GezondheidGezondheid

Voetproblemen door schaatsen

Schaatsen is een geweldige manier om actief blijven en in vorm te blijven. Schaatsen is een intensieve lichaamsoefening die helpt bij het versterken van de spieren en het verbeteren van de conditie. Schaatsen is een populaire activiteit voor gezinnen, vrienden en koppels. Het is een geweldige manier om tijd door te brengen met mensen die je leuk vindt, terwijl je tegelijkertijd geniet van de buitenlucht en de winterse omgeving.

Schaatsen kan echter ook een uitdaging voor je voeten zijn.

schaatsen voetproblemen
Schaatsen is leuk maar kan ook zorgen voor voetproblemen.

Voetproblemen door schaatsen

Hier zijn enkele veelvoorkomende voetproblemen die kunnen optreden door het schaatsen:

 1. Blaren: Dit is waarschijnlijk het meest voorkomende probleem bij het schaatsen. Blaren ontstaan wanneer er wrijving ontstaat tussen de schaatsschoen en de huid van de voet. Dit kan gebeuren als de schaatsen te strak zitten of als de sokken niet goed zitten. Om blaren te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je schaatsen goed passen en dat je de juiste sokken draagt.
 2. Koude voeten: Tijdens het schaatsen kunnen je voeten erg koud worden, vooral als je op buitenijs schaatst. Dit kan leiden tot gevoelloosheid en pijn. Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je warme sokken en schoenen draagt. Ook kan het helpen om een extra laagje te dragen, zoals een paar dunne thermische sokken.
 3. Verstuikte enkels: Een veelvoorkomend letsel bij het schaatsen is een verstuikte enkel. Dit gebeurt wanneer de enkel verdraait of omslaat tijdens het schaatsen. Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je schaatsen goed passen en dat je de juiste techniek gebruikt tijdens het schaatsen.
 4. Scheenbeenvliesontsteking: Dit is een ontsteking van het scheenbeenvlies, het weefsel dat de spieren aan de voorkant van het onderbeen met het scheenbeen verbindt. Dit kan gebeuren als gevolg van overbelasting, bijvoorbeeld als je te lang of te intensief hebt geschaatst. Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je je training geleidelijk opbouwt en voldoende rust neemt tussen de schaatssessies.
 5. Ingroeiende teennagels: Ingroeiende teennagels ontstaan wanneer de rand van de nagel in de huid groeit, wat kan leiden tot pijn en ontsteking. Dit kan gebeuren als de schaatsen te strak zitten en de voeten niet genoeg ruimte hebben om te bewegen. Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je schaatsen goed passen en dat je de juiste maat draagt.
 6. Eeltplekken: omdat je wrijving krijgt kan het zijn dat je ook eelt oploopt tijdens het schaatsen.
 

Het is belangrijk om op te merken dat deze voetproblemen niet allemaal specifiek zijn voor schaatsen, maar ook kunnen voorkomen bij andere sporten en activiteiten. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor goed passende schoenen en sokken en om de juiste techniek te gebruiken tijdens het sporten om blessures en problemen te voorkomen.

Eeltplekken door het schaatsen

Eeltplekken zijn verharde, verdikte stukjes huid die ontstaan als gevolg van herhaalde wrijving of druk op bepaalde delen van de huid. Schaatsen is een activiteit waarbij de voeten vaak langdurig in contact komen met de schaatsen, wat kan leiden tot eeltplekken op de voeten.

Om eeltplekken door het schaatsen te voorkomen, is het belangrijk om goed passende schaatsen te dragen die niet te strak of te los zitten. Daarnaast kan het dragen van speciale sokken of inlegzolen helpen om de druk op de voeten te verminderen. Het is ook belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tijdens het schaatsen en je voeten te laten rusten en eventueel te masseren om de bloedsomloop te stimuleren en de druk te verminderen.

Als je toch eeltplekken krijgt door het schaatsen, kun je deze behandelen door de plekken voorzichtig te schuren met een puimsteen of een speciale eeltrasp en vervolgens de voeten goed te hydrateren met een vochtinbrengende crème. Als de eeltplekken erg pijnlijk of geïnfecteerd zijn, is het verstandig om een pedicure te raadplegen voor verdere behandeling.

Blaren door het schaatsen

Blaren zijn een veelvoorkomend probleem bij het schaatsen, vooral als je nieuwe schaatsen draagt of als je lange tijd op het ijs doorbrengt. Hier zijn een paar tips om blaren te voorkomen:

 • Draag goed passende schaatsen. Zorg ervoor dat je schaatsen niet te groot of te klein zijn, en dat ze goed aansluiten op je voeten.
 • Draag goede sokken. Kies sokken die speciaal zijn ontworpen voor het schaatsen, met een naadloze teen en een goede vochtafvoer. Dit helpt wrijving te verminderen en blaren te voorkomen.
 • Draag voeringen of gelkussens. Deze kunnen helpen om de druk op de voeten te verminderen en blaren te voorkomen.
 • Neem pauzes. Als je lange tijd op het ijs staat, neem dan regelmatig pauzes om je voeten te laten rusten en te voorkomen dat ze te lang onder druk staan.
 

Als je toch een blaar krijgt, is het belangrijk om deze goed te behandelen om infecties te voorkomen. Reinig de blaar voorzichtig met water en zeep en bedek hem met een steriel verband. Als de blaar erg pijnlijk is of als er tekenen van infecties zijn, zoals roodheid of zwelling, raadpleeg dan een medisch professional.

Ingegroeide nagels door het schaatsen

Ingegroeide nagels kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder het dragen van te strakke schoenen of het verkeerd knippen van de nagels. Schaatsen kan ook een factor zijn die kan bijdragen aan ingegroeide nagels, vooral als de schaatsen te strak zitten of als je voeten veel bewegen in de schoenen.

Als je last hebt van ingegroeide nagels door het schaatsen, zijn er een paar dingen die je kunt doen om de pijn te verlichten en de genezing te bevorderen:

 • Week je voeten in warm water met zout. Dit helpt om eventuele infecties te verminderen en de nagel zacht te maken, zodat je hem gemakkelijker kunt knippen.
 • Knip je nagels recht af en niet te kort. Dit voorkomt dat de nagel in de huid groeit en zorgt voor een betere pasvorm in de schaatsen.
 • Draag goed passende schaatsen. Kies schaatsen die niet te strak zitten en die voldoende ondersteuning bieden.
 • Breng een zalf aan op de ingegroeide nagel. Dit helpt infecties te voorkomen en bevordert het genezingsproces.
 • Raadpleeg een pedicure als de ingegroeide nagel ernstig is.
Wat onze lezers zeggen:
5/5
Ward Reekmans
Alle nodige informatie
Lees verder
Ik heb alle informatie die ik nodig heb op deze website gevonden.
Lucie Smets
Eindelijk een antwoord
Lees verder
Ik had al gedurende lange tijd last van mijn voeten, nu ken ik eindelijk het probleem.
Mila Kerkhofs
Prettig lezen
Lees verder
Eindelijk een website waar je op een eenvoudige manier kan lezen over voetproblemen.
Valentina Bos
Aangenaam verrast
Lees verder
Ik was aangenaam verrast door het artikel over ingegroeide nagels dat ik onlangs heb gelezen. Het was informatief en goed geschreven.
Sofia Jacobs
Trouwe lezer
Lees verder
Ik ben een trouwe lezer van deze website want het stelt nooit teleur. Het bied waardevolle informatie. Ik raad het ten zeerste aan.
Maria Verhoeven
Gebruiksvriendelijk
Lees verder
De gebruiksvriendelijkheid van deze website is makkelijk. Navigeren door de pagina's is eenvoudig en de lay-out is aantrekkelijk
Anna Van Den Heuvel
Ik ben een leek
Lees verder
Deze website is een geweldige bron voor mensen die niets kennen van voeten.
Peter Timmermans
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
De eenvoudige navigatie maakt deze website een plezier om te gebruiken. Ik heb snel toegang tot de informatie die ik zocht zonder gedoe.
Emma Verbeek
Makkelijk te gebruiken
Lees verder
Deze website is echt een schatkist vol informatie! Ik heb er veel geleerd en waardeer de moeite die er in is gestoken.
Previous
Next

Inhoud

We nemen producten op waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze website, kunnen we een kleine commissie verdienen waardoor wij verder kunnen blijven bestaan.

Andere interessante artikels:
GezondheidGezondheid
DE POPULAIRSTE ARTIKELS VAN ONZE LEZERS
GezondheidGezondheid