kunnen verhogen. Enkele van deze factoren zijn:

  • Warme, vochtige omstandigheden: Ringworm gedijt goed in warme, vochtige omstandigheden, zoals de binnenkant van schoenen of bij zweterige voeten. Mensen die zich vaak in dergelijke omstandigheden bevinden, zoals atleten of mensen die werken in warme en vochtige omgevingen, lopen mogelijk meer risico op het ontwikkelen van ringworm op de voeten.
  • Verminderde immuniteit: Mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen mogelijk meer risico op het ontwikkelen van schimmelinfecties, waaronder ringworm op de voeten.
  • Delen van persoonlijke spullen: Ringworm kan worden overgedragen via besmette oppervlakken of persoonlijke spullen, zoals handdoeken, schoenen en vloeren van openbare douches. Mensen die deze spullen delen of vaak op blote voeten lopen in openbare douches of kleedkamers, kunnen meer risico lopen op het ontwikkelen van ringworm op de voeten.
  • Diabetes: Personen met diabetes kunnen vatbaarder zijn voor infecties, waaronder ringworm op de voeten.
Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid