GezondheidGezondheid

schoenen inlopen

Er zijn miljoenen paar schoenen te vinden. Maar je hebt maar één paar voeten, en dit paar is dan ook nog eens uniek voor jou. Neem dus zeker de tijd om er zeker van te zijn dat de schoenen die je koopt, dan ook geschikt zijn voor je voeten.

 

Schoenen inlopen is steeds nodig in het begin want nieuwe schoenen voelen steeds aan alsof het strakke schoenen zijn. Schoenen inlopen kan op verschillende manieren en het inlopen hoef je eigenlijk niet letterlijk te nemen. 

Door onderstaande tips ga je je strakke schoenen wijder maken.

schoenen inlopen

7 tips hoe schoenen inlopen en strakke schoenen wijder maken

1. Draag ze ‘s avonds

Als je schoenen een beetje oncomfortabel zijn, probeer ze dan thuis te dragen. Het kan helpen als je dit enkele avonden doet tot de strakke schoenen wijder en comfortabeler aanvoelen.
Laat je voeten wel eerst even rusten voor je ze ‘s avonds gaat proberen. 

Zeker als het buiten warm is of als je overdag veel gelopen hebt of staand werk heb uitgevoerd.

Heb je nieuwe schoenen? Dan kan je je schoenen inlopen op het tapijt of andere vloerbekleding zodat de schoenen er, indien je er belang aan hecht, als nieuw blijven uitzien. Op die manier ga je strakke schoenen wijder maken en blijven je schoenen er als nieuw uitzien.

2. Dikke sokken en een haardroger

Als de eerste methode niet werkt, kan deze methode je strakke schoenen wijder maken en helpen de schoenen zich naar je voeten te vormen.

 1. Trek dikke sokken aan en bind of span de schoenen comfortabel.
 2. Blaas nu met een föhn gedurende 20 tot 30 seconden per keer op de krappe plekken in de strakke schoenen.
 3. Gebruik enkel de middelhoge stand van de haardroger en houd de föhn in beweging, zodat je het leer niet overmatig uitdroogt, verhit of zelfs verbrandt.

 

Het is een goed idee om een leer conditioner op de schoenen aan te brengen nadat je deze methode hebt gebruikt.

3. Diepvries zakje met zip.

Deze methode werkt het best bij niet lederen schoenen.

 1. Vul het diepvries zakje met zip gedeeltelijk met water.
 2. Plaats het gedeeltelijk gevulde zakje in je schoenen. Probeer het zo te plaatsen dat het op de knellende plaatsen in je strakke schoenen zit.
 3. Vervolgens plaats je de schoenen samen met het gevulde diepvrieszakje een nacht in de diepvriezer.
 

Strikt genomen hij op deze manier geen schoenen inlopen maar het water wordt ijs en gaat uitzetten wat zorgt dat de strakke schoenen de vorm van je voeten gaan aannemen.

4. De geschilde aardappeltruc

Schil een aardappel en vorm deze in de vorm van de neus van de strakke schoenen (de binnenzijde welteverstaan). Door de aardappel met een papieren doek of iets

 anders wat je voorhanden hebt en plaats deze een nacht in de binnenzijde van je schoen.
Misschien niet de beste truc maar deze methode kan een bescheiden hoeveelheid rek opleveren aan je strakke schoenen waardoor schoenen inlopen in de letterlijke vorm van het woord ook weer een andere dimensie krijgt.

5. Instelbare schoenoprekker

vroeger vond je dit enkel bij de schoenmaker maar tegenwoordig kan je deze ook eenvoudig kopen voor bij je thuis. Je vindt schoenenoprekkers voor zowel mannen- als vrouwenschoenen.

Er zijn verschillende schoenspanners voor het schoenen inlopen zowel inhoud als roestvrij staal en zelfs kunststof.

Schoenspanners gaan je helpen de lengte en de breedte van een schoen in te stellen. Er bestaan zelfs speciale onderdelen die je kunnen helpen om vorm te geven voor je eeltknobbels in de schoenenneus.

Je kan de instelhendel van de schoenspanners elke acht tot 12:00 uur bijdraaien tot de strakke schoenen aangepast zijn aan je voeten.

Deze methode kan je combineren met schoenenrekspray en vloeistoffen. Deze methode is het beste voor lederen schoenen en sneakers.

Schoenspanners zijn dan ook nog ideaal om je schoenen in de ideale vorm te houden zodat je geen “loopkreuken” krijgt op termijn want die kan je schoenen ook strak laten voelen.

6. Shoenenrek spray

Er zijn verschillende sprays ter beschikking die je strakke schoenen gaan rekken. Spuit deze op de strakke zones en ga dan je je schoenen inlopen.

Deze sprays kan je ook gebruiken samen met de schoenspanners om op die manier je strakke schoenen de gewenste vorm te geven.

7. Ga naar je schoenmaker

Een professionele schoenmaker kan je helpen om je strakke schoenen te rekken. Zij hebben de juiste machines en opleiding om je schoenen een vorm te geven. Dan is schoenen inlopen ook minder pijnlijk.

Je schoenmaker zal niet alleen je schoenen kunnen rekken maar ook onderhouden zodat ze nog langer meegaan.

Lees verder onder de foto

schoenen inlopen

Hoe weet je of schoenen de juiste pasvorm hebben?

Er wordt algemeen aangenomen dat twee derde van de bevolking schoenen draagt die te smal zijn voor hun voeten. Door aandacht te besteden aan je schoenen inlopen kan je al veel problemen vermijden.

Strakke schoenen kunnen verschillende oorzaken hebben zoals:

 • schoenneus te smal, niet hoog genoeg, of beide
 • totale lengte van de schoen is te kort
 • vorm van schoen komt niet overeen met je voet
 • Hielhoogte belast je tenen of andere delen van je voet

 

Als je twijfelt over het comfort en de pasvorm van je schoenen, kan je deze altijd het beste passen. Een slecht passend paar schoenen kan na verloop van tijd schade toebrengen aan je voeten en gewrichten.

Ook al vind je de schoenen enorm mooi, strakke schoenen zijn niet goed voor je voeten en je kan altijd ergens anders een beter passend paar vinden dat je zeker leuk vindt.

Tekenen dat je schoenen niet passen

Als je tenen niet recht vooruit staan, op elkaar gepropt lijken of elkaar overlappen, zijn je schoenen waarschijnlijk te strak. Als schoenen goed passen, is er ruimte tussen elke teen en zijn de tenen recht naar voren gericht, niet naar beide kanten gedraaid

Je tenen moeten je ook stretchen

Als je tenen opgepropt zitten in je schoenen heb je te strakke schoenen die je door je schoenen inlopen niet snel kan oplossen. Naast je strakke schoenen wijder maken en je schoenen inlopen, moet je je tenen helpen om om een natuurlijke houding aan te nemen en eventueel terug te rekken na het dragen van strakke schoenen. Hier zijn enkele dingen die je kan doen:

 • Neem je tenen in uw handen en trek ze voorzichtig uit elkaar.
 • Scheid je tenen van elkaar en beweeg ze.
 • Beweeg je tenen elke dag een beetje
 • Doe je schoenen en sokken of kousen uit, en geef je tenen wat zonlicht en lucht.

Tips voor het kopen van schoenen

 • Neem je tijd. Overhaast nooit een schoenenaankoop. Doe je best om te zien of de schoenen passen terwijl je in de winkel bent. Zorg ervoor dat u het retourbeleid kent voordat je de schoenen koopt. Een goed idee is om je schoenen online te kopen zodat je thuis rustig op het gemak kan passen zonder een overijverige verkoper die op je vingers kijkt.
 • Ga over tot een online aankoop maar niet zonder het bekijken van het retour beleid. Sommige verkopers bieden gratis retourzending voor al hun schoenen. Op die manier ben je zeker dat je de schoenen uitgebreid kan passen.
 • Praat met iemand met ervaring. Sommige schoenenwinkels hebben verkopers met enorm veel ervaring. Zij kennen perfect en modellen deze in de winkel hebben liggen. Ze kunnen je voeten meten en de perfecte schoenvoorstellen op maat van jouw voeten.
 • Bezoek speciaalzaken. Als je specifieke voetproblemen hebt, zoals eeltknobbels, zoek dan naar gespecialiseerde schoenenwinkels die orthopedische schoenen of andere verkopen.
 • Zoek naar een schoenneus die de vorm heeft van je voet. Vermijd puntige, gebogen en onregelmatig gevormde schoenen. Zoek dus naar een schoen met voldoende ruime schoenneus.
 • Onthoudt welk schoenenmerk het beste past bij jouw voeten. Elk merk heeft zijn eigen specifieke kenmerken zoals stijl, breedte en vorm van hun schoenen. Na een tijdje weet je of het merk al dan niet goed zit en kan je daarop verder bouwen.
 • Koop herenschoenen. Als je brede voeten hebt, overweeg dan om herensportschoenen te kopen. Deze zijn breder gesneden en hebben een grotere schoenneus.
 • Koop schoenen later op de dag. Je voeten zijn breder in de late namiddag of in de vroege vooravond.
 
Als je de juiste schoenen hebt gekocht kost je schoenen inlopen veel minder tijd.
schoenen inlopen

Voetproblemen door strakke schoenen

Probeer de tijd en afstand dat je hoge hakken loopt te beperken. Hoewel je misschien denkt dat ze er geweldig uitzien, zullen je voeten er op de lange termijn voor betalen. Wees dus lief voor jezelf en beperk het gebruik ervan. Schoenen inlopen helpt niet voor dit type schoen.

Je schoenen kunnen te los of te strak zitten daarom is schoenen inlopen belangrijk. Als ze te los zitten, kan blaren krijgen als de schoenen tegen uw huid wrijven. Dan kan je ze nog zoveel schoenen inlopen als je wil te los is te los.

Strakke schoenen kunnen nog meer problemen veroorzaken. Ze kunnen:

 • Je onstabiel maken
 • Je tenen vervormen, blaren veroorzaken tussen je tenen en ergere structurele problemen zoals hamertenen.
 • Mogelijk voetaandoeningen zoals eeltknobbels, platvoeten, gevoelloosheid, ontsteking en pijn in de hiel of bal van uw voet (metatarsalgie) verergeren.
 • leiden tot langdurig kraakbeenverlies in de gewrichten van je tenen en voeten

Besluit

Goed passende schoenen zijn belangrijk voor je gezondheid en welzijn. Overhaast nooit een schoenenaankoop. Neem altijd de tijd om ervoor te zorgen dat de schoenen die je koopt, goed bij je passen. Koop je schoenen eventueel online als je last hebt van opdringerige verkopers.

Als je schoenen krijgt die iets te strak zitten, zijn er dingen die je thuis of met de hulp van een schoenmaker kan doen om de schoenen aan te passen zodat ze goed bij je passen.

Uiteraard moet je ook een beetje geduld hebben en je schoenen steeds inlopen.

GezondheidGezondheid

McRitchie M, et al. (2018). Footwear choices for painful feet: An observational study exploring footwear and foot problems in women. DOI: 10.1186/s13047-018-0265-2

Shoes: Finding the right fit. (2012). orthoinfo.aaos.org/en/staying-healthy/shoes-finding-the-right-fit/

 

Tight shoes and foot problems. (2012). orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/tight-shoes-and-foot-problems/

https://www.healthline.com/ 

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid