GezondheidGezondheid

Pijn aan de hiel

Je voeten en enkels bestaan uit wel 26 boten maar ook 33 gewrichten en meer dan 100 pezen. Op die manier kan je vaststellen dat je hiel het grootste bot is in je lichaam.

Als jij je hiel veel belast of een blessure oploopt kan je pijn aan de hiel krijgen. Dit kan variëren van lichte pijn gaan het enige tot zelfs een blijvende invaliditeit. Hielpijn kan zelfs dermate ernstig zijn dat de eenvoudige huis tuin en keukenmiddeltjes de pijn niet verlichten en je de hulp moet inroepen van je huisarts.

pijn aan de hiel

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van pijn aan de hiel?

Er zijn verschillende oorzaken van hielpijn.

  • Plantaire fasciitis treedt op wanneer er te veel druk op je voeten plaatst en bijgevolg mogelijk het ligamentaire fascia-ligament beschadigt wat vervolgens pijn en stijfheid veroorzaakt. Ontdek hier wat deze aandoening veroorzaakt en de mogelijke behandelingsopties.
  • Verstuikingen en verrekkingen zijn verwondingen aan het lichaam, vaak het gevolg van een fysieke activiteit zoals lopen, voetballen, basketballen of andere sporten. Zelfs een lichte boswandeling kan zorgen dat je je voet verstuikt. Men de regelmaat van de klok gebeuren er verstuikingen en deze kunnen variëren van een lichte verstuiking tot zelfs een ernstige verstuiking die je een hele tijd uit je reguliere activiteiten haalt.
  • Het kan ook zijn dat je een breuk hebt opgelopen. Omdat we dan spreken over een medisch noodgeval is er medische zorg nodig. Dit ga je niet kunnen oplossen door gewoon te rusten.
  • Het kan ook zijn dat je een achillespeesontsteking hebt opgelopen. Dit treedt op wanneer de pees die de kuitspieren aan de hiel bevestigt pijnlijk of ontstoken raakt door overbelasting of blessures.
  • Een slijmbeursontsteking (bursitis) kan ook reden zijn voor de pijn aan de hiel. Slijmbeurzen zijn eigenlijk een soort zakjes die zijn met vloeistof over je hele lichaam worden aangetroffen. Ze omringen de gebieden waar pezen, huid en spierweefsel botten ontmoeten dus ook je hiel waardoor je pijn aan de hiel kan krijgen bij bursitis.

Moet ik naar de dokter?

Als je pijn hebt aan de hiel kan je eerst een tijdje rusten om de symptomen te verminderen. Als de pijn aan de hiel niet beter wordt binnen 2-3 weken dan is het misschien aangeraden om een afspraak te maken bij je huisarts.

Je contacteert je huisarts best onmiddellijk in volgende gevallen:

  • de pijn is niet te harden
  • de pijn is echt plotseling gestart
  • je hiel is rood geworden
  • de hiel is opgezwollen
  • je kan niet meer stappen door de pijn aan de hiel
Pijn aan de hiel

Hoe kan je pijn aan de hiel behandelen?

Als je last hebt van hielpijn kan je volgende tips gebruiken om de pijn en last te verminderen.

 

Als bovenstaande tips niet helpen om de pijn aan de hiel te verlichten dan ga je best je huisarts contacteren voor een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Het kan zijn dat je arts een röntgenfoto zal laten maken om de onderliggende oorzaken te bepalen. Zodra je huisarts weet wat de pijn veroorzaakt kan deze een aangepaste behandeling opstarten.

Het kan ook zijn dat je naar de kinesist (fysiotherapeut) moet gaan. De reden hiervoor is dat je kinesist zal helpen om je spieren en pezen in je voet te versterken waardoor toekomstige blessures kunnen worden voorkomen.

Als de pijn aan de hiel zeer ernstig is kan het zijn dat je sterkere medicijnen op voorschrift zal moeten nemen. In ernstige gevallen kan het zijn dat je specialist een operatie aanbeveelt maar hou er rekening mee dat een operatie aan de hiel een lange hersteltijd vraagt en niet altijd je voetpijn zal verlichten.

Het is sowieso aangeraden om bij pijn aan de hiel je voet zoveel mogelijk te ondersteunen. Dit kan je door je voet in te tapen of aangepaste schoenen te dragen.

Wat zijn de complicaties van hielpijn?

Pijn aan de hiel zal een effect hebben op de dagelijks leven. Het kan zelfs zorgen dat je manier van stappen verandert omdat je de pijn gaat trachten te compenseren. Als dit gebeurt kan het zijn dat je je lichaam uit balans brengt waardoor de kans op vallen groter wordt en je dus ook indirect andere blessures kan oplopen zoals een gebroken arm of been.

Pijn aan de hiel

Hoe kan je pijn aan de hiel voorkomen?

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid