GezondheidGezondheid

Kindervoeten

Als we over kindervoeten spreken we over de voeten van kinderen tot de leeftijd van 12 jaar. Ze verschillen van volwassen voeten omdat ze nog in ontwikkeling zijn en niet volledig gevormd zijn.

Kindervoeten hebben doorgaans meer vetweefsel en kraakbeen dan volwassen voeten, waardoor ze zachter en flexibeler zijn. Bovendien hebben kindervoeten nog geen volledig ontwikkelde botten, spieren en gewrichten, wat betekent dat ze gevoeliger zijn voor letsels en zich dus anders gedragen dan volwassen voeten.

Het is belangrijk om zorg te dragen voor kindervoeten omdat ze nog in ontwikkeling zijn. Goed passende schoenen en regelmatige controles kunnen helpen om eventuele problemen vroegtijdig te detecteren en te behandelen.

kindervoeten
Kindervoeten verschillen van volwassen voeten omdat ze nog in ontwikkeling zijn en niet volledig gevormd zijn

Problemen bij kindervoeten

Er zijn verschillende problemen die kunnen optreden bij kindervoeten. Hieronder staan een aantal veelvoorkomende problemen:

 • Platvoeten: Dit is wanneer de voetboog van een kind niet goed ontwikkelt, waardoor de voet plat lijkt. Dit kan leiden tot pijn en vermoeidheid in de voeten en benen tijdens het lopen of staan.
 • Ingroeiende teennagels: Dit is wanneer de rand van de teennagel in de huid groeit en pijn en ontsteking veroorzaakt. Dit kan worden veroorzaakt door te strakke schoenen of het niet goed knippen van de nagels.
 • Eelt: Dit is wanneer er een verdikking van de huid ontstaat op bepaalde plekken van de voet, meestal als gevolg van wrijving of druk. Dit kan leiden tot pijn en ongemak.
 • Klompvoeten: Dit is een aangeboren afwijking waarbij de voet naar binnen gedraaid is en de voetboog onderontwikkeld is. Dit kan worden behandeld met fysiotherapie en soms met operatie.
 • Hamertenen: Dit is wanneer de tenen krom groeien, wat kan leiden tot pijn en moeite met lopen. Dit kan worden veroorzaakt door te kleine schoenen of een aangeboren afwijking.
 

Als je je zorgen maakt over de voeten van je kind, kan je het beste contact opnemen met je huisarts. Deze kan de voeten van je kind onderzoeken en een behandeling aanbevelen als dat nodig is.

Kindervoeten verzorgen

Het verzorgen van de kindervoeten is belangrijk om de voeten van je kind gezond te houden. Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van kindervoeten:

 • Houd de voeten schoon en droog. Was de voeten van je kind regelmatig met warm water en zeep. Zorg ervoor dat de voeten goed droog zijn, vooral tussen de tenen.
 • Knip de teennagels regelmatig. Knip de nagels recht af en niet te kort om ingegroeide teennagels te voorkomen.
 • Zorg voor goed passende schoenen. Kies schoenen die goed passen en voldoende steun bieden aan de voeten van je kind. Vermijd te strakke schoenen, vooral bij de tenen.
 • Laat je kinderen blootsvoets lopen als dat mogelijk is. Dit helpt bij het versterken van de spieren in de voeten en het ontwikkelen van de juiste voetboog.
 • Let op eventuele veranderingen aan de voeten van je kind. Als je veranderingen opmerkt, zoals verkleuringen, zwellingen, blaren of wratten, raadpleeg dan je huisarts.
 • Controleer de voeten van je kind regelmatig op insectenbeten en andere huidproblemen. Verwijder eventuele splinters of stukjes glas die in de voeten zijn terechtgekomen.
 • Moedig je kind aan om voldoende te bewegen. Dit helpt bij het ontwikkelen van sterke spieren in de voeten en vermindert het risico op obesitas.
 

Door deze tips op te volgen, kan je ervoor zorgen dat de voeten van je kind gezond blijven en zich goed ontwikkelen.

kindervoeten
De juiste schoenkeuze is uiterst belangrijk bij kinderen

Aandachtspunten bij kindervoeten

Bij kindervoeten is het belangrijk om op verschillende dingen te letten, zoals:

 • Maat en pasvorm: Kindervoeten groeien snel, dus het is belangrijk om regelmatig te controleren of de schoenen nog goed passen. Zorg ervoor dat de schoenen voldoende ruimte bieden aan de voet en dat er nog wat ruimte over is voor groei. Ook is het belangrijk dat de schoenen niet te strak zitten en de voet niet beknellen.
 • Steun en stabiliteit: Kindervoeten hebben goede ondersteuning en stabiliteit nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Kies schoenen met een stevige zool en een goede hiel om de voet te ondersteunen.
 • Flexibiliteit: Kinderen hebben flexibele schoenen nodig om zich goed te kunnen bewegen en spelen. Zorg ervoor dat de schoenen niet te stijf zijn en de voet voldoende vrijheid bieden om te bewegen.
 • Ademend vermogen: Kinderen hebben schoenen nodig die goed ademen om overmatig zweten en geur te voorkomen. Kies schoenen gemaakt van ademende materialen zoals leer, mesh of andere luchtdoorlatende stoffen.
 • Activiteit: Afhankelijk van de activiteit van je kind, kies je best de juiste schoen . Voor sportieve activiteiten zijn schoenen met goede grip en demping belangrijk, terwijl voor dagelijkse activiteiten, zoals naar school gaan, een stevige en comfortabele schoen voldoende is.
 • Klachten: Als het kind klaagt over pijnlijke voeten, kan je best controleren of de schoenen nog goed passen. 

Groeipijn kindervoeten

Groeipijn in de voeten komt vaak voor bij kinderen van 3 tot 12 jaar. De pijn treedt voornamelijk op in de avond of ’s nachts en kan je kind wakker houden. Groeipijn wordt meestal gevoeld in de spieren en botten van de voeten en benen en kan worden veroorzaakt door een snelle groei of intensieve lichaamsbeweging.

Hoewel groeipijn over het algemeen onschadelijk is, kan het voor kinderen erg vervelend zijn. Als ouder kun je de pijn verlichten door de volgende tips op te volgen:

 • Geef een warm bad of masseer de voeten en benen van je kind om de pijn te verzachten.
 • Zorg ervoor dat je kind overdag voldoende beweging krijgt, maar vermijd intensieve lichaamsbeweging vlak voor het slapen gaan.
 • Geef je kind paracetamol als de pijn ernstig is. 
 • Zorg ervoor dat je kind comfortabele schoenen draagt die voldoende ondersteuning bieden aan de voeten.
 • Leg een warme kruik tegen de pijnlijke plek.
Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Vorige
Volgende

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid