GezondheidGezondheid

Infectie

Wat is de oorzaak van de infectie aan mijn voet?

Een voetinfectie is vaak pijnlijk en kan er voor zorgen dat lopen, stappen of wandelen moeilijk wordt. Een infectie treedt gewoonlijk op na een blessure aan je voet. Bacteriën kunnen in een wonde komen zoals een snee of een barst in je huid en een voetinfectie veroorzaken.

Voetschimmel of schimmelnagels zijn een veelvoorkomende infectie aan de voet. Bepaalde medische aandoeningen zoals diabetes of ingegroeide nagels zorgen ook voor een verhoogd risico op een voet infectie.

Een voetinfectie moet steeds behandeld worden. De behandeling hangt af van het type infectie. Onbehandeld kan een bacteriële infectie in je voet zelfs leiden tot cellulitis of een mogelijke huidinfectie die zichzelf kan verspreiden naar je lymfeklieren of bloedbaan.

Onder lees je alles over de mogelijke oorzaken van een voetinfectie en behandelingen van een geïnfecteerde voet.

voet infectie

Symptomen van een voetinfectie

Een voetinfectie kan zeer pijnlijk zijn. Mogelijke symptomen zijn: een zwelling, verkleuring en zelfs een blaar of zweer zijn mogelijk. De symptomen van een infectie aan de voet zijn afhankelijk van de oorzaak.

Geïnfecteerde blaar

Blaren aan je voeten zijn zakjes met een heldere vloeistof die zich onder je huid vormen. Deze komen vaak voor en worden meestal veroorzaakt door wrijving van je schoenen omdat ze te strak zitten.

Blaren aan je voeten kunnen zorgen voor een infectie en moeten zo snel mogelijk behandeld worden. Roodheid en het warm aanvoelen rond de blaar zijn mogelijke symptomen van een infectie. In plaats van een heldere vloeistof kan het zijn dat de plaat gevuld is met een gele of groenachtige etter.

In ernstige gevallen van voetschimmel kan je blaren krijgen op je voet of tussen je tenen.

Verandering in huidskleur

Een voetinfectie kan de voet van kleur laten veranderen. Als je voet rood is het een mogelijk teken van een infectie. Cellulitis kan zorgen voor een groter gebied dat rood is of rode strepen vertonen op de geïnfecteerde zone.

Witte of schilferige plekken tussen de tenen zouden wel eens kunnen wijzen op een schimmelvoet.

Warmte

De huid in de getroffen zone kan waren aanvoelen als je een voet infectie hebt. Dit is mogelijk een teken van cellulitis.

Geur

Het kan zijn dat je een onaangename geur die van je voeten komt opmerkt. Voetschimmel kan immers een onaangename geur veroorzaken. Het kan ook zijn dat de onaangename geur afkomstig is van etter die veroorzaakt wordt door een wonde wegens een ingegroeide nagel. Deze oorzaken kunnen leiden tot de “stinkvoeten”.

Zwelling

zwelling is een ander veel voorkomend symptoom van een voetinfectie. De zwelling kan beperkt zijn tot op de zone van de infectie, zoals bijvoorbeeld een teen, maar de zwelling kan zich ook over de hele voet verspreiden. Door de zwelling kan het zijn dat je huid er ook glanzend of wasachtig uitziet.

Verkleuring van de teennagel

Schimmelnagels zorgen ervoor dat je teennagels van kleur veranderen. In het begin van deze aandoening kan het zijn dat er een witte of gele plek onder de punt van een teennagel zichtbaar is. Naarmate de voetinfectie verergert zullen je nagels meer verkleuren en kunnen ze ook dikker of gekarteld worden

Koorts

Koorts is een veel voorkomend symptoom van een voetinfectie. Koorts kan je ook lusteloos maken en pijn in de rest van je lichaam veroorzaken.

Etter

Als je een abces hebt dan kan het zijn dat er een vloeistof of etter uit de infectie aan je voet loopt. Een ingegroeide teennagel kan ervoor zorgen dat er een zakje met etter gevormd wordt aan de zijkant van je teennagel.

voet infectie

Oorzaken van een voetinfectie

Voetinfecties ontstaan meestal na een blessure of een wonde aan je voet. Een onderliggende medische aandoening kan ook het risico op een infectie aan de voet veroorzaken.

Schimmelinfectie

Voetschimmel is een veel voorkomende schimmelinfectie. Mensen van wie de voeten langdurig vochtig zijn, zoals de hele dag zweten in een paar strakke schoenen of werken in natte omstandigheden, hebben vaak last van voetschimmel.

Het is besmettelijk en kan worden verspreid door contact op vloeren, handdoeken of kleding. Het begint vaak tussen je tenen, maar kan zich uitbreiden naar je teennagels en andere delen van je lichaam. Het meest voorkomende symptoom is jeuk, maar het kan ook een roodachtige, schilferende uitslag, schilfering of blaarvorming tussen je tenen veroorzaken.

Suikerziekte

Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op een infectie aan de voet. Na verloop van tijd kan een hoge bloedsuikerspiegel zelfs leiden tot schade aan de huid, bloedvaten en zenuwen in de voeten. Dit kan het moeilijk maken om lichte schaafwonden en blaren te voelen. Het gevolg is dat deze wonden kunnen zweren wat op zich dan weer kan leiden tot een infectie.

Doordat je doorbloeding in je voeten verminderd is door de schade aan je bloedvaten wegens diabetes wordt de genezing van een wonde vertraagt en loop je een groter risico op een ernstige infectie aan de voet.

Infecties aan je voet als gevolg van diabetes zijn risicovoller en leiden vaak tot ernstige complicaties met in het ernstigste geval zelfs een amputatie.

Wonden

Door snijwonden, schaafwonden en barsten of scheuren in de huid van je voeten kunnen bacteriën binnendringen en een infectie veroorzaken zoals bijvoorbeeld bacteriële cellulitis.

Ingegroeide nagels

Een ingegroeide teennagel ontstaat wanneer de rand van een teennagel in je huid groeit. Dit kan gebeuren wanneer je strakke schoenen draagt of je nagel in een bocht knipt in plaats van recht. De huid rond een ingegroeide teennagel kan geïnfecteerd raken. Het is heel voornaam dat je de nagels goed knipt.

Plantaire wrat

Plantaire wratten zijn kleine gezwellen die zich vormen op de dragende delen van je voeten, zoals bijvoorbeeld je hielen. Ze worden veroorzaakt wanneer het humaan papillomavirus je lichaam binnendringt via scheuren of snijwonden in de huid van de onderkant van je voeten.

Een plantaire wrat kan eruit zien als een kleine, ruwe laesie aan de onderkant van je voet of een eeltplek boven een plek als de wrat naar binnen is gegroeid. Het kan ook zijn dat je zwarte stippen op de onderkant van je voeten opmerkt.

Voetinfectie na een operatie

Een voetinfectie is een zeldzame maar mogelijke complicatie van een operatie, bijvoorbeeld bij een operatie naar aanleiding van een gebroken voet of enkel. Onderzoek wees uit dat het risico op een voetinfectie na een operatie minder dan 1% bedraagt.

Antibiotica wordt uit voorzorg gegeven om het risico op een infectie te verminderen. Als je diabetes of een andere aandoening hebt die zorgt voor een verzwakt immuunsysteem dan verhoogd het risico op een postoperatieve infectie. Roken kan het risico ook verhogen.

De behandeling van een infectie

De meeste voetinfecties vereisen een behandeling. Sommige kleine infecties kan je zonder problemen zelf thuis behandelen.

Thuisbehandeling

Kleine infecties, zoals voetschimmel of plantaire wratten, kan je meestal zelf behandelen. Wratten verdwijnen soms na verloop van tijd zonder behandeling, maar kunnen ook effectief worden behandeld met behulp van vrij verkrijgbare middelen. Opties voor thuisbehandeling omvatten:

 

Medische of chirurgische behandeling

Sommige voetinfecties, zoals geïnfecteerde diabetische zweren en bacteriële cellulitis, vereisen medische behandeling. Het type behandeling dat wordt gebruikt, is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de infectie.

Moet ik naar de dokter?

Een kleine infectie aan de voet, zoals voetschimmel of een wrat, kan je meestal zelf behandelen. Neem contact met je pedicure om de oorzaak te achterhalen en je eventueel door te verwijzen naar een specialist. Een snelle behandeling kan je helpen complicaties te voorkomen.

Besluit

Hou je voeten proper en droog, kijk ook regelmatig je voeten na op kleine wondjes en  mogelijke barstjes. Op die manier kan je het risico op infecties al beperken. Een vroegtijdige behandeling kan al heel wat complicaties vermijden

GezondheidGezondheid

Adigun CG. (2017). Ingrown toenail. merckmanuals.com/en-ca/home/skin-disorders/nail-disorders/ingrown-toenail

Blisters. (2017). nhs.uk/conditions/blisters/

Cellulitis. (n.d.). aad.org/public/diseases/rashes/cellulitis

Cockayne S, et al. (2011). Cryotherapy versus salicylic acid for the treatment of plantar warts (verrucae): A randomised controlled trial. DOI: 10.1136/bmj.d3271

Diabetic foot infection: What you should know. (2008). aafp.org/afp/2008/0701/p81.html

Fungal infections of the skin. (2016). ndhealth.gov/disease/documents/faqs/fungalinfections.pdf

Infections after fracture. (2018). orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/infections-after-fracture/

Jones DA, et al. (2016). The use of negative pressure wound therapy in the treatment of infected wounds. Case studies. DOI: 10.1016/j.rboe.2016.10.014

Ndosi M, et al. (2017). Prognosis of the infected diabetic foot ulcer: a 12‐month prospective observational study. DOI: 10.1111/dme.13537

 

 

Wukich DK, et al. (2011). Surgical site infections after foot and ankle surgery: A comparison of patients with and without diabetes. DOI: 10.2337/dc11-0846

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Previous
Next

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid