GezondheidGezondheid

Tarsale tunnelsyndroom

tarsale tunnelsyndroom
Het tarsale tunnelsyndroom is een aandoening waarbij de tibiale zenuw in je enkel bekneld raakt

Wat is het tarsale tunnelsyndroom?

Het tarsale tunnelsyndroom is een aandoening waarbij de tibiale zenuw in je enkel bekneld raakt. De tibiale zenuw loopt langs de binnenzijde van de enkel, door een smalle doorgang genaamd de tarsale tunnel. Wanneer er druk of compressie op de zenuw wordt uitgeoefend in dit gebied, kunnen er symptomen optreden.

De oorzaken van het tarsale tunnelsyndroom kunnen variëren. Meestal wordt het veroorzaakt door zwelling of ontsteking in het gebied, zoals bijvoorbeeld bij een enkelverstuiking, artritis, een cyste of een abnormale structuur in de tunnel. Andere mogelijke oorzaken zijn overmatig gebruik van de voet, voetafwijkingen, zoals platvoeten of een hoge voetboog, of traumatisch letsel.

De symptomen van het tarsale tunnelsyndroom kunnen bestaan uit pijn, tintelingen, brandend gevoel, gevoelloosheid en zwakte in je enkel en de voet. Deze symptomen kunnen zich uitbreiden naar de hiel, de zool van je voet en de tenen. De symptomen treden meestal op aan de binnenzijde van je enkel en verergeren vaak tijdens activiteiten waarbij je voet belast wordt, zoals lopen of staan.

De diagnose van het tarsale tunnelsyndroom wordt meestal gesteld op basis van de symptomen, medische geschiedenis en lichamelijk onderzoek. Soms kunnen aanvullende onderzoeken zoals zenuwgeleidingsstudies of beeldvorming zoals een MRI worden gebruikt om de diagnose te bevestigen en de oorzaak van de beknelling op te sporen.

De behandeling van het tarsale tunnelsyndroom kan conservatief of chirurgisch zijn, afhankelijk van de ernst van de symptomen en de oorzaak van de beknelling. Conservatieve behandelingsopties omvatten rust, ijsapplicatie, het vermijden van activiteiten die de symptomen verergeren, fysiotherapie, het dragen van speciale schoenen of steunzolen, en het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen. Als conservatieve maatregelen niet effectief zijn, kan een chirurgische ingreep worden overwogen om de druk op de zenuw te verlichten.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je symptomen ervaart die wijzen op het tarsale tunnelsyndroom, omdat vroege diagnose en behandeling kunnen helpen om verdere complicaties te voorkomen en de symptomen te verlichten.

Wat zijn de symptomen het tarsale tunnelsyndroom?

De symptomen van het tarsale tunnelsyndroom kunnen variëren van mild tot ernstig. Ze kunnen één of beide voeten aantasten en kunnen in de loop van de tijd verergeren als de beknelling van de zenuw niet wordt behandeld. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 1. Pijn: Pijn in je enkel is een veelvoorkomend symptoom van het tarsale tunnelsyndroom. De pijn kan zich uitbreiden naar de voet, hiel, en tenen. De pijn kan variëren van een doffe pijn tot een scherpe, stekende pijn.
 2. Tintelingen en gevoelloosheid: Je kunt tintelingen, een prikkelend gevoel of gevoelloosheid ervaren in de enkel, voet, hiel, zool en/of tenen. Dit wordt veroorzaakt door de beknelling van de tibiale zenuw.
 3. Brandend gevoel: Sommige personen ervaren een brandend gevoel in het aangedane gebied. Het kan aanvoelen alsof er iets heets tegen de huid wordt gehouden.
 4. Zwakte: Spierzwakte in je enkel en je voet kan optreden. Je kunt moeite hebben om de tenen op te tillen of je voet naar binnen te bewegen.
 5. Verergering van symptomen bij activiteit: De symptomen van het tarsale tunnelsyndroom kunnen verergeren tijdens activiteiten waarbij je voet belast wordt, zoals lopen, staan of sporten. In sommige gevallen kan de pijn ook ’s nachts verergeren, waardoor het moeilijk kan zijn om goed te slapen.

Het is belangrijk op te merken dat de symptomen van het tarsale tunnelsyndroom kunnen lijken op die van andere aandoeningen, zoals een hernia van de tussenwervelschijf in de rug of perifere neuropathie.

Hoe het tarsale tunnelsyndroom behandelen?

Het tarsale tunnelsyndroom kan op verschillende manieren worden behandeld, afhankelijk van de ernst van de symptomen en de oorzaak van de beknelling. Hier zijn enkele mogelijke behandelingsmogelijkheden:

 1. Rust en activiteitsaanpassing: Het verminderen van activiteiten die de symptomen verergeren, kan helpen bij het verminderen van de druk op de zenuw. Rust en het vermijden van overmatig gebruik van je voet kunnen het genezingsproces bevorderen.
 2. IJsapplicatie: Het aanbrengen van ijs op het getroffen gebied kan helpen om ontstekingen te verminderen en pijn te verlichten. Doe dit gedurende 15-20 minuten, meerdere keren per dag.
 3. Medicatie: Het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen, zoals niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s), kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn. Raadpleeg een arts voordat je medicatie gebruikt om eventuele bijwerkingen en interacties te bespreken.
 4. Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan specifieke oefeningen en stretchingtechnieken aanbevelen om de spieren rondom de tarsale tunnel te versterken en flexibiliteit te bevorderen. Fysiotherapie kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de mobiliteit.
 5. Schoeisel en orthopedische hulpmiddelen: Het dragen van goed passende schoenen met goede demping en ondersteuning kan helpen bij het verminderen van de druk op de zenuw. Een orthopedisch hulpmiddel, zoals een steunzool of een enkelbrace, kan ook de juiste ondersteuning bieden en de symptomen verlichten.
 6. Corticosteroïde-injecties: In sommige gevallen kan een arts een corticosteroïde-injectie in de tarsale tunnel aanbevelen om ontstekingen te verminderen en symptomen te verlichten. Deze injecties worden meestal gecombineerd met andere conservatieve maatregelen.
 7. Chirurgie: In ernstige of aanhoudende gevallen, wanneer conservatieve behandelingen niet effectief zijn gebleken, kan een chirurgische ingreep worden overwogen. De operatie is gericht op het vrijmaken van de beknelling van de zenuw in de tarsale tunnel.

Wat zijn de gevolgen van het tarsale tunnelsyndroom?

Het tarsale tunnelsyndroom kan verschillende gevolgen hebben, afhankelijk van de ernst en duur van de zenuwcompressie. Enkele mogelijke gevolgen zijn:

 1. Chronische pijn: Het tarsale tunnelsyndroom kan leiden tot aanhoudende pijn in de enkel, voet, hiel en tenen. Deze pijn kan van invloed zijn op de kwaliteit van leven en dagelijkse activiteiten beperken.
 2. Verminderde gevoeligheid en gevoelloosheid: Door de beknelling van de tibiale zenuw kan gevoelloosheid optreden in het gebied dat wordt geïnnerveerd door de zenuw. Dit kan het moeilijk maken om subtiele aanrakingen of druk te voelen, wat het evenwicht en de coördinatie kan beïnvloeden.
 3. Spierzwakte en atrofie: Als de zenuwcompressie aanhoudt, kan dit leiden tot spierzwakte in je enkel en voet. Dit kan resulteren in problemen met het optillen van de tenen, het bewegen van je voet en het behouden van een normale gang. Langdurige spierzwakte kan ook leiden tot spieratrofie, waarbij de spieren in omvang en kracht afnemen.
 4. Verminderde mobiliteit: Het tarsale tunnelsyndroom kan de mobiliteit en flexibiliteit van je enkel en voet beperken. Dit kan het moeilijk maken om normale dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals lopen, rennen, traplopen en buigen van de enkel.
 5. Impact op slaap en rust: Sommige personen ervaren verergering van symptomen, zoals pijn en tintelingen, tijdens de nacht. Dit kan de slaap verstoren en leiden tot vermoeidheid en verminderde algehele gezondheid.
 

Als het tarsale tunnelsyndroom niet adequaat wordt behandeld, kunnen de gevolgen verergeren en kunnen er blijvende complicaties optreden.

Hoe het tarsale tunnelsyndroom voorkomen?

Hoewel het niet altijd mogelijk is om het tarsale tunnelsyndroom te voorkomen, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om het risico te verminderen. Hier zijn een paar tips om het tarsale tunnelsyndroom te helpen voorkomen:

 1. Draag goed passend schoeisel: Kies schoenen die goed passen en voldoende demping en ondersteuning bieden. Vermijd schoenen met te smalle of te hoge hakken, omdat deze de druk op de tarsale tunnel kunnen verhogen.
 2. Gebruik goede houding en techniek: Zorg voor een goede lichaamshouding tijdens het lopen, rennen en staan. Let op een evenwichtige gewichtsverdeling en vermijd langdurige perioden van staan of lopen zonder rust.
 3. Voorkom overbelasting: Beperk activiteiten die overmatige stress op je voet en enkel leggen. Neem regelmatig rustpauzes tijdens fysieke activiteiten en vermijd langdurige repetitieve bewegingen die de tarsale tunnel kunnen belasten.
 4. Beheer medische aandoeningen: Houd medische aandoeningen zoals artritis of diabetes onder controle, omdat deze het risico op het ontwikkelen van het tarsale tunnelsyndroom kunnen vergroten. Volg de aanbevelingen en behandelingen van je arts.
 5. Doe regelmatig stretching en versterkingsoefeningen: Oefeningen gericht op het rekken en versterken van de spieren in je voet en enkel kunnen helpen de stabiliteit en flexibiliteit te verbeteren, waardoor het risico op beknelling van de zenuw kan worden verminderd.
 6. Vermijd letsel: Neem maatregelen om letsel aan je voet en enkel te voorkomen, zoals het dragen van de juiste beschermende uitrusting tijdens sportactiviteiten en het vermijden van onveilige omgevingen die tot vallen of letsel kunnen leiden.

 

Hoewel deze preventieve maatregelen nuttig kunnen zijn, is het belangrijk op te merken dat het tarsale tunnelsyndroom ook kan optreden zonder duidelijke oorzaak of ondanks preventieve maatregelen.

Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid