Wat zijn tintelingen in je voeten?
Tintelingen in voeten komt veel voor. Veel personen ervaren op een gegeven moment een gevoel van “spelden en naalden” in hun voeten. Vaak kunnen de voeten ook gevoelloos en pijnlijk aanvoelen.
Dit is meestal geen reden tot bezorgdheid. Het kan worden veroorzaakt door druk op de zenuwen wanneer je te lang in dezelfde positie hebt gezeten. Het gevoel zou moeten verdwijnen als je beweegt.
Tintelende voeten kunnen lanfgaanhouden. Als het gevoel van “tintelingen” langdurig aanhoudt of gepaard gaat met pijn, moet je je arts raadplegen. Deze kan je helpen de oorzaak te achterhalen.
Mogelijke oorzaken van tintelingen in voeten?
Diabetische neuropathie
Diabetes is een van de meest voorkomende oorzaken van aanhoudende tintelingen in de voeten. Diabetische neuropathie is het resultaat van zenuwbeschadiging veroorzaakt door een hoge bloedsuikerspiegel.
Symptomen van diabetes zijn onder meer:
- Frequent urineren
- Extreme dorst
- Droge mond
- Jeukende huid
- Fruitig ruikende adem
- Pijn of gevoelloosheid in handen en voeten
- Toegenomen honger
- Onverwacht gewichtsverlies
- Langzame genezing van snijwonden of zweren
- Schimmelinfecties
- Slaperigheid of slaapzucht
- Zicht verandert
- Misselijkheid en overgeven
Je arts zal een medische anamnese afnemen, een lichamelijk onderzoek anemen en bloedtesten uitvoeren om te bepalen of u diabetes heeft of dat uw diabetes uw tintelende voeten veroorzaakt.
Diabetes kan worden behandeld met veranderingen in levensstijl en verschillende medicijnen, zoals insuline.
Als je diabetes hebt moet je voorzichtig zijn als je tintelingen ervaart in je voeten.
Zwangerschap
Het is niet ongebruikelijk dat je tijdens de zwangerschap tintelingen in voeten krijgt. Naarmate de baarmoeder groeit, kan deze druk uitoefenen op de zenuwen die langs de benen lopen. Dit veroorzaakt een gevoel van “spelden en naalden”.
U kunt de tintelingen in voeten mogelijk verlichten door:
- Rusten met je voeten omhoog.
- Veranderende posities.
- Ervoor zorgen dat je goed gehydrateerd bent.
Als de tinteling erger wordt, niet verdwijnt of gepaard gaat met zwakte of zwelling, moet u uw arts raadplegen om er zeker van te zijn dat er niets ernstigs aan de hand is.
Vitamine tekort
Een tekort van bepaalde vitamines, met name vitamine B, kan tintelingen in de voeten veroorzaken. Vitaminetekort zijn kan te wijten zijn aan een slecht dieet of aan een onderliggende aandoening.
Als je een tekort aan vitamine B12 hebt, kunt u enkele van de volgende symptomen hebben:
- Vermoeidheid
- Kortademigheid
- Duizeligheid
- Tintelingen, koude handen en voeten
- Hoofdpijn
- Pijn op de borst
- Spijsverteringsproblemen
- Misselijkheid
- Vergrote lever
Je arts zal een medisch onderzoek uitvoeren, eventueel je familiegeschiedenis raadplegen en bloed afnemen om te bepalen of je een vitaminetekort hebt.
Het kan zijn dat je vitaminesupplementen of een andere behandeling nodig hebt, afhankelijk van de oorzaak van je laag vitaminegehalte.
Nierfalen
Nierfalen kan tintelingen in voeten veroorzaken. Nierfalen kan vele oorzaken hebben, maar de meest voorkomende zijn diabetes en hoge bloeddruk.
Symptomen van tintelende voeten veroorzaakt door nierfalen zijn onder meer:
- Pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de benen en voeten
- Krampen en spiertrekkingen
- Gevoel van “spelden en naalden” in je voeten
- Verzwakte spieren
Je huisarts kan een aantal tests uitvoeren om te bepalen of nierfalen de oorzaak is van tintelingen in voeten. Tests kunnen zijn:
- Een neurologisch onderzoek.
- Elektromyografie (EMG), die spieractiviteit meet.
- Een zenuwgeleidingssnelheidstest.
- Bloedtesten.
Behandeling voor nierfalen omvat dialyse en een niertransplantatie.
Auto-immuunziekten
Auto-immuunziekten treden op wanneer het lichaam zichzelf aanvalt. Een aantal auto-immuunziekten kan tintelingen in de voeten veroorzaken. Enkele van deze voorwaarden zijn:
- SLE (systemische lupus erythematodes)
- Syndroom van Sjogren
- Guillain-Barré-syndroom
- Coeliakie
- Reumatoïde artritis (RA)
Om te bepalen of een auto-immuunziekte het tintelen in voeten veroorzaakt, zal je arts een gedetailleerde familiegeschiedenis en medische geschiedenis onderzoeken, een lichamelijk onderzoek afnemen en waarschijnlijk een aantal bloedonderzoeken uitvoeren.
Behandelingen voor auto-immuunziekten variëren. Ze kunnen veranderingen in het dieet en medicijnen omvatten.
Infecties
Een aantal infecties kan een ontsteking van de zenuwen veroorzaken. Dit kan leiden tot tintelingen van de voeten. Deze infecties zijn onder meer:
- Ziekte van Lyme
- Gordelroos
- Hepatitis B en C
- HIV
- AIDS
- Lepra
Als je denkt dat je een infectie hebt, moet je je huisarts raadplegen. Deze zal je onderzoeken en waarschijnlijk bloed afnemen om te testen op infectieziekten.
De behandeling is afhankelijk van de infectie die je hebt, maar omvat waarschijnlijk ook medicatie.
Gebruik van medicijnen
Sommige medicijnen kunnen als bijwerking tintelingen in voeten veroorzaken. De meest voorkomende geneesmiddelen die dit veroorzaken, zijn geneesmiddelen die worden gebruikt om kanker te bestrijden (chemotherapie) en geneesmiddelen die worden gebruikt om hiv en aids te behandelen. Maar ook medicijnen tegen beroertes, hartcondities & hoge bloeddruk.
Neem contact op met je arts als je medicijnen gebruikt en tintelingen in voeten ervaart. Hij/zij kan bepalen of dit een bijwerking van je medicatie is. Je arts zal ook beslissen of uw dosis moet worden gewijzigd.
Geknelde zenuw
Als je een geknelde zenuw in je rug hebt, kan dit tintelingen in voeten veroorzaken. Geknelde zenuwen kunnen het gevolg zijn van letsel of zwelling.
Je kan ook last krijgen van: pijn; veranderingen van het gevoel in je voeten, verminderd bewegingsbereik.
Je arts kan je onderzoeken om te bepalen of je een geknelde zenuw hebt. Hij/zij kan ook een EMG uitvoeren om naar spieractiviteit te kijken, of een zenuwgeleidingssnelheidstest. Andere tests kunnen een MRI of echografie zijn.
Behandelingen voor een geknelde zenuwen zijn o.a.: rusten; medicatie; fysiotherapie &
mogelijk zelfs een operatie.
Blootstelling aan toxines
Blootstelling aan bepaalde chemicaliën en gifstoffen kan tintelingen in voeten veroorzaken. Ze kunnen ook pijn, gevoelloosheid, zwakte en moeite met lopen veroorzaken.
Enkele gifstoffen die tintelingen in de voeten kunnen veroorzaken als ze worden ingeslikt of door de huid worden opgenomen, zijn: Lood; Arseen; Kwik; Thallium; Alcohol; Antivries; Lijm; …
Het kan moeilijk zijn om de blootstelling aan toxines vast te stellen als de oorzaak van tintelingen in voeten. Uw arts kan je onderzoeken, inclusief details over uw werk- en thuisomgeving, uw dieet en eventuele supplementen die je neemt. Hij/zij kan andere tests uitvoeren, waaronder bloedtesten.
De behandeling kan bestaan uit medicijnen, veiligheidsmaatregelen en het veranderen van je dagelijkse blootstelling aan gifstoffen op het werk of thuis.
Andere oorzaken
Soms ervaren mensen tintelingen in hun voeten en is er geen gekende oorzaak. Artsen noemen dit ‘idiopathisch’.
Deze aandoening komt het meest voor bij mensen ouder dan 60 jaar. Je bij het staan of lopen last krijgen van tintelingen, pijn, gevoelloosheid, zwakte en onvastheid.
De behandeling bestaan uit: pijnstillers; veiligheidsmaatregelen; speciale schoenen
Wanneer moet je naar een dokter?
Als je tintelingen in voeten voelt die niet weggaan, erger worden, gepaard gaan met pijn of ervoor zorgen dat je niet goed kan stappen of lopen, moet je een arts raadplegen. De kans op vallen is groot bij een beperkt gevoel in voeten.
Als je tintelingen in voeten ervaart die gepaard gaan met ernstige hoofdpijn, tintelingen in het gezicht of plotselinge zwakte, moet je onmiddellijk medische hulp inroepen. Dit kunnen tekenen zijn van een beroerte, wat levensbedreigend kan zijn.