GezondheidGezondheid

Voetgeur

voetgeur
13 tips om voetgeur te voorkomen

Wat is voetgeur?

Voetgeur verwijst naar de onaangename geur die zich op of rond je voeten kan ontwikkelen door een combinatie van factoren zoals zweet, bacteriën en de omgeving. Voetgeur is een veelvoorkomend probleem en is meestal meer uitgesproken in situaties waarin je voeten gedurende langere tijd in schoenen of sokken zitten, wat leidt tot meer vocht en warmte, waardoor een ideale omgeving voor bacteriegroei ontstaat.

Een goede voethygiëne, het dragen van ademende schoenen, het gebruik van vochtafvoerende sokken en het laten ademen van je voeten kunnen voetgeur helpen beheersen en voorkomen.

Hoe voetgeur voorkomen?

Voetgeur kan worden voorkomen door een combinatie van goede voethygiëne, het dragen van geschikte schoenen en sokken, en het nemen van enkele preventieve maatregelen. Hier zijn enkele tips om het te voorkomen:

 1. Houd je voeten schoon: Was je voeten dagelijks met water en zeep. Vergeet niet om goed tussen de tenen te reinigen en droog je voeten grondig af na het wassen.
 2. Draag ademende schoenen: Kies schoenen gemaakt van natuurlijke materialen zoals leer of canvas. Ademende schoenen laten lucht circuleren en verminderen vochtigheid.
 3. Kies vochtafvoerende sokken: Draag sokken die vocht van je voeten kunnen afvoeren, bij voorkeur gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen of bamboe.
 4. Wissel van schoenen: Wissel regelmatig van schoenen om ze de tijd te geven om te luchten en te drogen. Dit voorkomt dat vocht zich ophoopt in je schoenen.
 5. Draag open schoenen of sandalen: In warm weer kunnen open schoenen of sandalen je voeten beter laten ademen en voorkomen dat vocht wordt vastgehouden.
 6. Gebruik talkpoeder of voetpoeder: Talkpoeder kan helpen om vocht te absorberen en je voeten droog te houden. Er zijn ook speciale voetpoeders beschikbaar die bacteriën kunnen verminderen.
 7. Gebruik antibacteriële zeep: Bij het wassen van je voeten kun je een antibacteriële zeep gebruiken om bacteriën te verminderen.
 8. Gebruik inlegzolen: Overweeg inlegzolen die vocht absorberen en de groei van bacteriën verminderen.
 9. Gebruik antitranspirant: Er zijn speciale voetdeodorants of antitranspirants beschikbaar die de zweetproductie kunnen verminderen en daardoor voetgeur kunnen voorkomen.
 10. Draag schone sokken: Zorg ervoor dat je dagelijks schone sokken draagt en verwissel ze indien nodig gedurende de dag.
 11. Knip je teennagels regelmatig: Korte teennagels voorkomen dat vuil en bacteriën zich onder de nagels ophopen.
 12. Hydrateer je voeten: Gebruik een vochtinbrengende crème om je voeten gehydrateerd te houden en droge huid te voorkomen.
 13. Droog je schoenen: Als je schoenen nat worden door regen of zweet, laat ze dan goed drogen voordat je ze opnieuw draagt. Er zijn speciale schoendrogers op de markt.
 

Door deze tips op te volgen en een consistente voethygiëneroutine te handhaven, kun je voetgeur effectief voorkomen.

Wat zijn de oorzaken van voetgeur?

Voetgeur, ofwel bromhidrose, wordt veroorzaakt door de interactie tussen zweet en bacteriën op de huid. Hier zijn enkele van de belangrijkste oorzaken:

 1. Zweetproductie: Zweetklieren in de huid van je voeten produceren zweet als onderdeel van het lichaamskoelingssysteem. Wanneer zweet verdampt, kan het een aangename geur hebben. Maar als zweet niet goed kan verdampen vanwege afgesloten schoenen of andere redenen, kan het een voedingsbodem worden voor bacteriën.
 2. Bacteriën: Natte en warme omstandigheden creëren een ideale omgeving voor bacteriën om te groeien. Bacteriën voeden zich met componenten in het zweet en scheiden afvalstoffen uit die een onaangename geur kunnen veroorzaken.
 3. Dode huidcellen: Afstervende huidcellen kunnen zich ophopen op je voeten en dienen als voedsel voor bacteriën. Dit kan bijdragen aan het ontstaan van voetgeur.
 4. Sokken en schoenen: Het dragen van schoenen en sokken die niet ademend zijn, zoals synthetische materialen, kan je voetomgeving vochtig en warm houden. Hierdoor kunnen bacteriën floreren en je voetgeur verergeren.
 5. Slechte voethygiëne: Onvoldoende zorg voor je voeten, zoals het niet dagelijks wassen, kan leiden tot ophoping van bacteriën en zweet.
 6. Stress en angst: Emotionele stress kan de zweetproductie verhogen, wat op zijn beurt kan bijdragen aan voetgeur.
 7. Voetinfecties: Sommige infecties, zoals schimmelinfecties (zoals voetschimmel) kunnen je voetgeur verergeren.
 8. Voeding: Bepaalde voedingsmiddelen, zoals sterk gekruid voedsel en alcohol, kunnen ervoor zorgen dat je zweet een sterkere geur krijgt.

Wat zijn de gevolgen van voetgeur?

Voetgeur zelf is meestal geen ernstige medische aandoening, maar het kan wel leiden tot ongemak, sociale ongemakkelijkheid en een verminderd gevoel van welzijn. Hier zijn enkele mogelijke gevolgen en problemen die verband kunnen houden met voetgeur:

 1. Sociale ongemakkelijkheid: Personen met sterke geur kunnen zich zelfbewust voelen in sociale situaties, vooral wanneer ze hun schoenen uitdoen. Dit kan leiden tot verlegenheid en sociale isolatie.
 2. Slechte zelfwaardering: Personen zich minder zelfverzekerd en minder positief over zichzelf voelen.
 3. Interactiebeperkingen: De angst voor voetgeur kan ervoor zorgen dat personen terughoudend zijn om activiteiten te ondernemen waarbij ze hun schoenen moeten uittrekken, zoals naar het strand gaan, zwemmen of bij anderen thuis op bezoek gaan.
 4. Huidirritatie: Het vocht dat zich ophoopt door overmatig zweten en slechte luchtcirculatie kan leiden tot huidirritatie, blaren en schimmelinfecties zoals voetschimmel.
 5. Bacteriële infecties: Het is vaak het resultaat van bacteriële activiteit. Als de bacteriële groei niet wordt gecontroleerd, kan dit in sommige gevallen leiden tot bacteriële infecties van de huid.
 6. Veranderd schoeisel: Het constante dragen van schoenen die zijn aangetast kan resulteren in veranderde geuren die moeilijk te verwijderen zijn.
 7. Verminderd comfort: Het kan leiden tot een onaangenaam gevoel in je schoenen en sokken, waardoor je algemene comfort wordt verminderd.
 8. Kledingproblemen: De geur kan zich verspreiden naar sokken, schoenen en zelfs kleding, waardoor deze onaangenaam gaan ruiken.

Is voetgeur gevaarlijk?

Voetgeur zelf is over het algemeen niet gevaarlijk voor je gezondheid. Het is een veelvoorkomend en meestal onschadelijk probleem dat wordt veroorzaakt door de interactie tussen zweet, bacteriën en de omgeving. Het kan echter wel leiden tot ongemak, sociale ongemakkelijkheid en mogelijke huidproblemen als het niet goed wordt behandeld of beheerd.

Hoewel het op zichzelf niet gevaarlijk is, kan het een indicator zijn van andere problemen zoals:

 1. Schimmelinfecties: Het kan in sommige gevallen samengaan met schimmelinfecties zoals voetschimmel. Deze infecties kunnen ongemakkelijk en irriterend zijn, maar ze zijn meestal behandelbaar.
 2. Bacteriële infecties: Ernstige geur kan gepaard gaan met overmatige bacteriële groei en in sommige gevallen zelfs leiden tot bacteriële infecties van de huid. Als je merkt dat je voeten rood, gezwollen, pijnlijk of ontstoken zijn, is het verstandig om medisch advies in te winnen.
 3. Voetproblemen: Het kan soms gepaard gaan met andere voetproblemen zoals eelt, likdoorns of ingegroeide teennagels. Deze problemen kunnen pijnlijk zijn en het is raadzaam om ze te laten behandelen.

Welke voetproblemen veroorzaken voetgeur?

Voetgeur wordt vaak veroorzaakt door de interactie tussen zweet en bacteriën op de huid. Hoewel voetgeur op zichzelf geen ernstig gezondheidsprobleem is, kan het soms samengaan met andere voetproblemen. Hier zijn enkele voetproblemen die voetgeur kunnen veroorzaken of verergeren:

 1. Schimmelinfecties (Voetschimmel): Schimmels gedijen goed in vochtige en warme omstandigheden, wat vaak voorkomt bij personen met zweetvoeten. Voetschimmel kan jeuk, roodheid, schilfering en onaangename geur veroorzaken.
 2. Bacteriële infecties: Overmatig zweten kan leiden tot bacteriële overgroei op de huid. Dit kan leiden tot ontstekingen en infecties, wat op zijn beurt voetgeur kan verergeren.
 3. Hyperhidrose: Dit is een aandoening waarbij iemand overmatig zweet, inclusief zweetvoeten. Overmatig zweten kan voetgeur verergeren.
 4. Voetschimmel (Tinea Pedis): Dit is een schimmelinfectie die jeuk, roodheid en schilfering van de huid tussen de tenen en op je voetzolen kan veroorzaken. Het kan ook leiden tot voetgeur.
 5. Ingroeiende teennagels: Als de nagel van een teen in de huid groeit in plaats van eroverheen, kan dit irritatie en ontsteking veroorzaken. Dit kan op zijn beurt leiden tot bacteriële groei en voetgeur.
 6. Eelt en likdoorns: Verdikte huid (eelt) of harde, pijnlijke plekken (likdoorns) kunnen zich vormen op drukpunten op je voeten. Deze plekken kunnen vocht vasthouden en bacteriën laten groeien, wat kan bijdragen aan voetgeur.
 7. Onjuiste schoenen en sokken: Het dragen van niet-ademende schoenen en synthetische sokken kan je voeten niet goed laten ademen en vocht vasthouden, waardoor voetgeur wordt verergerd.
 8. Slechte hygiëne: Onvoldoende wassen en drogen van je voeten kan leiden tot bacteriële en schimmelgroei, wat resulteert in voetgeur.
 9. Voedingskeuzes: Sommige voedingsmiddelen, zoals sterk gekruid voedsel en alcohol, kunnen bijdragen aan een toename van zweetgeur.
Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid