Wat is reflexologie?
Reflexologie is een soort massage waarbij verschillende hoeveelheden druk op de voeten, handen en zelfs oren worden uitgeoefend. Voornamelijk voetreflexologie is populair. Het is gebaseerd op een theorie dat deze lichaamsdelen zijn verbonden met bepaalde organen en lichaamssystemen. Mensen die deze techniek beoefenen, worden reflexologen genoemd maar ook sommige pedicures kunnen dit uitvoeren.
Reflexologen zijn van mening dat het uitoefenen van druk op deze delen een reeks gezondheidsvoordelen biedt.
Lees verder voor meer informatie over hoe voetreflexologie werkt en of het het proberen waard is.
Hoe werkt het?
Er zijn een paar verschillende theorieën over hoe reflexologie werkt.
In de traditionele Chinese geneeskunde
Een behandeling berust op het oude Chinese geloof in qi (uitgesproken als ’tchee’) of ‘vitale energie’. Volgens deze overtuiging stroomt qi door elke persoon. Wanneer jij je gestrest voelt, blokkeert je lichaam qi.
Dit kan een onbalans in je lichaam veroorzaken die tot ziekte leidt. De behandeling heeft tot doel qi door het lichaam te laten stromen, en dus je lichaam in evenwicht en bijgevolg ziektevrij te houden.
In de Chinese geneeskunde komen verschillende lichaamsdelen overeen met verschillende drukpunten op het lichaam. Reflexologen gebruiken kaarten van deze punten in de voeten, handen en oren om te bepalen waar ze druk moeten uitoefenen.
Ze geloven dat hun aanraking energie door het lichaam van de persoon die ze masseren laat stromen totdat de druk het gebied bereikt dat genezing nodig heeft.
Andere theorieën
In de jaren 1890 ontdekten Britse wetenschappers dat zenuwen je huid en je interne organen met elkaar verbinden. Ze ontdekten ook dat het hele zenuwstelsel van je lichaam de neiging heeft zich aan externe factoren aan te passen, waaronder aanraking.
De aanraking van een reflexoloog kan helpen om je centrale zenuwstelsel te kalmeren om op die manier ontspanning en andere voordelen te bevorderen, net als bij elke andere vorm van massage.
Anderen geloven dat je hersenen pijn veroorzaken als een subjectieve ervaring. Het is geweten dat je hersenen reageren op fysieke pijn. Maar in andere gevallen kan het pijn veroorzaken als reactie op emotioneel of mentaal leed.
Sommigen geloven dat een behandeling pijn kan verminderen door kalmerende aanraking, wat kan helpen om iemands humeur te verbeteren en stress te verminderen.
Zonetheorie is een andere overtuiging die sommigen gebruiken om uit te leggen hoe reflexologie werkt. Deze theorie stelt dat het lichaam 10 verticale zones bevat. Elke zone bevat verschillende lichaamsdelen en komt overeen met specifieke vingers en tenen.
Beoefenaars van de zonetheorie geloven dat het aanraken van je vingers en tenen hen toegang geeft tot elk lichaamsdeel in een bepaalde zone.
Wat zijn de mogelijke voordelen?
Reflexologie is gekoppeld aan veel potentiële voordelen, maar slechts enkele daarvan zijn in wetenschappelijke studies geëvalueerd.
Tot dusver is er bewijs (doch beperkt) dat reflexologie kan helpen om:
- verminderen van stress en angst
- pijn verminderen
- stemming verbeteren
- het algemene welzijn verbeteren
- Bovendien zijn er mensen overtuigd dat reflexologie hen heeft geholpen met:
- Het versterken hun immuunsysteem
- Kanker te bestrijden
- Overwinnen van verkoudheden en bacteriële infecties
- Sinusproblemen op te lossen
- Herstellen van rugklachten
- Corrigeren van hormonale onevenwichtigheden
- Stimuleren van de vruchtbaarheid
- Verbetering van de spijsvertering
- Verlichting van artritispijn
- Behandelen van zenuwproblemen en gevoelloosheid door kankermedicijnen (perifere neuropathie)
Wat zegt het onderzoek?
Er zijn niet veel studies over reflexologie. Bovendien beschouwen veel deskundigen de bestaande studies van lage kwaliteit. De beoordeling van een studie uit 2014 concludeerde ook nog eens dat het geen effectieve behandeling is voor een medische aandoening.
Het kan echter enige waarde hebben als aanvullende therapie om symptomen te helpen verminderen door iemands kwaliteit van leven te verbeteren, net als een massage doet. Omdat het gemasseerd gebied de voeten zijn, zal dat voor sommige mensen zelfs meer verlichting van stress of ongemak bieden.
Hier is een samenvatting op wat diverse onderzoeken zeggen over het gebruik van reflexologie om pijn en angst te beheersen.
Pijn
In 2011 onderzochten deskundigen hoe een reflexologiebehandelingen 240 vrouwen met vergevorderde borstkanker beïnvloedden. Alle vrouwen ondergingen een medische behandeling, zoals chemotherapie, voor hun kanker.
Uit de studie bleek dat reflexologie hielp om sommige van hun symptomen, waaronder kortademigheid, te verminderen. De deelnemers rapporteerden ook een verbeterde levenskwaliteit. Maar het had geen enkel effect op pijn.
Deskundigen hebben ook gekeken naar de effecten van reflexologie op pijn bij vrouwen met premenstrueel syndroom (PMS). In een oudere studie keken onderzoekers naar de effecten van oor-, hand- en voetreflexologie bij 35 vrouwen die eerder aangaven PMS-symptomen te hebben.
Ze ontdekten dat degenen die twee maanden een behandeling kregen, significant minder PMS-symptomen rapporteerden dan de vrouwen die dat niet deden. Houd er echter rekening mee dat deze studie erg kleinschalig was en tientallen jaren geleden werd uitgevoerd.
Er zijn grotere langetermijn studies nodig om volledig te begrijpen of reflexologie helpt om pijn te verminderen
Angst
In een beperkte studie uit 2000 keken onderzoekers naar de effecten van een 30 minuten durende voetreflexologie behandeling op mensen die werden behandeld voor borst- of longkanker. Degenen die een een behandeling kregen, rapporteerden lagere niveaus van angst dan degenen die geen reflexologie behandeling kregen.
In een onderzoek uit 2014 dat iets groter was, gaven onderzoekers mensen die een hartoperatie ondergingen, eenmaal per dag gedurende vier dagen een voetreflexologie behandeling van 20 minuten.
Ze ontdekten dat degenen die de behandeling kregen, significant lagere niveaus van angst rapporteerden dan degenen die dat niet deden. Aanraking door een ander mens is voor de meeste mensen een ontspannende, zorgzame en angstverminderende handeling.
Is reflexologie veilig?
Over het algemeen is reflexologie erg veilig, zelfs voor mensen met ernstige gezondheidsproblemen. Het is niet-invasief en het is bovendien ook nog leuk comfortabel om te krijgen dus kan het de moeite waard zijn om het te proberen als het iets is waarin je geïnteresseerd bent.
Misschien best wel voorzichtig zijn als je volgende gezondheidsproblemen hebt:
- problemen met de bloedsomloop in je voeten
- bloedstolsels (trombose) of ontsteking van je beenaders
- jicht
- zweren op je voeten
- schimmelinfecties, zoals voetschimmel
- open wonden aan je voeten of handen als je reflexologie op de handen wil laten uitvoeren
- schildklier problemen
- epilepsie
- een laag aantal bloedplaatjes of andere bloedproblemen, waardoor je sneller blauwe plekken en bloedingen kan krijgen
Mogelijk kan je nog steeds reflexologie proberen als je één van deze problemen hebt, maar het kan zijn dat je enkele voorzorgsmaatregelen moet nemen om eventuele nadelige effecten te voorkomen.
Aandachtspunten
Als je zwanger bent, moet je dit vóór je sessie aan je reflexoloog vertellen, aangezien sommige drukpunten in je voeten (en zelfs handen) contracties kunnen veroorzaken. Als je reflexologie probeert te gebruiken om weeën op te wekken, doe dit dan alleen met toestemming van je specialist (arts of vroedvrouw). Er bestaat een risico op vroeggeboorte en baby’s zijn het gezondst als ze na 40 weken zwangerschap worden geboren.
Er zijn ook mensen die last hadden van milde bijwerkingen na reflexologie behandeling, waaronder:
- duizeligheid
- zachte voeten
- emotionele gevoeligheid
Maar dit zijn bijwerkingen op de korte termijn die de neiging hebben om kort na de behandeling weg te gaan.
Samenvatting
Reflexologie is misschien geen wetenschappelijk bewezen medische behandeling voor ziekte, maar studies suggereren dat het een nuttige aanvullende behandeling is, vooral bij stress en angst.
Wil je elke dag genieten van een deugddoende massage dan kan je een tussen deze reflexologie hulpmiddelen kijken.
Bagheri-Nesami M, et al. (2014). The effects of foot reflexology massage on anxiety in patients following coronary artery bypass graft surgery: A randomized controlled trial. DOI: 10.1016/j.ctcp.2013.10.006
Embong NH, et al. (2015). Revisiting reflexology: Concept, evidence, current practice, and practitioner training. DOI: 10.1016/j.jtcme.2015.08.008
Ernst E. (2009). Is reflexology an effective intervention? A systematic review of randomised controlled trials. mja.com.au/journal/2009/191/5/reflexology-effective-intervention-systematic-review-randomised-controlled
Mayo Clinic Staff. (2015). What is reflexology? Can it relieve stress? mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/what-is-reflexology/faq-20058139
McCollough JEM, et al. (2014). The physiological and biochemical outcomes associated with a reflexology treatment: A systematic review. DOI: 10.1155/2014/502123
Oleson T, et al. (1993). Randomized controlled study of premenstrual symptoms treated with ear, hand and foot reflexology. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8233263
Reflexology. (2015). cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/reflexology
Reflexology. (2017). nccih.nih.gov/health/reflexology
Sikorskii A, et al. (2011). Recruitment and early retention of women with advanced breast cancer in a complementary and alternative medicine trial. DOI: 10.1093/ecam/nep051
Stephenson NL, et al. (2000). The effects of foot reflexology on anxiety and pain in patients with breast and lung cancer. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10660924
Teagarden K. (n.d.). How does reflexology work? takingcharge.csh.umn.edu/explore-healing-practices/reflexology/how-does-reflexology-work
Wyatt G, et al. (2012). Health-related quality-of-life outcomes: A reflexology trial with patients with advanced breast cancer. DOI: 10.1188/12.ONF.568-577